Pregled - svet, 7. 4. (petek)

Ljubljana, 7. aprila - Pregled dogodkov v svetu v petek, 7. aprila.

VATIKAN - Papež Frančišek, ki je bil minuli teden zaradi bronhitisa tri dni v bolnišnici, zaradi mraza nocoj ne bo vodil križevega pota v rimskem Koloseju, so popoldne sporočili iz Vatikana. Frančišek tako prvič ne bo vodil procesije, odkar je bil leta 2013 imenovan za papeža. Kljub temu pa se je 86-letni papež popoldne v baziliki svetega Petra udeležil bogoslužja. V središču nocojšnje procesije križevega pota, ki se bo začela ob 21.15, bodo vojne v svetu in nujen poziv k miru. Križ bodo od postaje do postaje nosili begunci iz držav, kjer divjajo vojne.

JERUZALEM - Izrael je v jutranjih urah izvedel zračne napade na položaje palestinskega gibanja Hamas na območju Gaze in jugu Libanona. S tem se je odzval na četrtkovo izstrelitev 34 raket z libanonskega na izraelsko ozemlje, v kateri sta bili lažje poškodovani dve osebi. Tik pred napadi je izraelski premier Benjamin Netanjahu posvaril, da bo izraelski odgovor napadalce drago stal. Izraelski viri so kasneje sporočili, da sta bili v današnjem streljanju na zasedenem Zahodnem bregu ubiti Izraelki, sestri v 20-ih letih, njuna mama pa huje ranjena. Rusija je medtem pozvala Izrael, Palestince in Libanon h končanju stopnjevanja nasilja ter k obnovi trajne prekinitve ognja.

MOSKVA - Ameriškega novinarja Evana Gershkovicha so v Rusiji uradno obtožili vohunjenja. Kot trdi ruska obveščevalna služba FSB, naj bi Gershkovich po navodilih ameriške strani zbiral informacije, ki so označene kot državne skrivnosti, in sicer o dejavnostih enega od podjetij ruske vojaške industrije. Dopisnik časnika Wall Street Journal je obtožbe odločno zanikal, že njegova aretacija konec marca pa je v ZDA sprožila burne odzive in velja za novo stopnjevanje ruskega zatiranja medijev.

NEW YORK - Pentagon preiskuje izvor zaupnih dokumentov, v katerih je podrobno opisana strategija ZDA in zveze Nato za podporo Ukrajini v času ruske invazije in so bili ta teden objavljeni na več družbenih omrežjih, kot je v četrtek poročal New York Times. Po mnenju strokovnjakov, ki jih navaja ameriški časnik, so dokumenti sicer le delno avtentični. Nekateri naj bi bili spremenjeni, da bi prikazali položaj Rusije v ugodnejši luči. Ukrajina je medtem dokumente označila za ruski ponaredek.

ANKARA - Moskva bi lahko odstopila od dogovora o izvozu žita iz Črnega morja, če ne bo umika ovir za izvoz ruskih gnojil in žita, je ob obisku v Turčiji opozoril ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Rusija in Ukrajina sta sredi marca dosegli dogovor o obnovitvi sporazuma, ki sta ga s pomočjo Turčije in Združenih narodov prvič sklenili julija lani. Glede vojne v Ukrajini je Lavrov dejal, da bodo morebitna mirovna pogajanja morali upoštevati ruske interese.

PEKING - Kitajska je v odziv na srečanje tajvanske predsednice Tsai Ing-wen z ameriškimi zakonodajalci v Kaliforniji uvedla sankcije proti predstavnici Tajvana v ZDA Hsiao Bi-khim. Hkrati je sankcionirala tudi inštitut Hudson in predsedniško knjižnico Ronalda Reagana, saj naj bi oba predsednici omogočala "platformo za njene separatistične dejavnosti". Tajvansko obrambno ministrstvo je medtem znova opozorilo, da Kitajska nadaljuje okrepljeno vojaško prisotnost v bližini otoka.

ŽENEVA/PEKING - Generalni direktor svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je v četrtek izrazil prepričanje, da ima Kitajska še več doslej neobjavljenih podatkov, ki bi lahko osvetlili izvor bolezni covid-19. WHO zahteva, naj Peking posreduje vse ustrezne informacije. Raziskovalna skupina na Kitajskem je medtem v sredo objavila analizo vzorcev s tržnice v Wuhanu, ki govorijo v prid teoriji, da je do prvotnega izbruha covida-19 prišlo po prenosu bolezni z živali na ljudi. Na vzorcih covida-19 izpred več kot treh let so namreč odkrili tudi genski material divjih živali.

ŽENEVA - Ob današnji 75-letnici Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je njen generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus opozoril na pomanjkanje osebja v globalnem zdravstvenem sistemu. Do leta 2030 jih bo primanjkovalo okoli 10 milijonov, je dejal na četrtkovi novinarski konferenci v Ženevi. Medtem ko svet okreva po pandemiji covida-19, je generalni direktor WHO vse države na svetu pozval k zaščiti ter vlaganjem v zdravje in zdravstvene delavce.

BRUSELJ - Tožbi Evropske komisije proti Madžarski zaradi kršenja pravic pripadnikov skupnosti LGBTIQ+ se je skupno pridružilo 15 držav, pa tudi Evropski parlament. Po četrtkovi odločitvi vlade, da se tožbi pridruži tudi Slovenija, so postopek proti Budimpešti podprle še Nemčija in Francija ter Grčija in Irska.

BRUSELJ - Nekdanjega poslanca Evropskega parlamenta Antonia Panzerija, ki je osumljen sodelovanja v korupcijski aferi podkupovanja s strani Maroka in Katarja, so belgijske oblasti izpustile iz pripora in mu odobrile hišni pripor, je v četrtek sporočilo bruseljsko tožilstvo. Panzeri je sicer z belgijskimi preiskovalci januarja sklenil dogovor, da bo razkril podrobnosti o korupcijskem škandalu.

MILANO - Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je sporočil, da mu je težko, da pa se bo tudi tokrat izvlekel, medtem ko nadaljuje zdravljenje na intenzivnem oddelku bolnišnice v Milanu. Berlusconija od srede v bolnišnici zdravijo zaradi okužbe pljuč, ki je posledica kronične levkemije, za katero boleha že nekaj časa, so v četrtek sporočili zdravniki.

KINŠASA - Sodišče v prestolnici Demokratične republike Kongo je šest moških obsodilo na dosmrtno zaporno kazen zaradi umora italijanskega veleposlanika Luce Attanasia med napadom na konvoj Združenih narodov leta 2021. Državno tožilstvo je sicer za moške sprva zahtevalo smrtno kazen.

lkr/vr/rpe/mc/rbi/akt/lkr
© STA, 2023