Pregled - svet, 19. 3. (nedelja)

Ljubljana, 19. marca - Pregled dogodkov v svetu v nedeljo, 19. marca.

OHRID - Srbija in Kosovo sta se v soboto po maratonskih pogajanjih dogovorila o izvajanju sporazuma o normalizaciji odnosov, vendar srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti nista ničesar podpisala. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je dejal, da sta se obe strani zavezali, da sta bosta izpolnili vse obveznosti iz sporazuma o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino, vključno z vzpostavitvijo skupnosti srbskih občin na Kosovu.

ZÜRICH - Švicarska banka UBS naj bi pristala na nakup svoje tekmice, banke Credit Suisse, ki se je znašla v težavah, pri čemer je ponudbo zvišala na dve milijardi dolarjev. Posel naj bi sklenili pred ponedeljkovim odprtjem finančnih trgov ter tako preprečili paniko. Credit Suisse je ena od približno 30 bank na svetu, ki veljajo za prevelike, da bi propadle, saj so zelo pomembne za mednarodni bančni sistem.

PODGORICA - V Črni gori so potekale predsedniške volitve, na katerih se je med sedmimi kandidati za nov mandat potegoval tudi sedanji predsednik Milo Đukanović. Pričakovati je, da bo okoli pol milijona volivcev predsednika izvolilo šele v drugem krogu 2. aprila, v katerega naj bi se po napovedih uvrstil Đukanović, ni pa še jasno, kdo bo njegov tekmec.

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je obiskal mesto Mariupolj na jugu Ukrajine, ki so ga ruske sile po hudih bojih zavzele maja lani. Ruski mediji so objavili posnetke Putina, ki hodi po mestu in govori z ljudmi. To je prvič, da je ruski predsednik obiskal območje v Ukrajini, ki so ga po začetku agresije zasedle ruske sile. Ukrajinsko obrambno ministrstvo je v odzivu zapisalo, da je Putin mesto obiskal v temi, kot to počnejo tatovi.

ASTANA - V Kazahstanu so potekale predčasne parlamentarne volitve. Več kot dve tretjini od 98 članov spodnjega doma parlamenta, ki ga je predsednik Kasim-Žomart Tokajev razpustil januarja, bo v skladu z lansko volilno reformo izvoljenih prek strankarskih list, slaba tretjina pa z neposrednim mandatom v volilnih enotah. Poleg stranke Amanat, iz katere je Tokajev izstopil, ima na volitvah svoje kandidate še šest strank.

PJONGJANG/SEUL/TOKIO - Severna Koreja je proti Japonskemu morju znova izstrelila balistično raketo kratkega dosega, je sporočila južnokorejska vojska. To je že četrta raketa, ki jo je Pjongjang izstrelil ta teden v odziv na 11-dnevne skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje, največje v zadnjih petih letih. Raketa je letela 800 kilometrov daleč.

QUITO - V potresu, ki je v soboto prizadel Ekvador in Peru, je umrlo najmanj 14 ljudi, od tega 13 v Ekvadorju, več je ranjenih, nastala je tudi gmotna škoda. Potres je imel po navedbah ameriških seizmologov magnitudo 6,8, epicenter je bil ob meji med državama na globini 66 kilometrov. Ekvadorski predsednik Guillermo Lasso je med obiskom prizadetega območja, napovedal je podporo vlade.

REKA - V Reškem zalivu so razstrelili neeksplodirano protiladijsko mino iz druge svetovne vojne, ki so jo nedavno odkrili v pristanišču. Mino so najprej dvignili z morskega dna in nato odvlekli proti odprtemu morju ter tam uničili. Zaradi varnosti omejili gibanje v mestu ter evakuirali del prebivalcev.

sk/jhl/msc/tib/rp/mrn/bg/rbi/mlu/vr/mc/akt/sk
© STA, 2023