Pregled - Slovenija, 21. 4. (petek)

Ljubljana, 21. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 21. aprila.

LJUBLJANA - DZ je potrdil odlok o okviru za pripravo proračunov sektorja država za prihodnje triletno obdobje, ki določa postopno zniževanje javnofinančnega primanjkljaja. Na tej podlagi bo vlada pripravila predloga državnih proračunov za prihodnji dve leti, česar se bo po besedah Saše Jazbec s finančnega ministrstva lotila v kratkem.

LJUBLJANA - DZ je potrdil novelo zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki predvideva beleženje dodatnih podatkov o delovnem času in uvaja obvezne elektronske evidence za kršitelje. Izjem od evidenc ni. Opozicija je rešitve zavrnila, saj da vnašajo zmedo in prinašajo dodatno birokracijo.

LJUBLJANA - DZ je na seji na zahtevo NSi razpravljal o predlogu priporočil vladi za krepitev vrednot slovenske osamosvojitve. Beseda je tudi danes tekla o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine, ki jo v koaliciji zagovarjajo, v opoziciji pa vlado pozivajo, naj znova vzpostavi samostojen muzej, namenjen osamosvojitvi. V NSi so sicer predlagali sprejem priporočila vladi za krepitev vrednot slovenske osamosvojitve, a jih je zavrnil že matični odbor za kulturo, zato DZ o njem ni odločal.

LJUBLJANA - Svet Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je v četrtek sprejel akcijski načrt za zagotavljanje skladnosti poslovanja z dobavitelji. Načrtovane in tudi že sprejete ukrepe na tem področju so predstavili na današnji novinarski konferenci. Ob tem pa so opozorili, da gre za obsežen in kompleksen sistem; vrednost nabav v koledarskem let znaša okoli 290 milijonov evrov. Generalni direktor Marko Jug je ocenil, da je omenjeni akcijski načrt kakovosten dokument, ki bo zagotavljal bistveno boljše postopke.

MARIBOR - Predsednica države Nataša Pirc Musar se je na mednarodni konferenci o demenci, ki v organizaciji Združenja Spominčica poteka v Mariboru, zavzela za večjo dostopnost diagnostike za osebe z demenco in za diagnozi primerno zdravljenje. Meni tudi, da nihče ne sme ostati brez zdravstvenih storitev in da je treba vsem zagotoviti dostojno starost.

LJUBLJANA - Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je objavilo razpis za sofinanciranje oddelkov z dodatno športno ponudbo v šolskem letu 2023/24. Z razpisom v višini milijon evrov bodo sofinancirali stroške strokovnega dela v oddelkih za učence od 1. do 3. razreda osnovne šole, program pa mora obsegati najmanj eno uro dodatne športne vadbe na teden.

LJUBLJANA - V Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana je zjutraj potekala osrednja bajramska molitev, ki jo je vodil mufti Nevzet Porić. Kot je dejal, nas je čas, v katerem živimo, oddaljil drug od drugega. Vernike je pozval, naj praznični čas namenijo krepitvi odnosov v družini in se spomnijo tudi tistih, ki so osamljeni in jim primanjkuje bližine in sočutja.

BRDO PRI KRANJU - Ministra za gospodarstvo in naravne vire Matjaž Han in Uroš Brežan sta na mednarodni konferenci Dan Afrike, katere osrednja tema je podnebna varnost, poudarila pomen mednarodnega sodelovanja. Zavzela sta se rešitve za naslavljanje izzivov trajnostnega razvoja, biodiverzitete in podnebnih sprememb.

LJUBLJANA - Zunanje ministrstvo je v stiku s slovenskimi državljani v Sudanu, kjer že sedmi dan zapored potekajo srditi spopadi med vojsko in paravojaškimi silami RSF. Kot so pojasnili na ministrstvu, jim svetujejo, naj se umaknejo na varno ter ostanejo v zaprtih prostorih. Trenutne razmere v Sudanu ne dopuščajo evakuacije, je pa ministrstvo v stalnem stiku z drugimi državami članicami EU. Če bo do evakuacije prišlo, bo slednja skoordinirana na ravni EU.

BRDO PRI KRANJU - Zunanja ministrica Tanja Fajon je pred koncem mednarodne konference Dan Afrike opravila bilateralna srečanja z afriškimi kolegi, ki so se udeležili tega dvodnevnega dogodka na Brdu pri Kranju. Z njimi je govorila o reševanju okoljske problematike, to temo pa je v zaključnem nagovoru izpostavil tudi državni sekretar Samuel Žbogar. Dvodnevna konferenca je predstavljala pomembno priložnost za lobiranje Slovenije v zvezi z junijskim glasovanjem v ZN pri afriških partnerjih

LJUBLJANA - Ustavno sodišče se je pred odločanjem o skladnosti z ustavo delov zakona o varstvu okolja, ki se nanašajo na novo ureditev proizvajalčeve razširjene odgovornosti za tok odpadkov, obrnilo na Sodišče EU. Določene člene zakona, ki jih spodbijajo družbe za ravnanje z odpadki, je ustavno sodišče zadržalo že lani.

LJUBLJANA - Predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popović je za STA povedala, da bo družba po tem, ko je državno odvetništvo zavrnilo predlog za mirno rešitev spora, verjetno vložila tožbo zoper državo za povrnitev škode zaradi regulacije cen pogonskih goriv. Ob umiritvi cen na trgih si želijo odpravo regulacije ali vsaj prilagajanje marž inflaciji.

LJUBLJANA - Nodiereva nagrajenka za najboljši prevod iz francoščine v slovenščino je letos Janina Kos. Nagrado je prejela za prevod dela Anomalija avtorja Herveja Le Telliera.

MARIBOR - V Dvorani Union po štirih letih ponovno poteka mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus. Nastopajo zbori iz Baskije, Švedske, Portorika, Indonezije, Irske, Latvije, Italije in Slovenije. Slovenske zbore tokrat zastopata dva sestava; Komorni zbor Megaron iz Ljubljane pod vodstvom Damijana Močnika ter Mešani mladinski zbor Emil Komel iz Gorice pod vodstvom Davida Bandlja. Zmagovalec tekmovanja bo znan v nedeljo in se bo v letu 2024 pomeril za veliko zborovsko nagrado Evrope v bolgarski Varni.

ap/np/kb/bdo/spc/mo/vpu/vi/lem/rr/apo/sag/npe/spo/mlu/av/mlj/bp/akt/ase/ap
© STA, 2023