Pregled - Slovenija, 7. 4. (petek)

Ljubljana, 7. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 7. aprila.

LJUBLJANA - Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je srečal s predstavniki zasebnih zavarovalnic, ki ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Napovedal je, da bodo do 1. maja pripravili rešitev, s katero bi preprečili nadaljnji dvig premij. Ob tem ni izključeno niti krajšanje časovnice ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

LJUBLJANA - Svetovni dan zdravja je potekal pod sloganom Zdravje za vse. Zvrstili so se številni pozivi k urejanju razmer v zdravstvenih sistemih. Predsednica Nataša Pirc Musar je v poslanici zapisala, da je treba okrepiti in posodobiti javni zdravstveni sistem ter se zavzela za ukinitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja. V več krajih po državi so potekale aktivnosti, ki so ozaveščale o zdravem načinu življenja, dan pa je sklenil pohod za javno zdravje civilne iniciative Glas ljudstva.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zdravje je sprejelo novo nacionalno strategijo kakovosti in varnosti v zdravstvu za obdobje 2023-2031, ki bo omogočila nenehno izboljševanje kakovosti zdravstvene obravnave in varnosti pacientov. Zdravstveni sistem se mora kakovostno odzivati na potrebe pacientov in državljanov pri zagotavljanju zdravja, so sporočili z ministrstva.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve so potrdili, da so bili tarča kibernetskega napada. Kot so pojasnili, so v fazi izvajanja varnostnih ukrepov ter ocenjevanja razsežnosti in posledic aktivnosti, delovanje ministrstva pa ni moteno. Pri upravljanju z incidentom sodelujejo z uradom vlade za informacijsko varnost. Zunanja ministrica Tanja Fajon je dejala, da gre za kibernetski napad iz tretje države, ki traja že dalj časa. Po njenih besedah so bila napadena zunanja ministrstva in diplomatske mreže večine članic EU. Dodala je, da napad ni povezan s kandidaturo članstva Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN.

LJUBLJANA - Na kolegiju predsednice DZ so na predlog poslanskih skupin Svoboda in SD izglasovali sklep, da se Svoboda začasno odpove dvema mestoma v komisiji za nadzor javnih financ v prid NSi, ki ima zdaj po novem v komisiji štiri mesta. Opozicija je tako skladno s poslovnikom DZ dobila večino v komisiji, kamor SDS ne želi imenovati svojih članov.

LJUBLJANA - V Gibanju Svoboda in NSi so za STA zanikali poročanje Dela o možnosti vstopa NSi v vlado Roberta Goloba, v kateri bi NSi nadomestila Levico. V NSi so poudarili, da ostajajo kritična opozicija, a so z vlado pripravljeni sodelovati pri posameznih projektih, kot je reforma zdravstva in pri ustavnih spremembah.

LJUBLJANA - Predstavniki delojemalcev in delodajalcev so na seji ESS od vlade usklajeno zahtevali umik predloga novele zakona o zavodih, ki prinaša prenovljene razloge za razrešitev direktorjev, iz parlamentarnega postopka. Bojijo se namreč, da bi lahko spremembe prinesle politizacijo javnih zavodov. Na kolegiju predsednice DZ so zavrnili predlog, da se novela obravnava po skrajšanem postopku. Ministrstvo za javno upravo pa pojasnjuje, da zakon o zavodih iz leta 1991 ne omogoča več učinkovitega upravljanja izvajalcev javnih služb.

LJUBLJANA - V SD so pripravili žalno sejo v spomin na svojega dolgoletnega poslanca Mirana Potrča, ki je umrl konec marca. Ob tem so izpostavili Potrčevo strokovnost, poštenost, delavnost, preudarnost, odločnost in pripravljenost na dialog. Spomnili pa so tudi na njegov prispevek v času osamosvajanja Slovenije ter odgovorno in načelno politično držo.

