Pregled - svet, 22. 3. (sreda)

Ljubljana, 22. marca - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 22. marca.

STOCKHOLM - Poslanci švedskega parlamenta so z veliko večino glasovali za vstop Švedske v zvezo Nato, kar pomeni zgodovinski odmik te države od njene tradicionalno nevtralne obrambne politike. Ta korak bo zahteval tudi spremembe dveh zakonov. Odločitev švedskih poslancev v prid vstopa v obrambno zavezništvo je bila sicer pričakovana, vendar pridružitev Švedske zvezi Nato s tem še vedno ni dokončno zagotovljena, saj morata njen vstop odobriti še Turčija in Madžarska.

WASHINGTON - Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) je v skladu s pričakovanji tudi na tokratnem zasedanju ključno obrestno mero dvignil za 0,25 odstotne točke. Ob tem so zapisali, da bodo težave v bančnem sektorju "verjetno" vplivale na inflacijo. FOMC je ključno obrestno mero, po kateri si banke med seboj posojajo denar, za 0,25 odstotne točke zvišal že februarja.

KIJEV - Kijevska regija je bila ponoči znova tarča napadov ruskih brezpilotnih letal. Ta naj bi zadela srednjo šolo in terjala več smrtnih žrtev, so sporočile ukrajinske oblasti. Droni naj bi v jutranjih urah napadli tudi pristanišče Sevastopol na anektiranem polotoku Krim, kjer po poročanju ruskih oblasti žrtev ni bilo. Mesto Bahmut, ki naj bi bil prav tako tarča napadov in od koder oblasti poročajo o številnih žrtvah, je obiskal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

WASHINGTON/KIJEV - Potrebe Ukrajine za obnovo in okrevanje so zrasle na 411 milijard ameriških dolarjev, je sporočila Svetovna banka. Ocena, ki jo je ta pripravila skupaj z ukrajinsko vlado, Evropsko komisijo in Združenimi narodi, je namreč višja od 349 milijard dolarjev iz poročila, objavljenega septembra lani.

MOSKVA - Kitajski predsednik Xi Jinping je zapustil Moskvo in po treh dneh zaključil svoj prvi obisk v Rusiji po začetku ruske invazije na Ukrajino. Med obiskom sta skupaj z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom med drugim napovedala novo obdobje v odnosih med državama in podpisala sporazum o razširitvi strateškega partnerstva do leta 2030.

NEW YORK - Na sedežu ZN se je začela druga mednarodna konferenca o vodi na visoki ravni. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je uvodoma kritiziral netrajnostno in prekomerno porabo vode ter dostop do nje označil za človekovo pravico. Guterres je dejal, da je človeštvo prekinilo vodni krog, uničilo ekosisteme in onesnažilo podtalnico. Tokratna konferenca ZN o vodi je drugo tovrstno srečanje na visoki ravni, prva in edina doslej pa je potekala leta 1977 v Argentini.

LONDON - Spodnji dom britanskega parlamenta je z 515 glasovi za in 29 proti potrdil ključen del dogovora o trgovini s Severno Irsko, ki poslancem v severnoirskem parlamentu daje pravico veta na uveljavljanje pravil Evropske unije v tem delu Združenega kraljestva. Severnoirski unionisti in nekaj torijcev je sicer glasovalo proti. Proti sta med drugim glasovala tudi nekdanja premierja Liz Truss in Boris Johnson. Predlog ureditve, ki je le en del nedavnega dogovora med Brusljem in Londonom, so podprli tudi opozicijski laburisti.

ATENE - Grški predsednik vlade Kiriakos Micotakis je v torek napovedal, da bodo splošne volitve v državi potekale maja, čeprav se štiriletni mandat njegove vlade izteče julija. Vlada se je znašla pod precejšnjim pritiskom po februarski hudi železniški nesreči pri Larisi, v kateri je umrlo 57 ljudi. Odtlej ustavljen železniški promet je deloma znova stekel.

PARIZ - V več francoskih mestih so v torek znova potekali protesti proti pokojninski reformi, po navedbah francoskih medijev in policijskih virov je bilo v Parizu zaradi nasilja aretiranih 46 protestnikov. V pričakovanju novih obsežnih protestov v četrtek je notranji minister Gerald Darmanin napovedal, da bo vpoklicanih približno 12.000 policistov, od tega 5000 samo v Parizu. Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes v pogovoru za francoski televiziji TF1 in France 2 zatrdil, da bo sporna pokojninska reforma "nadaljevala demokratično pot". Dejal je, da mora stopiti v veljavo do konca leta, in vztrajal, da je kljub protestom po vsej državi nujna.

MADRID - Španska vlada premierja iz vrst socialistov Pedra Sancheza je v spodnjem domu parlamenta z veliko večino prestala glasovanje o nezaupnici, ki jo je proti njej že drugič v mandatu vložila skrajno desna stranka Vox. Za odhod Sancheza in njegove leve vlade so glasovali le celotna poslanska skupina Vox in še en poslanec. To je bilo sicer že drugo glasovanje o nezaupnici, ki jo je Vox vložila proti Sanchezovi vladi v tem mandatu, in šele šesto glasovanje o nezaupnici v Španiji nasploh od konca diktature Francisca Franca leta 1975.

TEL AVIV - Izraelski parlament je v torek razveljavil del zakona iz leta 2005, ki je judovskim naseljencem prepovedoval bivanje v štirih naselbinah na okupiranem Zahodnem bregu in na območju Gaze. Finančni minister Bezalel Smotrič je potezo označil za zgodovinsko, palestinsko islamistično gibanje Hamas za zločin, ZDA pa za provokativno dejanje.

ALEP - Izraelska vojska je ponovno napadla letališče v Alepu na severozahodu Sirije in z raketami uničila domnevno skladišče orožja, ki naj bi ga uporabljale proiranske milice, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu. Napad so potrdile tudi sirske oblasti, ki poročajo, da letališče zaradi napada trenutno ne obratuje.

KAMPALA - Ugandski parlament je v torek potrdil predlog zakona, ki posameznikom prepoveduje identificiranje kot oseba LGBTQ, za kar je zagrožena zaporna kazen do deset let. Dokončno uveljavitev zakona še lahko prepreči predsednik Yoweri Museveni, k čemur so ga danes pozvali tako Združeni narodi kot nevladna organizacija Amnesty International.

ISLAMABAD/KABUL - Zaradi močnega potresa z magnitudo med 6,5 in 6,8, ki je v torek stresel Pakistan in Afganistan, je skupaj umrlo najmanj 13 ljudi, več kot 100 pa je bilo poškodovanih, so sporočili predstavniki oblasti v obeh državah. Po poročanju lokalnih medijev je bilo potres moč čutiti vse od New Delhija do Tadžikistana.

akt/akt
© STA, 2023