Pregled - Slovenija, 28. 3. (torek)

Ljubljana, 28. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 28. marca.

BRDO PRI KRANJU - Slovenski in hrvaški premier Robert Golob in Andrej Plenković sta se na pogovorih zavzela za sodelovanje pri upravljanju nezakonitih migracij. Golob je na novinarski konferenci pojasnil, da Slovenija predlaga vzpostavitev koridorja med zunanjo schengensko mejo in Italijo, ki bi omogočil pregled dogajanja na območju. Premierja sta se dogovorila za podpis solidarnostnega sporazuma o skrbi s plinom. Slovenija je tudi izrazila interes za sodelovanje pri povečanju zmogljivosti plinskega terminala na Krku in plinovodov. Solastnici krške nuklearke podpirata tudi gradnjo drugega bloka. Delovni obisk hrvaškega premierja je bil priprava na uradni obisk premierja Goloba v Zagrebu, ki bo po Plenkovićevih napovedih maja.

LJUBLJANA - Poslanci so s 45 glasovi za in 31 glasovi proti podprli novelo zakona o tujcih. V njej so ohranili pogoj znanja slovenskega jezika na stopnji A1 za družinske člane tujcev, ki želijo podaljšati dovoljenje za prebivanje zaradi združitve družine, hkrati pa so določili 18-mesečno prehodno obdobje za začetek uporabe spremenjenih teh določb. Novela po navedbah vlade odpravlja ovire pri zaposlovanju tujcev in omogoča hitrejše vodenje postopkov izdaje in vročanja dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi. Podprli so jo poslanci koalicijskih Gibanja Svoboda in SD, poslanci koalicijske Levice so glasovali proti, prav tako poslanci opozicijskih SDS in NSi. DZ je sprejel tudi novelo zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, ki poenostavlja zaposlovanje tujcev.

LJUBLJANA - DZ je soglasno s 77 glasovi potrdil novelo zakona o makrobonitetnem nadzoru finančnega sistema, s katero se bo potrošnikom zagotovilo večjo dostopnost do posojil. Banka Slovenije bo namreč lahko makrobonitetne ukrepe na področju omejevanja kreditiranja prebivalstva določala tako, da nanje vsakokratna sprememba minimalne plače ne bo več vplivala.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) so podpisali pogodbo z Minisom za odstranitev ograje na meji. Pridobili so namreč še manjkajočo dokumentacijo, iz ugotovitev končnega revizijskega poročila pa ne izhajajo zadržki, da pogodbe ne bi mogli skleniti, so pojasnili na ministrstvu. Družba Minis pa je zaradi poslovne škode, povezane z očitki o preferiranju pri poslu, vložili več kazenskih ovadb proti neznanemu storilcu.

BRUSELJ - Ministri za energetiko so dosegli politični dogovor o podaljšanju uredbe o zmanjšanju porabe plina do konca marca 2024. Pri tem bo za Slovenijo, ki namerava pri oskrbi z elektriko in daljinskem ogrevanju v Ljubljani premog v veliki meri zamenjati s plinom, veljala izjema. Ministri so potrdili uredbo, v skladu s katero bo od leta 2035 prepovedana prodaja novih vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem.

LJUBLJANA - Strokovna skupina za pripravo tehničnih specifikacij, ki je bila ustanovljena na poziv ministrstva za zdravje, zavrača očitke o koruptivnosti pri izvedbi javnega naročila za nakup naprav za magnetnoresonančno slikanje (MR). Poudarjajo, da je predlog za nabavo pripravil svetovalec z onkološkega inštituta, ki ga je prav tako najelo ministrstvo.

LJUBLJANA - Civilna iniciativa Glas ljudstva je na novinarski konferenci predstavila zakonski paket za ustavitev rušenja javnega zdravstva. Zakonsko pobudo so predali poslanskim skupinam, v naslednjih tednih pa bodo glede nje organizirali še javno razpravo in protestni shod, ki se bo ustavil tudi pred ministrstvom za zdravje.

LJUBLJANA - Izjava predsednice republike Nataše Pirc Musar, naj se gradnja kanala C0 ustavi, da se vsi deležniki pogovorijo, po mnenju ljubljanskega župana Zorana Jankovića ni primerna. Kot je dodal, ne ve, s kom naj se pogovarja, obenem pa poudaril, da ima občina vsa pravnomočna gradbena dovoljenja.

