Pregled - šport, 1. 5. (ponedeljek)

Ljubljana, 1. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v ponedeljek, 1. maja.

BERLIN - Krovna evropska rokometna zveza EHF je danes določila kakovostne bobne za žreb in nosilce skupin evropskega prvenstva za rokometaše, ki bo januarja 2024 v Nemčiji. Slovenija bo žreb pričakala v drugem kakovostnem bobnu v družbi Nemčije, Nizozemske, Madžarske, Portugalske in Avstrije. Kot je danes sporočila EHF, je 24 udeleženk razdelila v štiri kakovostne bobne po dosežkih v kvalifikacijah in jakostni lestvici. V najmočnejšem bobnu 1 so Švedska, Španija, Danska, Francija, Norveška in Islandija, v bobnu 2 gostiteljica Nemčija, Nizozemska, Slovenija, Madžarska, Portugalska in Avstrija, v bobnu 3 Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Poljska, Češka, Srbija in Severna Makedonija, v bobnu 4 pa Švica, Romunija, Črna gora, Grčija, Gruzija in Ferski otoki. Iz vsake skupine bosta v nadaljnje tekmovanje napredovali po dve najboljši ekipi.

FRANKFURT - Danski kolesar Sören Kragh Andersen je zmagovalec tradicionalne enodnevne dirke Eschborn-Frankfurt. Na letošnji že 62. izvedbi je dobil sprint manjše skupine ubežnikov in zmagal pred Avstrijcem Patrickom Konradom in Italijanom Alessandrom Fedelijem. Na dirki je nastopil tudi slovenski kolesar Matevž Govekar. Član ekipe Bahrain - Victorious je končal na 26. mestu, v prvi zasledovalni skupini, ki je za najhitrejšimi zaostala 18 sekund.

SOFIJA - Slovenski olimpijec Ivan Trajković je konec tedna na taekwondo turnirju serije G1 v Sofiji v kategoriji nad 87 kg zasedel tretje mesto in osvojil nove pomembne točke za olimpijsko lestvico, ki odloča o nastopu v Parizu 2024.

LONDON - V finalu nogometne lige prvakinj bosta v sezoni 2022/23 igrala Barcelona in Wolfsburg, članica katerega je tudi slovenska reprezentantka Sara Agrež. Katalonska ekipa si je odločilno tekmo priborila že prejšnji teden, Wolfsburg je bil danes po podaljšku na povratni tekmi s 3:2 uspešen v Londonu proti Arsenalu. Finale bo 3. junija v Eindhovnu. V postavi nemške ekipe je bila tudi Agrež, ki pa ni dobila priložnosti za nastop. Tekmice Nemk bodo nogometašice Barcelone. Katalonke so napredovale s skupnim izidom 2:1, potem ko so v gosteh premagale Chelsea z 1:0, na Camp Nouu pa 27. aprila igrale neodločeno 1:1.

KIJEV - Ukrajinski judoisti in judoistke ne bodo sodelovali na svetovnem prvenstvu, ki bo ta mesec v Katarju, ker je Mednarodna judo zveza (IJF) odločila, da bo ruske in beloruske športnike ponovno sprejela na tekmovanje pod nevtralno zastavo. Ukrajina je sicer svojim nacionalnim športnim reprezentancam prepovedala sodelovanje na tekmovanjih, na katerih sodelujejo športniki in športnice iz Rusije in Belorusije.

LOS ANGELES - V 83. letu starosti je v nedeljo umrl nekdanji olimpijski prvak v skoku v daljino Ralph Boston, je danes sporočila ameriška atletska zveza. Boston je bil v zgodnjih šestdesetih prejšnjega stoletja najboljši na svetu v tej disciplini, izboljšal pa je tudi svetovni rekord legendarnega Jesseja Owensa. Owensov rekord 8,13 metra, postavljen leta 1935, je zdržal kar 25 let. Izboljšal ga je Boston, ki je julija 1960 v kalifornijskem Walnutu skočil 8,21 metra. Le tri tedne pozneje je ameriški atlet nastopil na olimpijskih igrah v Rimu in osvojil zlato medaljo, takrat je skočil 8,12 metra. Na naslednjih OI leta 1964 v Tokiu je bil srebrn, leta 1968 pa bronast. V Ciudad de Mexicu je slavil njegov rojak Bob Beamon z 8,90 metra.

tb/nem/ag/tb
© STA, 2023