Pregled - šport, 1. 4. (sobota)

Ljubljana, 1. aprila - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v soboto, 1. aprila.

PLANICA - Slovenska četverica Lovro Kos, Domen Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek je ekipno tekmo za svetovni pokal smučarskih skakalcev v Planici končala na drugem mestu. Pred 20.000 gledalci pod Poncami so Slovence po odličnem zadnjem skoku Stefana Krafta premagali Avstrijci. Tretje mesto so zasedli Norvežani.

PLANICA - Slovenec Anže Lanišek (234,7 točke) je na posamični tekmi za svetovni pokal v smučarskih skokih v Planici zasedel drugo mesto. Na tekmi z eno serijo, ki so jo s petka prestavili na danes, je zmagal Avstrijec Stefan Kraft (240,5), tretje mesto pa je zasedel Poljak Piotr Žyla (233,3). Na vrhu sta bila še dva slovenska orla, Timi Zajc je pristal pri 231,5 m in zasedel šesto, Domen Prevc (215,8) pa 11. mesto. Rok Masle (204,9) je po osebnem rekordu 225 m zabeležil izid kariere v svetovnem pokalu s 16. mestom, točko za svetovni pokal je ujel tudi Lovro Kos (185).

LJUBLJANA - Nogometaši Gorice so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 0:3, pri čemer je za zmagovalce vse tri gole dosegel Žan Vipotnik. Koper je z 1:0 premagal Bravo, Celje in Kalcer Radomlje pa sta se razšla z 1:1.

LARNAKA - Slovenski strelec Denis Vatovec je na letošnji tretji tekmi svetovnega pokala v Larnaki osvojil 39. mesto v olimpijskem trapu. Primorec je zadel 115 od možnih 125 letečih tarč. Edina slovenska predstavnica na Cipru Jasmina Maček je posamično tekmo končala na 33. mestu, potem ko je zadela 105 tarč. V moški konkurenci so nastopili še štirje slovenski strelci. Sandi Rolih (113) je dvodnevno tekmo končal na 54. mestu, Matej Žniderčič (112) na 60., Boštjan Maček (110) na 81., Žan Šfiligoj (109) pa na 92. mestu v konkurenci 131 strelcev.

MURSKA SOBOTA - Celjski Kladivar je zmagal v obeh ekipnih konkurencah na državnem prvenstvu v krosu v Murski Soboti. Atletinje iz knežjega mesta so bile s 55 točkami pred Štajersko Maribor (34) in Konjiško atletsko šolo (21). Čeljani so zbrali 61 točk, drugi so bili člani Štajerske (28) in tretji Pomurja iz Murske Sobote (25).

CIUDAD DE MEXICO - Slovenska teniška igralka Kaja Juvan se je uvrstila v polfinale turnirja serije WTA 125 v San Luisu Potosiju. Druga Slovenka Tamara Zidanšek pa je obstala v četrtfinalu. Peščeni turnir v Mehiki za obe najboljši Slovenki na lestvici WTA predstavlja generalko pred reprezentančnim obračunom proti Romuniji v pokalu Billie Jean King sredi aprila.

MIAMI - Čehinja Petra Kvitova je zmagovalka teniškega turnirja WTA serije 1000 v Miamiju z nagradnim skladom 8,1 milijona evrov. Dvakratna prvakinja Wimbledona je v finalu premagala aktualno zmagovalko najprestižnejšega turnirja na travi, Jeleno Ribakino iz Kazahstana, s 7:6 in 6:2. Za 32-letno Petro Kvitovo je to jubilejna 30. zmaga na turnirjih WTA in deveta na seriji 1000. Zadnji naslov je osvojila junija lani v Eastbournu. Hkrati je bil to njen 41. finale WTA.

MIAMI - Italijan Jannik Sinner in Rus Danil Medvedjev sta finalista teniškega turnirja serije masters v Miamiju z denarnim skladom 9,32 milijona evrov. Italijan je v polfinalu ustavil pohod Španca Carlosa Alcaraza, ki bo tako prvo mesto lestvice ATP znova predal srbskemu zvezdniku Novaku Đokoviću. Medvedjev pa je v polfinalu ugnal rojaka Karena Hačanova.

BUENOS AIRES - Južnoafriški motociklist Brad Binder je dobil drugo sprintersko preizkušnjo za svetovno prvenstvo v zgodovini. Član ekipe KTM je bil najhitrejši na progi Termas de Rio Hondo v Argentini, kjer je na koncu zadržal pred voznikoma Ducatija Marcom Bezzecchijem in Luco Marinijem. Svetovni prvak Francesco Bagnaia in zmagovalec obeh preizkušenj za veliko nagrado Portugalske je bil šele šesti, a je vseeno zadržal vodstvo v seštevku svetovnega prvenstva.

ad/ic/zzb/lr/jz/alz/am/zza/zzb
© STA, 2023