Pregled - šport, 19. 3. (nedelja)

Ljubljana, 19. marca - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 19. marca.

VIKERSUND - Slovenka Ema Klinec je v Vikersundu zmagala na prvi uradni tekmi smučarskih skakalk na letalnici. V prvi seriji je s 226 metri dosegla svetovni rekord. Tudi v finalu je imela najboljšo daljavo serije, 223 m, in s 414,7 točke slavila zmago z 41 točkami prednosti. Obenem je osvojila tudi skupno zmago na norveški turneji surovi zrak.

VIKERSUND - Stefan Kraft je zmagovalec tekme svetovnega pokala v smučarskih poletih v Vikersundu. Drugi danes je bil Norvežan Halvor Egner Granerud, ki je za Avstrijcem zaostal za 7,6 točke, vendar je osvojil turnejo surovi zrak, veseli pa se tudi že skupne zmage sezone. Tretji danes in skupno na turneji je bil najboljši Slovenec Anže Lanišek.

OSLO - Švedinja Hanna Öberg je zmagovalka biatlonske tekme s skupinskim startom za svetovni pokal v Oslu na Norveškem, zadnje tekme v sezoni 2022/23 na najvišji ravni. Edina Slovenka Polona Klemenčič je s petimi strelskimi napakami zasedla 22. mesto. Med moškimi je Johannes Thingnes Boe zmagal 19. v sezoni, Jakov Fak je s strelsko ničlo zasedel 17. mesto, Anton Vidmar pa je bil ob premieri na tekmi s skupinskim startom 23.

BERCHTESGADEN - V Berchtesgadnu se je končala sezona svetovnega pokala deskarjev v alpskih disciplinah. Zadnja tekma je bila ekipna, Slovenijo sta zastopala Žan Košir in Gloria Kotnik, zasedla sta sedmo mesto, kar je njuna druga najboljša uvrstitev v sezoni, ki je imela tri ekipne tekme.

SOLDEU - Ramon Zenhäusern je zmagovalec zadnjega slaloma na finalu sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju, ki ga je gostil Soldeu v Andori. Norvežan Lucas Braathen pa je z drugim mestom osvojil slalomski seštevek sezone. Na zadnji tekmi sezone ni bilo Slovencev.

SOLDEU - Mikaela Shiffrin je zmagovalka zadnjega veleslaloma na finalu sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju. Američanka je sezono končala z 88. zmago v karieri. Edina Slovenka Ana Bucik je na 23. mestu ostala brez točk.

ATENE - Jekaterina Vedenejeva, ki v ritmični gimnastiki zastopa slovenske barve, je na prvem svetovnem pokalu v sezoni v Atenah v mnogoboju zasedla sedmo mesto (122,100 točke). Zmagala je svetovna prvakinja, Italijanka Sofia Raffaeli (131,750). Vedenejeva se je uvrstila tudi v tri finale, najboljša je bila s trakom, kjer je slavila zmago.

LJUBLJANA - Rokometašice Krima Mercatorja so na prvi tekmi bojev za četrtfinale lige prvakinj v Ljubljani premagale Rapid iz Bukarešte z 29:24. Povratna tekma bo prihodnjo nedeljo ob 16. uri v Bukarešti.

MURSKA SOBOTA - Nogometaši Mure so v 28. krogu Prve lige Telemach premagali Olimpijo z 2:1 (2:1), Bravo je bil z istim izidom 2:1 (0:0) boljši od Gorice, nogometaši Tabora Sežane pa so doma z 0:1 (0:1) izgubili proti Kopru.

SLOVENSKE KONJICE - Košarkarice Cinkarne Celje so 17. oziroma petič zaporedoma postale zmagovalke pokala Slovenije. V finalu zaključnega turnirja v Slovenskih Konjicah so tako kot lani premagale Triglav, tokrat je bilo

IZOLA - Poljski kolesar Batlomiej Proc je po sprintu skupine zmagovalec 9. dirke za veliko nagrado Slovenske Istre v Izoli. Drugi je bil italijanski sprinter Alberto Bruttomesso, najboljši Slovenec na dirki pa je bil Anže Skok na tretjem mestu, Tilen Finkšt je bil peti.

DŽEDA - Mehičan Sergio Perez z Red Bullom je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Džedi v Savdski Arabiji. Drugi je bil njegov moštveni sotekmovalec, svetovni prvak Nizozemec Max Verstappen, tretji pa Britanec George Russell z Mercedesom.

INDIAN WELLS - Znana sta finalista teniškega turnirja ATP-masters serije 1000 z nagradnim skladom 8.345.040 evrov v Indian Wellsu v Kaliforniji. Za naslov se bosta pomerila nekdanja prva igralca sveta, 19-letni Španec Carlos Alcaraz in 27-letni Rus Danil Medvedjev. Tako Alcaraz kot Medvedjev v Indian Wellsu še nista osvojila naslova.

zza/tb/ag/ic/lr/am/jz/zza
© STA, 2023