Pregled - Slovenija, 22. 3. (sreda)

Ljubljana, 22. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 22. marca.

NEW YORK - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na konferenci o vodi v Generalni skupščini ZN poudarila, da je voda življenje, obstoj in mir. Na plenarnem delu konference je v imenu koalicije za čezmejno vodno sodelovanje izjavila, da pomanjkanje sodelovanja v najboljšem primeru pomeni zamujeno priložnost, v najslabšem pa ogroža varnost. Pozvala je k rednim srečanjem na visoki ravni ZN na temo vode in k uresničevanju nacionalnih zavez o vodi. Konference o vodi, ki bo potekala do petka, se iz Slovenije udeležujeta še zunanja ministrica Tanja Fajon in minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ki sodelujeta na več interaktivnih dialogih, med drugim o biološki raznolikosti, zmanjšanju tveganj pred nesrečami, čezmejnem in mednarodnem vodnem sodelovanju.

LJUBLJANA - Vladna stran ter sindikati zdravstva in socialnega varstva se niso pogajali o vsebinah načrtovanega plačnega stebra za zdravstvo, pač pa je vladna stran sindikate obvestila o spremembi časovnice pogajanj in rok za oblikovanje stebra s 1. aprila zamaknila na 30. junij. V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so za 2. april napovedali nadaljevanje splošne zdravniške stavke, če oktobra sklenjen sporazum ne bo realiziran do 1. aprila.

LJUBLJANA - DZ je sprejel novelo zakona o davčnem potrjevanju računov, ki vnovič uvaja obveznost izročanja računa kupcu za kupljeno blago oz. prejeto storitev. Glasove so po vetu državnega sveta znova prispevali poslanci koalicije, saj v opoziciji v noveli vidijo le nepotrebno birokratsko oviro. Poslanci so potrdili tudi novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, s katero se med drugim posega v kriterije za upravičenost do digitalnih bonov ter uvaja možnost brezplačne izposoje osnovne računalniške opreme.

LJUBLJANA - DZ je podprl resolucijo o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2040. Dokument med drugim načrtuje dvig obrambnih izdatkov na dva odstotka bruto domačega proizvoda in določa financiranje vojaških investicij in raziskav. Poslanci koalicijske Svobode so s pomočjo opozicijske NSi izglasovali tudi novelo zakona o službi v Slovenski vojski (SV), ki uvaja znižanje izobrazbenih pogojev za zaposlitev v SV pod pogojem, da pripadnik srednješolsko izobrazbo konča na delovnem mestu.

LJUBLJANA/STRASBOURG - Skupina držav proti korupciji pri Svetu Evrope (Greco) je objavila poročilo o Sloveniji, v katerem ocenjuje napredek države pri uresničevanju priporočil, izdanih leta 2017 za preprečevanje korupcije v državni upravi ter organih odkrivanja in pregona. V njem ugotavlja, da je Slovenija sprejela nekatere izboljšave, še vedno pa ni načrta integritete za vlado in spremljanja nasprotja interesov. Na ministrstvu za pravosodje so prepričani, da je napredek od predhodnega poročila Greca očiten. Ministrstvo za notranje zadeve je sporočilo, da spoštujejo priporočila in si jih prizadevajo uresničiti v okviru veljavne zakonodaje. Za Transparency International Slovenija pa poročilo ni presenetljivo, saj so že večkrat poudarili, da so za preprečevanje korupcije potrebni konkretnejši koraki na najvišjih ravneh izvršilne oblasti. Opozorili so, da se morajo priporočila Greca nemudoma nasloviti.

LJUBLJANA - Srbski obrambni minister Miloš Vučević se je sestal z obrambnim ministrom Marjanom Šarcem. Ministra sta poudarila odlično sodelovanje na obrambnem in vojaškem področju ter izpostavila solidarnost med državama. Izmenjala sta si tudi mnenja glede vojne v Ukrajini in razmer na Zahodnem Balkanu. Po uradnih pogovorih na ministrstvu za obrambo je minister Vućević obiskal tudi državni zbor, kjer se je srečal s predsednikom in člani odbora za obrambo, na Pokljuki pa je srbskemu ministru v vadbenem centru 132. polk Slovenske vojske za gorsko bojevanje predstavil svoje delovanje in opremo.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je presodilo, da je določba zakona o sodniški službi, ki ureja prenehanje sodniške službe ob upokojitvi sodnika oz. dopolnjeni starosti 70 let, v nasprotju z ustavo, saj hkrati ne določa prenehanja sodniške funkcije. Poleg tega je razveljavilo zakonsko določbo, ki omogoča reaktivacijo sodnikov po upokojitvi.

LJUBLJANA - Predlagana novela zakona o tujcih bo z zahtevo po znanju slovenskega jezika za družinske člane tujih delavcev po opozorilih nevladnih organizacij povzročila razdruževanje družin, diskriminacijo in hujše kršitve človekovih pravic. Poslance so zato na današnji novinarski konferenci pozvali, naj predloga v takšni obliki ne sprejmejo. Ministrstvo za notranje zadeve pa je v odzivu zapisalo, da pogoj znanja slovenskega jezika ni diskriminatoren. Z novelo odpravljajo administrativne ovire ter omogočajo hitrejše postopke urejanja dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi. Predlagali so tudi uvedbo brezplačnih tečajev slovenskega jezika za vse kategorije tujcev.

LJUBLJANA - Poslanska skupina SDS je zaradi načrtovane reorganizacije upravnih enot vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za notranje zadeve. Na današnji novinarski konferenci so poudarili, da predlog predvideva ukinitev upravnih enot in ne sledi potrebam prebivalstva in gospodarstva, saj storitve javne uprave od teh oddaljuje. Tudi v NSi so v izjavi za medije poudarili, da je zmanjševanje števila upravnih enot nepotrebno, predlagani reorganizaciji nasprotujejo tudi v SD. Na ministrstvu za javno upravo pa zavračajo po njihovih navedbah zavajajoče informacije glede predvidene reorganizacije poslovanja in ukinjanja upravnih enot. Ponovno so poudarili, da se dostopnost storitev za prebivalce ne bo zmanjšala in da upravnih enot ne ukinjajo.

LJUBLJANA - Družba Corwin je simbolično obeležila začetek gradnje trajnostne poslovne stavbe Vilharia ob Vilharjevi cesti. Kot so poudarili investitorji, želijo z njo postaviti mejnik na slovenskem trgu poslovnih stavb. Petnadstropna stavba z zeleno streho bo imela okoli 40.000 kvadratnih metrov površin. Projekt predstavlja revitalizacijo degradiranega zemljišča, o čemer so pozneje govorili tudi na okrogli mizi.

LJUBLJANA - Na sojenju v zadevi Kavaški klan je pričal nekdanji vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper Dean Jurič. Sodišču je podrobno opisoval ozadje srečanja z glavnim skesancem v tej zadevi Darkom Nevzatovićem, ki je kriminalistom predal tudi informacije o Klemnu Kadivcu, domnevnemu vodji slovenske celice Kavaškega klana.

MARIBOR - Umetniški vodja Baleta SNG Maribor, koreograf Edward Clug je glede novice, da je gledališče Bolšoj namesto baleta Junak našega časa na program uvrstilo balet Mojster in Margareta v njegovi koreografiji, dejal, da se počuti sicer nemočnega, a nima nobenih pravnih vzvodov, da bi to preprečil. Bolšoj ima ekskluzivne pravice za predstavo do leta 2026.

np/jvo/lem/bdo/akt/np
© STA, 2023