LJUBLJANA - V 85. letu starosti je pred dnevi umrl dolgoletni poslanec in pravnik Miran Potrč, so sporočili iz SD. Potrč je bil dva mandata delegat skupščine Socialistične republike Slovenije, v samostojni državi pa je bil petkrat izvoljen v državni zbor in bil tudi podpredsednik državnega zbora.

LJUBLJANA - Predstavniki Društva novinarjev Slovenije, Mirovnega inštituta, centra PIC in zavoda Open, povezani v koalicijo RTV je ZAkon, so v ponedeljek na ustavno sodišče vložili intervencijo. V njej izkazujejo, da je za varovanje svobode medijev in pravice javnosti do obveščenosti nujna takojšnja uveljavitev novele zakona o Radiotelevizije Slovenija.

BRUSELJ - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič se je mudila na delovnem obisku, kjer se je o aktualnih izzivih EU med drugim pogovarjala s podpredsednico Evropske komisije Vero Jourovo, komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem in predsednico evropskega parlamenta Roberto Metsola. V času delovnega obiska se je predsednica DZ srečala še s predsednico predstavniškega doma Belgije Eliane Tillieux in s slovenskimi evroposlanci.

GLOBASNICA/CELOVEC - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je na avstrijskem Koroškem sestal z deželnim glavarjem te zvezne dežele Petrom Kaiserjem, s katerim sta spregovorila o pomembnih manjšinskih vprašanjih, kot so dvojezično šolstvo in predšolska vzgoja, potrebna reforma dvojezičnega sodstva ter možnosti čezmejnega sodelovanja.

LJUBLJANA - Vodstvo Zavarovalnice Triglav bo skupščini, ki je načrtovana za 6. junij, predlagalo izplačilo dividende za lani v višini 2,50 evra bruto na delnico ali skupaj 56,8 milijona evrov. Po predlogu bi bilo za dividende namenjena nekaj več kot polovica lanskega čistega dobička skupine Triglav, kar bi predstavljalo šestodstotni dividendni donos.

GROSUPLJE - V Združenju turističnih kmetij so pripravili nov pilotni projekt, s kaTerim želijo člane podpreti pri razvoju novih trajnostnih projektov. Kot so poudarili, je veliko odvisno tudi od finančne pomoči ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Z njegovo dosedanjo podporo so pretežno zadovoljni.

LJUBLJANA - V SNG Drama Ljubljana je bila krstna uprizoritev igre Mrakijada po trilogiji Rimljanovina in drugih besedilih Ivana Mraka v režiji Nine Rajić Kranjac. Mrakijada je predzadnja premiera na Velikem odru ljubljanske Drame v letošnji sezoni. Mrakova trilogija sama se sicer dogaja na dveh ravneh; osebni ravni kot družinska saga, na drugi strani pa je zgodovinska freska hudih družbenih preobratov, ki se dogajajo v ozadju treh Mrakovih dram, ki bodo tokrat prvič v celoti uprizorjene v Sloveniji.

LJUBLJANA - Avtorji, s katerimi se bo Slovenija kot častna gostja predstavila na letošnjem Frankfurtskem knjižnem sejmu, bodo javno znani 15. junija, je napovedal kurator Miha Kovač. Se pa naj bi po besedah v. d. direktorice Javne agencije za knjigo RS Katje Stergar na FKS predstavilo okoli 70 slovenskih avtorjev. Med drugim bo na sejmu v okviru spremljevalnega programa nastopila skupina Laibach s svojim projektom Alamut. Ministrica za kulturo Asta Vrečko pa je izrazila prepričanje, da bo nastop Slovenija na FKS 2023 nadvse uspešen.

IZOLA - Letošnji prejemnik priznanja z nagrado Alojza Kocjančiča za posebne dosežke pri oblikovanju, raziskovanju in ohranjanju kulturne identitete Istre ter njeni prepoznavnosti v širšem prostoru je strokovnjak za istrsko ljudsko glasbo Marino Kranjac. Priznanje mu bodo izročili na prireditvi, ki bo predvidena maja v Izoli.

mo/mo
© STA, 2023