Pregled - Slovenija, 1. 4. (sobota)

Ljubljana, 1. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 1. aprila.

LJUBLJANA - Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides za zdaj ne bo sprožil stavke, ki naj bi se začela v nedeljo, so sporočili. Sindikat je stavko napovedal zaradi nestrinjanja s spremembo časovnice pri oblikovanju novega plačnega stebra za zdravstvo in socialno varstvo. Ta naj bi bil sprva oblikovan do 1. aprila, nato je ministrstvo rok prestavilo na 1. junij.

LJUBLJANA/KIJEV - Premier Robert Golob se je vrnil z delovnega obiska v Ukrajini, kjer se je v petek med drugim sešel z ukrajinskim državnim vrhom in poudaril pripravljenost na sodelovanje pri povojni obnovi države. Naznanil je tudi, da se je Slovenija pridružila skupini držav za ustanovitev posebnega sodišča za ruske zločine nad Ukrajino. Po obisku se je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v videoposnetku, objavljenem na družbenih omrežjih, zahvalil slovenskemu narodu za podporo in dejal, da Slovenija dela Ukrajino močnejšo.

KIJEV - Mirovne pobude mednarodne skupnosti glede ruske invazije na Ukrajino so trenutno postavljene na stranski tir, je ob robu obiska v Ukrajini v pogovoru za STA in časnik Delo ocenil premier Robert Golob. Pohvalil je napredek Ukrajine na poti v EU, a posvaril, da si nihče ne upa povedati, da temu procesu nasprotuje in tako mnogi prikrito upajo na ukrajinski neuspeh.

LJUBLJANA/OSLO - Ena od štirih žrtev snežnih plazov, ki so se v petek sprožili na severu Norveške, je slovenski državljan, so za STA potrdili na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. Po navedbah norveške policije gre za 40-letnega Slovenca, ki je umrl v snežnem plazu na območju Storsletta, v skupini pa je bilo šest smučarjev. Na severu Norveške se je v petek v roku nekaj ur sicer sprožilo več snežnih plazov. Pri tem so umrle skupno štiri osebe.

LJUBLJANA - Z aprilom so se zaposlenim v javnem sektorju plače zvišale za en plačni razred oz. za štiri odstotke. Z ministrstva za javno upravo so ob tem sporočili, da gre za prvi korak k dogovorjeni in nujni odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah, h kateri so se v oktobrskem dogovoru med drugim zavezali vlada in sindikati javnega sektorja.

LJUBLJANA - Vodstvo UKC Ljubljana je po prekinitvi sodelovanja s češkim srčnim kirurgom Romanom Gebauerjem z njim stopilo v stik. Kirurg je po zadnjih informacijah še pripravljen sodelovati z UKC, je za časnik Delo povedal v. d. strokovnega direktorja UKC Gregor Norčič, ki verjame, da bo program otroške srčne kirurgije kot doslej nemoteno deloval tudi v prihodnje.

LJUBLJANA - Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bo odslej covid-19 obravnaval kot ostale okužbe dihal, s čimer bodo prenehali z dnevnim poročanjem o številu zasedenih postelj za okužene s koronavirusom. V veljavi pa ostajajo priporočila za obiskovalce domov za starejše in drugih socialno-varstvenih zavodov, so sporočili iz NIJZ.

LJUBLJANA - Uporabljati se je začela novela zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, po kateri imata med drugim oba starša po 60 dni neprenosljivega starševskega dopusta. Doslej je imela le mati neprenosljiv starševski dopust, in sicer 30 dni. Starševski dopust po novem za oba znaša 160 dni. Očetovski dopust se je s 30 skrajšal na 15 dni, starševski dopust pa podaljšal na 160 dni, pri čemer ima oče 60 dni neprenosljivih. Oče bo torej lahko 100 dni še vedno prenesel na mater in bo mati lahko kot doslej izrabila 260 dni. Enako velja tudi obratno - kadar mati prenese vseh 100 dni na očeta, oče lahko izrabi 260 dni starševskega dopusta, mati pa ima 60 dni neprenosljivih.

LJUBLJANA - Mariborski kriminalisti so po smrti šestletnega dečka, ki je januarja utonil v Termah Ptuj, na Okrožno državno tožilstvo na Ptuju podali kazensko ovadbo zoper dve osebi, ki ju utemeljeno sumijo kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti, je poročal časnik Večer. Po informacijah časnika gre za animatorki, ki sta skrbeli za otroke na rojstnem dnevu.

LJUBLJANA - Aktivisti nevladne okoljevarstvene organizacije Greenpeace so dopoldne na Prešernovem trgu v Ljubljani izvedli intervencijo Zemlja gori - zažgali so več metrov velik rekvizit Zemlje -, s katero so želeli odločevalce opozoriti, naj podnebno krizo končno začnejo jemati resno.

LJUBLJANA - V 89. letu starosti je umrla olimpijka in slikarka Milena Usenik, so sporočili iz Zavoda Parasite. S svojimi deli se je predstavila na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Prejela je več nagrad, v letu 2021 tudi nagrado Riharda Jakopiča za življenjsko delo.

jb/jb
© STA, 2023