Pregled - svet, 28. 3. (torek)

Ljubljana, 28. marca - Pregled dogodkov v svetu v torek, 28. marca.

PARIZ - V Franciji se je desetega dneva nacionalnih protestov proti sporni pokojninski reformi udeležilo več sto tisoč ljudi. Po navedbah policije je prišlo do izgredov v več mestih po državi. Notranji minister Gerald Darmanin je napovedal, da bo za red skrbelo 13.000 pripadnikov varnostnih sil. Protestnim pohodom, ki so jih organizirali sindikati, so se pridružili tudi dijaki in študenti. Proteste so znova pospremile stavke.

ROTTERDAM - Nemški kancler Olaf Scholz je v ponedeljek potrdil, da je Ukrajina od Nemčije prejela 18 sodobnih bojnih tankov leopard 2A6 za obrambo pred rusko agresijo. Poleg tankov je Nemčija Ukrajini dobavila tudi strelivo in rezervne dele, poskrbela pa je tudi za usposabljanje ukrajinskih vojakov. V Londonu so potrdili, da so v Ukrajino že prispeli tudi britanski tanki challenger.

KIJEV - Ukrajinske sile so odbile več ruskih napadov z brezpilotnimi letali, je sporočil ukrajinski generalštab in dodal, da so skupno sestrelili 14 od 15 dronov šahed. V Kijevu so deli sestreljenih dronov poškodovali poslopje. Ruske sile so medtem obstreljevale tudi mesto Bilopilja v regiji Sumi. O smrtnih žrtvah za zdaj ne poročajo.

BRUSELJ - Ministri za energetiko so potrdili uredbo, v skladu s katero bo od leta 2035 prepovedana prodaja novih vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem. Še naprej bo sicer dovoljena prodaja tovrstnih vozil pod pogojem, da jih bodo poganjala sintetična goriva. S tem je podporo pogojevala Nemčija, ki je glasovala za uredbo.

BRUSELJ - Ministri za energetiko so dosegli politični dogovor o podaljšanju uredbe o zmanjšanju porabe plina do konca marca 2024. Podaljšanje bodo članice potrdile po pisnem postopku. V skladu z dogovorom bodo države skušale med 1. aprilom letos in 31. marcem prihodnje leto porabo zmanjšati za 15 odstotkov glede na povprečno porabo plina v obdobju med 1. aprilom 2017 in 31. marcem 2022. Gre za prostovoljno zmanjšanje, uredba pa omogoča tudi uvedbo obveznega.

LIZBONA - Po napadu z nožem v šiitskem muslimanskem centru v portugalski prestolnici sta umrli dve ženski, najmanj ena oseba pa je bila ranjena, je sporočila tamkajšnja policija, ki je napadalca aretirala. Premier Antonio Costa je svojcem in ismailski skupnosti izrazil sožalje ter dejal, da je "še prezgodaj za interpretacije" dogodka. Motiv napadalca, ki so ga prepeljali v bolnišnico, za zdaj ni znan.

CIUDAD JUAREZ - V požaru, ki je ponoči izbruhnil v centru za pridržanje migrantov in beguncev ob mehiški meji z ZDA, je po dosedanjih podatkih pristojnih umrlo najmanj 39 migrantov, 29 je bilo ranjenih. Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je povedal, da so požar začeli priseljenci, ki so protestirali proti svojemu izgonu. Čeprav identitete in narodnosti žrtev še niso sporočili, je dejal, da so v centru bivali predvsem migranti iz Srednje Amerike in nekateri iz Venezuele.

NASHVILLE - Ameriška policija je v ponedeljek sporočila, da je bil napad v šoli v Nashvillu skrbno načrtovan. Našli so tudi manifest napadalke, 28-letne Audrey Hale, nekdanje učenke šole. Napad je zahteval življenja treh devetletnikov, dveh deklic in fanta, umrli so še ravnateljica, učiteljica in hišnik. Hale je umrla pod streli policistov.

NEW YORK - Varnostni svet ZN v ponedeljek ni podprl ruskega predloga resolucije, ki poziva k neodvisni mednarodni preiskovalni komisiji o sabotaži podmorskega plinovoda Severni tok septembra lani. Predlog je dobil podporo le Rusije, Kitajske in Brazilije. Preostalih 12 članic Varnostnega sveta se je pri predlogu resolucije vzdržalo.

LONDON - Britanske oblasti so stopnjo teroristične ogroženosti na Severnem Irskem zvišale z zmerne na resno, kar pomeni, da je napad zelo verjeten. Prebivalce so pozvale, naj ostanejo pozorni, a da se hkrati ne vznemirjajo. Do odločitve sicer prihaja v luči pričakovanega obiska predsednika ZDA Joeja Bidna ob 25. obletnici velikonočnega sporazuma.

MOSKVA - Prodaja ruske nafte Indiji se je lani povečala za več kot 20-krat, potem ko so se evropski kupci po izbruhu vojne v Ukrajini obrnili na druge trge, je povedal namestnik predsednika ruske vlade, pristojen za energetiko, Aleksander Novak. Kot je dodal, se je okrepila tudi dobava nafte Kitajski.

WASHINGTON - ZDA in Japonska sta dosegli sporazum o trgovini z minerali, ki so ključni za baterije za električna vozila. Najnovejši sporazum vključuje zavezo, da državi ne bosta uvedli izvoznih dajatev za kritične minerale, ki se pošiljajo v drugo državo, so sporočili iz urada Ameriškega trgovinskega predstavnika (USTR).

akt/akt
© STA, 2023