Pregled - šport, 28. 3. (torek)

Ljubljana, 28. marca - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 28. marca.

LOZANA - Mednarodni olimpijski komite je podprl vrnitev ruskih in beloruskih športnikov na mednarodna tekmovanja. Ruski športniki naj bi nastopali pod nevtralno zastavo, brez nacionalnih simbolov, vendar ne tisti, ki so podprli rusko vojsko v Ukrajini. Odločitev o nastopu na olimpijskih igrah v Parizu je Mok tokrat prestavil, znana pa mora biti do konca julija.

LJUBLJANA - V Ljubljani je pred novinarje stopilo vseh 12 slovenskih skakalcev, ki bodo konec tedna na finalu svetovnega pokala v Planici zastopali slovenske barve. Vsi v en glas poudarjajo, da se veselijo še zadnjega dejanja kar pet mesecev dolge sezone in da bi jo bilo lepo končati na stopničkah. Poleg zlate četverice iz Planice, Timija Zajca, Anžeta Laniška, Lovra Kosa in Žige Jelarja, slednji sicer po bolezni še nima zelene luči za nastop, bodo v četrtkovih kvalifikacijah leteli še Domen Prevc, Žak Mogel in Rok Masle. V okviru nacionalnega paketa pa so priložnost za nastop na poletih pred domačimi navijači dobili tudi Tilen Bartol, ki bo pod Poncami tako kot Bor Pavlovčič in Cene Prevc končal kariero, Maksim Bartolj, Matija Vidic, Jernej Presečnik in Rok Oblak.

JESENICE - Hokejisti Sija Acronija Jesenic v polfinalu alpske lige vodijo z 3:0 v zmagah. Danes so na tretji tekmi v domači dvorani Podmežakla premagali Ritten po podaljšku z 1:0. Za uvrstitev v finale zdaj slovenska ekipa potrebuje še eno zmago. Domače je odrešil šele gol Finca Nikija Blomberga v 63. minuti oz. tretji minuti podaljška. Šestindvajsetletni Finec je zaključil akcijo, ki sta jo pripravila Erik Svetina in Eric Pance. Polfinale v alpski ligi poteka na štiri zmage, četrta tekma bo 30. marca na terenu Rittna.

LJUBLJANA - Slovenska hokejska reprezentanca bo v ponedeljek na Bledu začela priprave na svetovno prvenstvo elitne skupine, ki bo med 12. in 28. majem v Tampereju na Finskem in v Rigi v Latviji. Na Bledu se bodo sprva zbrali tisti igralci, ki so že končali sezono, so poročili s Hokejske zveze Slovenije. V sklopu priprav se bo Slovenija pomerila 6. aprila v Beljaku merila z Avstrijo, 13. in 14. aprila bo v Mariboru igrala s Poljsko, 20. in 21. aprila na Bledu z Italijo, 28. in 29. aprila v Parizu s Francijo, 3. in 4. maja v Budimpešti z Madžarsko, 9. maja pa še v Koebenhavnu z Dansko. Na SP bodo Slovenci igrali v skupini B, kjer so še Češka, Kanada, Kazahstan, Latvija, Norveška, Slovaška in Švica.

LJUBLJANA - Košarkarji Barcelone so v 31. krogu evrolige gostovali pri beograjskem Partizanu in zmagali z 89:80. Mike Tobey je za katalonsko zasedbo prispeval tri točke, dva skoka in podajo v dobrih šestih minutah in pol. Prvi strelec dvoboja v Beogradu je bil branilec gostov Nicolas Laprovittola s 25 točkami, pri domačih je Dante Exum prispeval točko manj. Barcelona se je s to zmago vsaj začasno povzpela na vrh lestvice, kjer ima 52 točk.

INDIANAPOLIS - Košarkarji Dallas Mavericks so v severnoameriški ligi NBA v gosteh s 127:104 premagali Indiano Pacers in obdržali upanje na preboj v končnico. Dallas je z zmago nad Pacers končal niz štirih porazov, za zmagovito ekipo pa je slovenski zvezdnik Luka Dončić v 28 minutah dosegel 25 točk, sedem podaj in šest skokov. Goran Dragić je prvič je zaigral za najboljšo ekipo lige Milwaukee, ki je v Detroitu zmagala s 126:117. Na svoji tisoči tekmi v NBA ke v devetih minutah dosegel tri podaje in ostal brez točke ob dveh osebnih napakah. Ekipa Denver Nuggets, ki je najboljša v zahodnem delu lige, je v Philadelphii s 116:111 premagala 76ers, tretje moštvo vzhodnega dela in četrto v celotni ligi. Vlatko Čančar ni igral za Denver, za katerega je Srb Nikola Jokić dosegel 29. trojni dvojček v sezoni s 25 točkami, 17 skoki in 12 podajami.

ag/lr/zza/jz/alz/ag
© STA, 2023