Pregled - Slovenija, 1. 5. (ponedeljek)

Ljubljana, 1. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 1. maja.

LJUBLJANA - Številne kraje po državi so na mednarodni praznik dela, 1. maj, prebudile budnice, potekale pa so tudi številna prvomajska srečanja. Na ljubljanskem Rožniku je zbrane nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković. Tradicionalno so se zbrali tudi v številnih drugih slovenskih krajih. V ospredju so bila opozorila na pomen delavskih pravic, solidarnosti ter zahteve po dostojnem plačilu za opravljeno delo.

LJUBLJANA - Delavke in delavci ter njihovo delo so vrednote, ki jih moramo čuvati vse dni v letu, je v poslanici ob 1. maju zapisala predsednica Nataša Pirc Musar. Opozorila je, da moramo več pozornosti posvetiti delavkam in delavcem ter razmeram na delovnem mestu, kjer je izpostavila urejeno in neizkoriščevalsko delovno razmerje, spoštljive odnose, varno delovno okolje in pozitivno vzdušje.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v poslanici ob 1. maju poudarila pomen boja za delavske pravice in za dostojno delo. Ljudi je pozvala, naj ostanejo aktivni in se zavzemajo za svoje in za pravice drugih ljudi, pozvala je tudi k povezovanju v boju za boljšo prihodnost in preseganju razlik v družbi.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je v poslanici ob 1. maju zapisal, da je blaginja, ki nam jo prinaša gospodarska rast, sad prizadevanj vseh nas. Zato je prav, da se izboljšuje položaj vsakega posameznika, ki tako ali drugače sodeluje v verigi delovnih procesov. Kot je dodal, mora delo omogočati dostojno življenje, zato so v vladi v tem, razmeroma kratkem času že poskrbeli za visok dvig minimalne plače in dvakratno uskladitev pokojnin.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v rednem nagovoru v nedeljo zaveznicam zahvalil za pomoč v boju z ruskimi silami, pri čemer je omenil tudi Slovenijo in ji izrekel zahvalo za oklepna vozila. Dejal je še, da se je s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom pogovarjal o novih dobavah orožja.

LJUBLJANA - Z majem v veljavo stopa novi pravilnik o poklicnih boleznih, ki določa poklicne bolezni; dela, na katerih se pojavljajo te bolezni; pogoje, ob katerih se bolezni štejejo za poklicne bolezni; ter postopek ugotavljanja, potrjevanja in prijavljanja teh bolezni. V sindikatih so se za tak pravilnik zavzemali 30 let, delodajalci pa so do njega kritični.

LJUBLJANA - Trošarine na tobačne izdelke so se že drugič letos zvišale, pred koncem leta se bodo še enkrat. Prvo zvišanje trošarin se je zgodilo januarja, ko je bilo treba za škatlico cigaret večinoma odšteti 20 centov več, enako zvišanje po ceniku Tobačne Ljubljana sledi danes. Za 30-gramski zavojček drobno rezanega tobaka za kajenje je od danes treba odšteti 30 do 40 centov več.

LJUBLJANA - Urad RS za mladino, Mladinska mreža MaMa, Mladinski svet Slovenije in Movit, Nacionalna agencija EU programov Erasmus+ Mladina in Evropska solidarnostna enota začenjajo kampanjo Odmev mladosti, ki v ospredje postavlja pozitivne učinke in priložnosti mladinskega dela za mlade, lokalno skupnost in celotno družbo, so sporočili iz urada.

KAMNIK - V termah na območju policijske postaje Kamnik so v nedeljo popoldne reševali otroka, ki se je utapljal. Mlajšo deklico naj bi ena od obiskovalk kopališča opazila na dnu bazena. Takoj so ji nudili prvo moč, nato pa so jo z reševalnim vozilom prepeljali v ljubljanski klinični center. Po podatkih policije življenje otroka ni ogroženo.

tz/tz
© STA, 2023