LJUBLJANA - V kabinetu predsednika vlade so pojasnili, da strateški svet za prehrano ni napisal novih smernic za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Recenzenti so predlagali možnost izbire med mešanim in rastlinskim obrokom, ne pa uvajanje veganske prehrane, so navedli in poudarili, da pri predlogu ne gre za ideološko opredeljevanje do različnih vzorcev prehranjevanja.

LJUBLJANA - V sklopu pričakovanja velike noči so katoličani in evangeličani obeležili veliki petek, ko je po zapisih iz Svetega pisma Jezus trpel in umrl na križu. V Katoliški cerkvi je to edini dan v letu, ko ni maš, v Evangeličanski cerkvi pa ta dan poteka osrednje velikonočno bogoslužje.

NOVO KRANJ Ob zaključku tradicionalnega, že 53. Tedna slovenske drame, so v Prešernovem gledališču podelili nagrade dramatikom in gledališkim ustvarjalcem. Nagrado Slavka Gruma za najboljše novo slovensko dramsko besedilo je prejela Anja Novak Anjuta, Grün-Filipičevo priznanje za dosežke v dramaturgiji Mojca Kreft, nagrado za mladega dramatika pa Manca Lipoglavšek. Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev tekmovalnega programa je žirija dodelila uprizoritvi Žene v testu, ki je z vlogo v tem avtorskem projektu posebej nagradila tudi Zvezdano Mlakar.

LJUBLJANA - Člani sindikalne konfederacije Glosa-Zasuk in Sindikata Sviz so s predstavniki ministrstva za kulturo opravili drugi sestanek pred začetkom pogajanj za kolektivno pogodbo za delavce in delavke, ki delajo kot zunanji izvajalci v kulturno-ustvarjalnem sektorju. Zahtevajo, da se zanje pripravi celovita ureditev delovnih razmer.

LJUBLJANA - Zavod za gozdove Slovenije je zaključil spomladanske akcije obnove pogorelega gozda na Krasu. S prostovoljci so od novembra lani do konca marca letos posadili 18.000 sadik puhastega hrasta in črnike ter posejali več kot tono semena toploljubnih listavcev. Z dosedanjim potekom obnove so zadovoljni, akcije se bodo nadaljevale jeseni.

KRVAVEC/KRANJSKA GORA/MARIBOR/BOVEC/ROGLA - Smučarska sezona se bliža koncu. Večina smučišč jo je sklenila marca, z velikonočnimi prazniki se končuje tudi smuka na Voglu in Krvavcu, medtem ko bo na Kaninu možna še vsaj do začetka maja. Čeprav je bil obisk smučišč manjši kot v odlični lanski sezoni, so žičničarji večinoma zadovoljni. Težave so jim povzročale predvsem razmeroma visoke temperature in pomanjkanje snega od druge polovice decembra do sredine januarja, a je sledil nadpovprečno dober februar.

CELJE - Nastanitvene zmogljivosti v slovenskih naravnih zdraviliščih so za velikonočne praznike zelo dobro oz. v celoti zapolnjene, tudi za prvomajske praznike se že zelo dobro polnijo. Čedalje več je tujih gostov, ugotavljajo v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč. V prvih treh mesecih letos so imela 90 odstotkov več tujih gostov kot v enakem obdobju lani, medtem ko je bilo domačih gostov 10 odstotkov manj. Število prenočitev tujih gostov se je povečalo za 77 odstotkov, domačih pa upadlo za dva odstotka.

LJUBLJANA - Na Vodnikovi domačiji Center so podelili nagrade letošnjega mednarodnega natečaja Živel strip! Živela animacija! in odprli razstavo del natečaja, ki bo na ogled do 26. aprila. Letošnji glavni nagrajenci so Neža Štular, Sanjin Adin Rošić in Isak Matts Johannes Kronlund.

IZOLA - V izolski galeriji Salsaverde so odprli razstavo fotoreporterja Voranca Vogla z naslovom Pocestnice. Kot je Vogel povedal za STA, so tokrat v galeriji namesto fotografij na stenah QR kode. Obiskovalci jih bodo lahko odčitali s telefonom in si tako ogledali spontane ulične fotografije.

vb/vb
© STA, 2023