Pregled - svet, 1. 5. (ponedeljek)

Ljubljana, 1. maja - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 1. maja.

PARIZ - V Franciji se je na novih protestih proti pokojninski reformi zbralo več sto tisoč ljudi - po oceni notranjega ministrstva jih je bilo po vsej državi 782.000, samo v Parizu 112.000. Sindikati število ocenjujejo na 2,3 milijona. Shodi, h katerim so pozvali sindikati, so se marsikje sprevrgli v nasilje. Policija je pridržala okrog 200 ljudi, od tega 68 v Parizu.

KIJEV - Rusija je izvedla nov niz raketnih napadov na Ukrajino. V regiji Herson je bil en človek ubit, trije pa ranjeni, v regiji Dnipropetrovsk, kjer je bilo glavna tarča mesto Pavlohrad, pa je bilo 34 ranjenih. Ukrajinske sile so po navedbah Kijeva 15 od 18 raket sestrelile. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v nedeljo medtem zaveznicam, tudi Sloveniji, zahvalil za pomoč v boju z ruskimi silami.

ANKARA - Turške sile so v Siriji ubile domnevnega vodjo skrajne skupine Islamska država (IS), je v nedeljo v televizijskem nagovoru naznanil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Abu Husein al Kuraši je bil po njegovih besedah ubit v posebni operaciji turške obveščevalne agencije MIT. Glede na navedbe virov naj bi se operacija odvila v mestu Džindajris na severu Sirije.

KARTUM - Vojskujoči strani v Sudanu sta v nedeljo dosegli dogovor o vnovičnem podaljšanju prekinitve ognja, ki pa ni ustavila spopadov v državi. O njih iz države poročajo tudi danes. Združeni narodi so opozorili na naglo slabšanje humanitarne krize v Sudanu, kamor sedaj pošiljajo posebnega odposlanca Martina Griffithsa.

NEW YORK - Ameriške finančne oblasti so zasegle kalifornijsko banko First Republic, ki je že nekaj mesecev v finančnih težavah. Vse depozite in večino njenih sredstev bo prevzela banka JPMorgan Chase, so sporočili iz Zvezne uprave za zavarovanje depozitov.

MOSKVA - V regiji Brjansk na zahodu Rusije in blizu meje z Ukrajino se je iztiril tovorni vlak, ko je na tirih eksplodirala eksplozivna naprava, je sporočil lokalni guverner Aleksander Bogomaz. Žrtev po njegovih besedah ni bilo. Železniški promet so na odseku proge začasno ustavili.

SOFIJA - Konvoj, v katerem se je peljal bolgarski generalni državni tožilec Ivan Gešev, je bil po navedbah oblasti tarča napada. Ko je bil konvoj avtomobilov okrog 11.30 po lokalnem času na poti v Sofijo, je ob cesti odjeknila močna eksplozija. Poškodovanih ni bilo, tožilstvo pa navaja, da je šlo za "poskus atentata".

TAŠKENT - Na nedeljskem referendumu v Uzbekistanu so po uradnih podatkih volivci z veliko večino podprli novo ustavo, s tem pa tudi predsedniku države Šavkatu Mirzijojevu omogočili, da na oblasti ostane do leta 2040. Za novo ustavo je glasovalo 90,21 odstotka udeležencev. Mednarodni opazovalci so ocenili, da je referendum potekal v okolju brez pravega političnega pluralizma in konkurence.

RIM - Italijanska vlada je sprejela sveženj ukrepov za spodbujanje zaposlovanja, s katerim bo podjetjem olajšala sklepanje pogodb o zaposlitvi za določen čas. Vlada je poleg tega sprostila okoli tri milijarde evrov sredstev za znižanje stroškov dela, ki niso povezani s plačo. Hkrati se bo minimalni mesečni dohodek za revne znižal s sedanjih povprečno 550 evrov na družino na 350 evrov.

LONDON - Zaradi nezadovoljstva s plačami in pogoji dela so medicinske sestre v Angliji znova stavkale. Potem ko je njihov sindikat Royal College of Nursing (RCN) zavrnil petodstotno povišanje plač, ki ga je zdravstvenim delavcem v javnem zdravstvenem sistemu v Angliji ponudila vlada, so 28-urno stavko začele v nedeljo ob 20. uri po lokalnem času.

ASUNCION - Na nedeljskih predsedniških volitvah v Paragvaju je zmagal Santiago Pena, kandidat vladajoče konservativne stranke Colorado. Po skoraj vseh preštetih glasovih je 44-letnik prejel 42,8 odstotka glasov, je sporočil osrednji volilni urad. 15 odstotnih točk je za njim zaostal Efrain Alegre, kandidat levosredinske koalicije.

DOHA - V organizaciji Združenih narodov se je začelo dvodnevno mednarodno srečanje o Afganistanu. V središču je vprašanje pristopa mednarodne skupnosti do talibanskih oblasti v Kabulu in kako jih pripraviti do tega, da bodo omilile omejevanje pravic žensk, ki so jim od vrnitve na oblast prepovedali delo in šolanje.

BERLIN - Nemčija je uvedla enotno vozovnico za javni promet, ki naj bi v luči visoke inflacije nekoliko razbremenila denarnice potrošnikov ter jih spodbudila, da bodo v skrbi za okolje dali prednost javnemu prevozu. Za mesečno vozovnico je treba odšteti 49 evrov.

ZAGREB - Hrvaški premier Andrej Plenković je napovedal, da bo vlada s 1. januarjem uveljavila obsežen paket ukrepov za zvišanje plač, ki bo vključeval davčne spremembe, a tudi znižanje prispevkov. Glavni cilj je dvig za tiste z najnižjimi plačami, vendar se bodo zvišale vsem, je povedal.

CIUDAD DE MEXICO - V Mehiki je v nesreči avtobusa, ki je zgrmel v globel, pozno v soboto umrlo najmanj 18 mehiških turistov, še okrog 25 je bilo poškodovanih, so v nedeljo sporočile lokalne oblasti. Nesreča se je zgodila v zvezni državi Nayarit na zahodu države, vsi potniki so bili mehiški državljani.

spo/spo
© STA, 2023