Pregled - Slovenija, 19. 3. (nedelja)

Ljubljana, 19. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 19. marca.

VIKERSUND - Slovenka Ema Klinec je v Vikersundu zmagala na prvi uradni tekmi smučarskih skakalk na letalnici. V prvi seriji je s 226 metri dosegla svetovni rekord in z 209,1 točke prepričljivo vodila. V finalu je imela tudi največjo daljavo serije, 223 m in s 414,7 točke zmagala z 41 točkami prednosti, slavila pa je tudi v točkovanju norveške turneje. Anže Lanišek pa je na tekmi svetovnega pokala v smučarskih poletih v Vikersundu osvojil tretje mesto, tretji je tudi v skupnem seštevku norveške turneje.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je pozdravila sobotni dogovor srbskega predsednika Aleksandra Vučića in kosovskega premierja Albina Kurtija o izvajanju dogovora o normalizaciji odnosov med Srbijo in Kosovom. Dogovor je pomemben mejnik v normalizaciji odnosov ter znamenje pripravljenosti obeh strani na sodelovanje. Dodala je, da bo Slovenija podpirala hitro implementacijo dogovora, od katere je odvisen napredek Kosova in Srbije na poti v EU.

LJUBLJANA - Javna agencija Spirit Slovenija je lani za pomoč slovenskemu gospodarstvu skupno namenila nekaj več kot 39 milijonov evrov. S tem je omogočila številnim podjetjem, da so lažje prebrodila energetsko krizo in izzive, ki jih je prinesel postcovidni čas, ocenjuje v.d. direktorja agencije Rok Capl.

LJUBLJANA - V Sloveniji je bilo konec leta 2022 nekaj več kot 935.344 delovno aktivnih oseb, od katerih jih je skoraj 505.000 odhajalo na delo v drugo občino. Z delovnimi migracijami v obeh smereh je najbolj obremenjena Ljubljana. Vanjo dnevno ali v drugačnih časovnih presledkih prihaja na delo skoraj 141.300 oseb iz drugih občin, hkrati pa iz nje odhaja na delo v druge občine okoli 24.200 njenih delovno aktivnih prebivalcev.

MARIBOR - Strokovna žirija mednarodnega gledališkega projekta Sence pandemije: skriti glasovi je med prispeli na natečaj za izbor treh novih dramskih besedil izbrala dela Kristine Kegljen, Katje Gorečan in Tijane Grumić. Prijavile so se z deli Pod suknjom, Aktivistke in Svet zaslužuje kraj sveta. Natečaj je bil namenjen izključno avtoricam, projekt pa naslavlja problem nasilja nad ženskami v času zaprtja javnega življenja zaradi pandemije covida-19.

sag/mo
© STA, 2023