Pregled - svet, 1. 4. (sobota)

Ljubljana, 1. aprila - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 1. aprila.

NEW YORK - Rusija je prevzela enomesečno predsedovanje Varnostnemu svetu ZN. Moskva je pred tem sporočila, da bo zasedanja tega najpomembnejšega organa ZN v aprilu vodil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Rusko predsedovanje VS ZN je udarec v obraz mednarodni skupnosti, je opozoril ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba.

VATIKAN - Papež Frančišek je zapustil rimsko bolnišnico Gemelli, kjer je preživel tri noči na zdravljenju zaradi bronhitisa. Ob odhodu se je pošalil z verniki in novinarji, ki so ga čakali pred bolnišnico, in dejal, da je še vedno živ, nato pa se je odpravil v Vatikan, da bi začel s pripravami na veliko noč.

KIJEV - Ukrajinska vojska je sporočila, da je uspela odbiti nadaljnje ruske napade na mesto Bahmut na vzhodu države, kjer že več mesecev potekajo srditi boji. Ruski viri so poročali o močnem sneženju, ki ovira delovanje ruskih sil na tem območju.

MOSKVA - V Rusiji se je ob več kot leto dni trajajoči invaziji na Ukrajino začela spomladanska naborna kampanja. Po besedah predstavnika generalštaba ruske vojske Vladimirja Cimljanskega je bilo vpoklicanih približno 147.000 od 700.000 potencialnih nabornikov. Vendar se noben od vpoklicanih ne bo boril v Ukrajini, je dejal. Prva od dveh letošnjih naborniških kampanj bo trajala do 15. julija.

ATENE - Grški premier Kiriakos Micotakis je v petek pozval Evropsko unijo, naj resno razmisli o nudenju finančne pomoči Grčiji pri širitvi ograje na meji s Turčijo. Nenazadnje Grčija prispeva k evropski varnosti ter k bolj celostni in učinkoviti evropski azilni politiki, je dejal med obiskom v Feresu, kjer je napovedal gradnjo dodatnih 35 kilometrov pet metrov visoke jeklene ograje vzdolž reke Marice, ki ločuje Grčijo in Turčijo.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v petek pozval Rusijo, naj izpusti ameriškega novinarja Evana Gershkovicha, ki ga ruske oblasti sumijo vohunjenja. Hkrati pa je zavrnil poziv uredništva časopisa Wall Street Journal, naj ZDA izženejo ruske novinarje. 31-letnega novinarja so ruske oblasti priprle zaradi suma vohunjenja za Washington.

LITTLE ROCK - Medtem ko si je ameriški predsednik Joe Biden ogledoval posledice pustošenja tornada v Mississippiju, je v petek močan tornado prizadel tudi mesto Little Rock v Arkansasu. V pustošenju tega tornada, ki je povzročil obsežno škodo, so po zadnjih podatkih umrli štirje ljudje, najmanj 20 je bilo poškodovanih. Guvernerka Sarah Huckabee Sanders je razglasila izredne razmere.

PRAGA - Na maturantskem izletu v Pragi je umrl 17-letni maturant iz Poreča, je danes potrdil ravnatelj gimnazije v Poreču Krešimir Bronić. Podrobnosti o razlogih za njegovo smrt za zdaj niso znane. Na maturantski izlet se je v četrtek odpravilo 87 maturantov iz treh razredov in štirje profesorji. Z izleta naj bi se vrnili jutri, vendar se zaradi tragedije že danes vračajo nazaj v Poreč.

OSLO - Na severu Norveške se je v petek v roku nekaj ur sprožilo več snežnih plazov. Pri tem so umrle štiri osebe, med njimi dve na otoku Reinoya. O žrtvah so poročali še iz občin Nordreisa in Lyngen. Premier Jonas Gahr Store je smrti opisal kot tragičen začetek velike noči.

JERUZALEM - Izraelski policisti so v starem mestnem jedru Jeruzalema nedaleč od mošeje Al Aksa ustrelili 26-letnika. Kot je ponoči sporočila policija, je moški med zaslišanjem zgrabil policistovo pištolo in izstrelil dva strela. Nato so ga ustrelili. Moški prihaja iz arabske vasi v puščavi Negev na jugu Izraela. Eden od očividcev je po poročanju izraelske novičarske strani ynet povedal, da je bil študent medicine ustreljen iz neposredne bližine, potem ko je priskočil na pomoč ženski v sporu s policijo.

NEW YORK - Sodnik v Delawaru Eric Davis je v četrtek zavrnil zahtevo televizije Fox News, naj zavrže odškodninsko tožbo podjetja za volilne aparate Dominion. Odločil je, da bo zadeva šla na sojenje pred poroto. Dominion toži Fox News za 1,6 milijarde dolarjev. Tožbo je podjetje vložilo, ker so na televiziji širili izmišljotine o ukradenih predsedniških volitvah 2020 s pomočjo volilnih aparatov podjetja Dominion.

SANTA FE - David Halls, soobtožen v primeru proti igralcu Alecu Baldwinu, ki je leta 2021 na snemanju filma Rust v Novi Mehiki ustrelil snemalko Halyne Hutchins, je bil v petek zaradi nevarnega ravnanja s strelnim orožjem obsojen na šest mesecev pogojne kazni. Razsodba je rezultat dogovora o priznanju krivde, Halls pa je prvi, ki je obsojen zaradi nesreče, zaradi katere tečejo tudi postopki proti Baldwinu in Hannah Gutierrez-Reed, ki je bila na snemanju odgovorna za orožje.

SYDNEY - Avstralski parlament je v četrtek sprejel zakon o omejitvah emisij za podjetja, ki najbolj onesnažujejo okolje. V njem je zapisano, da morajo ta podjetja do leta 2030 vsako leto zmanjšati emisije za 4,9 odstotka ali pridobiti emisijske kupone v enakovredni vrednosti. Omejitve bodo veljale tudi za podjetja, kot so Santos, Chevron in Rio Tinto.

vb/vb
© STA, 2023