Pregled - šport, 21. 4. (petek)

Ljubljana, 21. aprila - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 21. aprila.

LJUBLJANA - Slovenska košarkarska reprezentanca bo na žrebu skupin za moško svetovno prvenstvo v drugem bobnu, so sporočili iz Mednarodne košarkarske zveze. Ob Slovencih bodo 29. aprila v Manili v drugem bobnu še Francija, Srbija in Litva. Skupno bo na žrebu osem bobnov s po štirimi reprezentancami, v prvem bobnu so Filipini, Španija, ZDA in Avstralija, v tretjem Grčija, Italija, Nemčija, Brazilija, v četrtem Kanada, Venezuela, Črna gora, Portoriko, v petem Iran, Dominikanska republika, Finska, Nova Zelandija, v šestem Kitajska, Latvija, Mehika, Gruzija, v sedmem Jordanija, Japonska, Angola, Slonokoščena obala, v osmem pa Libanon, Egipt, Južni Sudan in Zelenortski otoki.

LJUBLJANA - Odbojkarji ACH Volleyja nadaljujejo svojo prevlado na slovenskih odbojkarskih igriščih. Potem ko so morali predlani po dolgem času predati krono Merkur Mariboru, so letos drugič zapovrstjo, skupno pa že 19. osvojili naslov državnih prvakov. Finalno serijo proti Calcitu Volleyju so dobili s 3:0, zadnjo tekmo s 3:1 (23, -25, 21, 21).

BLED - Slovenska hokejska reprezentanca je odigrala peto pripravljalno tekmo pred svetovnim prvenstvom elitne skupine maja v Rigi. Tako kot v četrtek se je na Bledu merila z Italijo. Izbranci Matjaža Kopitarja so včeraj zmagali s 4:2, danes pa s 4:1. Prihodnji teden Slovence v Parizu čakata obračuna s Francijo v petek in soboto.

BAKU - Slovenski reprezentantki v ritmični gimnastiki Jekaterina Vedenejeva in Brigita Krašovec ta konec tedna nastopata na svetovnem pokalu v Bakuju. Osemindvajsetletna Vedenejevaje po prvem dnevu, nastopih z obročem in žogo, na 20. mestu, komaj 19-letna Krašovec pa je v konkurenci 55 tekmovalk 42.

LJUBLJANA - Košarkarje Cedevite Olimpije v ponedeljek, 24. aprila, čaka zaostala tekma 3. kroga proti Crveni zvezdi v ligi Aba. Že pred zadnjo tekmo rednega dela v Stožicah je jasno, da je ljubljanska ekipa osvojila četrto mesto v regionalnem tekmovanju. V četrtfinalu se bo pomerila s srbsko ekipo FMP iz predmestja Beograda. Drugi četrtfinalni pari so Partizan - Derby, Budućnost - Mega in Crvena zveza - Zadar. Med štiri se bodo uvrstile ekipe, ki bodo prve dosegle dve zmagi.

CORTINA D'AMPEZZO - Hokejisti Sija Acronija Jesenic so zmagovalci alpske lige v sezoni 2022/23. Na šesti finalni tekmi, ki se je končala danes nekaj po polnoči, so v gosteh po podaljšku premagali Cortino s 4:3 in si s skupnim izidom 4:2 v zmagah zagotovili prvo lovoriko v tem tekmovanju.

TOKIO - V Hachiojiju, ki je del tokijskega metropolitanskega območja na Japonskem, se je danes s kvalifikacijami začela uvodna tekma svetovnega pokala v športnem plezanju v disciplini balvani. Dva Slovenca od sedmih sta se uvrstila v polfinale, Anže Peharc s sedmim in Mia Krampl z desetim dosežkom. Sara Čopar je tekmovanje sklenila na 22. mestu, Katja Debevec je bila 31., Zan Lovenjak Sudar 37., Jernej Kruder 41., Luka Potočar je končal na 65. mestu.

MACAO - Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić, po novem 13. na svetovni lestvici, je izgubil v četrtfinalu na turnirju v Macau, ki bo potekal do 23. aprila. Njegov tekmec, 19-letni Japonec Tomokazu Harimoto, je namreč zmagal s 3:1. Jorgić bo zdaj izpustil turnir v Bangkoku in začel priprave na svetovno prvenstvo v Durbanu

HOUSTON - Najboljša slovenska golfistka Pia Babnik se uvodni dan prvega velikega turnirja sezone v Houstonu ni znašla. S šestimi udarci nad parom igrišča zaseda 122. mesto med 132 tekmovalkami.

ASTANA - Rus Jan Nepomnjaščij je še dve točki in pol oddaljen od prvega naslova šahovskega svetovnega prvaka. V Astani je v doslej najdaljši partiji 32-letni Nepomnjaščij sicer po 75 potezah remiziral s 30-letnim izzivalcem, Kitajcem Ding Lirenom. V skupnem seštevku zdaj vodi s 5:4 v točkah.

DENVER - Po presenetljivem uvodnem porazu hokejistov Colorado Avalanche na uvodni tekmi končnice severnoameriške lige NHL proti Seattle Kraken so na drugi tekmi prvaki zmagali s 3:2 in poravnali razmerje moči na 1:1. Tudi drugi dvoboj večera na zahodu med Vegas Golden Knights in Winnipeg Jets je izenačen na 1:1, potem ko so zlati vitezi na drugi tekmi zmagali s 5:2. Na vzhodu so Toronto Maple Leafs na drugi tekmi s 7:2 premagali Tampa Bay Lightning in dvoboj na štiri zmage prav tako izenačili. New Jersey Devils pa so zapravili prednost domačega ledu, saj so proti New York Rangers izgubili še drugo tekmo zaporedoma. Tokrat so rangerji zmagali s 5:1.

SAN FRANCISCO - Košarkarji Golden State Warriors, branilci naslova prvaka severnoameriške lige NBA, so na tretji tekmi prvega kroga končnice dosegli prvo zmago. V domačem San Franciscu so na krilih 36 točk Stephena Curryja premagali Sacramento Kings s 114:97 in zaostanek v boju na štiri zmage znižali na 1:2. Medtem pa so Philadelphia 76ers na vzhodu tik pred napredovanjem v drugi krog. Po razburljivi tekmi v gosteh pri Brooklyn Nets, na kateri je prišlo do izključitve Jamesa Hardna in kontroverzne brce Joela Embiida, po kateri je ostal na parketu, so Sixers zmagali s 102:97 in v boju na štiri zmage povedli s 3:0. Phoenix Suns so s 129:124 zmagali v gosteh pri Los Angeles Clippers, povedli z 2:1 in znova prišli do prednosti domačega igrišča. Prvi zvezdnik sonc Devin Booker je dosegel kar 45 točk.

lr/zza/nem/ic/am/zzb/tb/ad/ad
© STA, 2023