Pregled - svet, 18. 3. (sobota)

Ljubljana, 18. marca - Pregled dogodkov v svetu v sobota, 18. marca.

ISTANBUL/KIJEV/MOSKVA - Rusija in Ukrajina sta na pogajanjih dosegli dogovor o obnovitvi sporazuma o izvozu žita iz Črnega morja, je potrdil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Veljavnost dogovora, ki bi sicer potekel v nedeljo, je bila po navedbah ukrajinskega ministra za infrastrukturo Oleksandr Kubrakova podaljšana za 120, po navedbah tiskovne predstavnice ruskega zunanjega ministrstva pa za 60 dni.

PARIZ - V Franciji so v petek še drugi dan zapored potekali protesti po spornem sprejetju pokojninske reforme. Protestniki so se s policijo spopadli v Parizu in ob tem uporabljali petarde, policisti pa so odgovorili s solzivcem. Protesti so med drugim potekali tudi v Toulousu, Strasbourgu in Bordeauxu. Pokojninska reforma, ki bo zvišala upokojitveno starost z 62 na 64 let, že več tednov razburja francosko javnost. Vlada je nato v četrtek dolila olje na ogenj s sprejetjem reforme mimo parlamenta, kar ji sicer omogoča poseben ustavni instrument. Trdi, da gre za nujno reformo, brez katere da se bo pokojninski sistem sesul.

BRATISLAVA - Slovaška opozicija je ogorčena zaradi petkove odločitve slovaške vlade, da Ukrajini podari 13 bojnih letal sovjetske izdelave MiG-29. Največja opozicijska stranka Smer-Socialna demokracija je napovedala kazensko ovadbo zaradi zlorabe položaja, skrajno desna stranka Republika pa je pozvala k skupni pritožbi opozicije na ustavno sodišče.

WASHINGTON - Predsednik ZDA Joe Biden je v petek odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina, označil kot upravičeno. V pogovoru z novinarji v Beli hiši je izpostavil močno sporočilno vrednost takšnega dejanja, pri tem pa izpostavil, da ZDA niso članica ICC. Odločitev sta pozdravila tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in nemški kancler Olaf Scholz, Združeni narodi pa so bili zadržani.

SEVASTOPOL - Ruski predsednik Vladimir Putin je ob deveti obletnici enostranske priključitve obiskal ukrajinski polotok Krim. Med nenapovedanim obiskom črnomorskega pristanišča Sevastopol ga je spremljal ruski guverner polotoka Mihail Razvožajev.

WASHINGTON - Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da pričakuje, da bo v torek aretiran, in svoje podpornike pozval k protestom. Trump je pri tem navedel neimenovan vir, do pridržanja pa naj bi prišlo v okviru preiskave v zvezi z domnevnim plačilom za molk, ki naj bi ga Trump leta 2016 nakazal pornografski igralki Stormy Daniels. Informacijo o pridržanju naj bi Trump prejel prek vira iz tožilskega urada na Manhattnu.

NEW YORK - Bivši predsednik ZDA Donald Trump se je v petek vrnil na družbeni medij Facebook, odslej pa lahko z javnostjo komunicira tudi prek YouTuba. Trumpa so z več spletnih platform črtali po napadu njegovih privržencev na ameriški kongres 6. januarja 2021, ker so ga obtožili spodbujanja nasilja. Trump je na Facebooku ob vrnitvi zapisal: "Nazaj sem!". Omrežji Facebook in Instagram, ki spadata pod okrilje podjetja Meta, sta Trumpu omogočili vrnitev že januarja, a je ta s tem do zdaj odlašal.

OHRID - Srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti v Ohridu v okviru dialoga, ki ga vodi EU, nadaljujeta pogovore o izvajanju sporazuma o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino. Predstavniki EU in ZDA so pred srečanjem s pozivi k dogovoru povečevali pritisk na obe strani, a podpisa v Ohridu ne pričakujejo. Na ulicah Beograda se je v petek zbralo več tisoč ljudi, ki so izražali nasprotovanje sporazumu.

TOKIO - Nemški kancler Olaf Scholz je med uradnim obiskom v Tokiu z japonskim kolegom Fumiom Kishido napovedal okrepitev odnosov med državama. Med drugim sta njuni vladi imeli prvo skupno sejo. Skupaj s Scholzem so na Japonskem tudi nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck, zunanja ministrica Annalena Baerbock, finančni minister Christian Lindner, notranja ministrica Nancy Faeser, obrambni minister Boris Pistorius in minister za promet Volker Wissing.

DUNAJ - Avstrijski kancler Karl Nehammer želi na vzhodni meji EU podobno ograjo, kot je tista, ki stoji na meji med ZDA in Mehiko. Nehammer je za današnjo izdajo nemškega tabloida Bild razkril, da si ograjo v ZDA te dni ogleduje vodja avstrijske zvezne policije. Nehammerjeve izjave je že obsodila opozicija.

REKA - Na Reki so v petek med gradbenimi deli odkrili neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne, je sporočila policijska uprava Primorsko-goranske županije. Do novega odkritja je prišlo pred za nedeljo načrtovano odstranitvijo nedavno odkrite podvodne mine, zaradi katere bodo že danes evakuirali dele središča mesta.

akt/akt
© STA, 2023