Pregled - svet, 21. 4. (petek)

Ljubljana, 21. aprila - Pregled dogodkov v svetu v petek, 21. aprila.

KAISERSLAUTERN/MOSKVA - Mednarodna podpora Ukrajini ostaja trdna tudi po več kot letu dni ruske agresije, je na srečanju kontaktne skupine za Ukrajino v letalskem oporišču Ramstein v Nemčiji dejal obrambni minister ZDA Lloyd Austin. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je ob tem izrazil prepričanje, da bo Ukrajina lahko osvobodila še več ozemlja. Njegov četrtkov obisk v Kijevu je medtem Kremelj izkoristil za upravičevanje odločitve Rusije o napadu na Ukrajino.

NEW YORK/ŽENEVA/KARTUM - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob koncu muslimanskega postnega meseca ramazana pozval k najmanj tridnevni prekinitvi ognja v Sudanu in poudaril, da bi temu moral slediti resen dialog in imenovanje civilne vlade. Kljub njegovemu pozivu spopadi še vedno potekajo. Po podatkih WHO je od začetka spopadov v soboto umrlo že več kot 400 ljudi. Od takrat je Sudan po podatkih ZN zapustilo do 20.000 ljudi, ki so si zatočišče poiskali v sosednjem Čadu.

VORONEŽ/KIJEV - Rusko bojno letalo je v četrtek zvečer odvrglo bombo na rusko mesto Belgorod v bližini meje z Ukrajino, je potrdilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Ob tem niso pojasnili, ali je šlo za nesrečo, tehnično napako ali kaj tretjega. Smrtnih žrtev ni bilo, dve ženski sta bili ranjeni, je sporočil guverner regije Belgorod. Ukrajinske zračne sile pa so sporočile, da so ponoči sestrelile osem od 12 iranskih brezpilotnih letalnikov tipa šahed, s katerimi je po njihovih navedbah Rusija napadla Kijev. Poročil o smrtnih žrtvah ali večji gmotni škodi ni bilo.

WASHINGTON/PARIZ - Predsednik ZDA Joe Biden in njegov francoski kolega Emmanuel Macron sta v četrtek v telefonskem pogovoru govorila o zmanjševanju napetosti po nedavnem Macronovem obisku na Kitajskem, po katerem je ta povzročil razburjenje z izjavo, da se Evropa ne bi smela vpletati v ameriško-kitajski spor glede Tajvana in da bi morala zmanjšati odvisnost od ZDA. Predsednika naj bi ponovno poudarila pomen ohranjanja miru in stabilnosti v Tajvanski ožini. V Parizu so ob tem ocenili, da lahko Peking srednjeročno prispeva k končanju konflikta v Ukrajini.

PEKING - Kritiziranje Kitajske zaradi Tajvana bo imelo nevarne posledice, je opozoril kitajski zunanji minister Qin Gang in ocenil, da njegova država postaja "vse večja sila za mir in pravičnost". Po njegovih besedah je tajvansko vprašanje jedro temeljnih interesov Kitajske, od česar Peking ne odstopa. Obtožbe, da Kitajska enostransko spreminja status quo v Tajvanski ožini s silo ali prisilo ter da ruši mir in stabilnost na tem območju, je označil za absurdne.

LONDON - Namestnik britanskega premierja in minister za pravosodje Dominic Raab je odstopil, potem ko je neodvisna preiskava ugotovila, da je ustrahoval javne uslužbence. Ob odstopu je dejal, da se čuti dolžnega sprejeti izid preiskave, hkrati pa je opozoril, da je postavila nizek prag za ustrahovanje in s tem ustvarila nevaren precedens. Do odstopa prihaja v slabem času za konservativno vlado, saj se bližajo lokalne volitve.

HAVANA - Združene države poskušajo preostalemu svetu vsiliti svojo vizijo, je v četrtek v Havani po pogovorih s kubanskim kolegom Brunom Rodriguezom dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov in dodal, da "mednarodni odnosi ne morejo več potekati zgolj po pravilih, ki jih določa Washington". Na dnevnem redu dvostranskih pogovorov je bila sicer med drugim tudi dobava ruske nafte Kubi, reprogramiranje kubanskega dolga, nasprotovanje Moskve desetletja trajajočim sankcijam ZDA proti Kubi in podpora Havane ruski invaziji na Ukrajino.

ATENE - Na podlagi v četrtek objavljenega poročila grških vladnih strokovnjakov je železniško nesrečo pri Larisi konec februarja, v kateri je umrlo 57 ljudi, povzročila vrsta dejavnikov v železniškem sistemu. V poročilu so strokovnjaki težave grških železnic označili za kronične, preiskava pa naj bi pokazala "sistemske težave in motnje" v njihovem delovanju.

BERLIN - Nemčijo je zajela nova velika stavka zaposlenih v prometu. Pridružili so se ji zaposleni v okoli 50 podjetjih, med drugimi v upravljavcu železnic Deutsche Bahn. Stavka se je začela ob 3. uri zjutraj, zaradi nje pa je v državi skoraj povsem železniški promet v državi. Po podatkih sindikata EVG je stavkalo več kot 15.000 zaposlenih.

BUDIMPEŠTA - Madžarska in Srbija sta sprejeli dogovor o podpisu sporazuma za gradnjo naftovoda med državama, sta v četrtek v Budimpešti sporočila madžarski minister za zunanje zadeve in trgovino Peter Szijjarto in srbska ministrica za energetiko Dubravka Đedović. Predvidena zmogljivost naftovoda bo šest ton letno, dogovor pa bi državi lahko podpisali junija.

SAN FRANCISCO - Družbeno omrežje Twitter, ki je zadnja pol leta v lasti milijarderja Elona Muska, je z računov različnih svetovnih medijskih organizacij odstranil sporne oznake, potem ko jih je več v minulih dneh na Twitterju zaprlo račune. Odstranjevati je začel tudi modre kljukice, namenjene izkazovanju pristnosti uporabnikov. Muskove prevzem Twitterja od lanskega oktobra sicer spremljajo številne burne poslovne odločitve, zaradi katerih naj bi podjetje letos utrpelo visoko izgubo prihodkov od oglaševanja. Po podatkih raziskovalnega podjetja Pathmatics je od Muskovega prevzema na platformi prenehalo oglaševati 14 od 30 najboljših oglaševalcev.

akt/akt
© STA, 2023