Pregled - Slovenija, 18. 3. (sobota)

Ljubljana, 18. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 18. marca.

LJUBLJANA - Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Muženič je z državnim odvetništvom sklenil dogovor in se poravnal z državo, je poročal Dnevnik. NPU je od julija lani vodil po pooblastilu, zdaj je na njegovem čelu kot direktor s petletnim mandatom, ki je začel teči z imenovanjem leta 2019, so za STA potrdili na Generalni policijski upravi.

LJUBLJANA - Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je petkovo odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) za izdajo naloga za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina pozdravila kot zgodovinski korak pri prizadevanjih za pregon odgovornih za zločine, storjene med rusko agresijo v Ukrajini. Kot je v odzivu zapisala ministrica, gre za pomemben signal najvišjim ruskim, tako vojaškim kot civilnim voditeljem, da so izpostavljeni mednarodnemu kazenskemu pregonu za zločine, storjene v okviru protipravne ruske agresije v Ukrajini, zlasti ker so v tej prvi fazi v ospredju zločini nad otroci.

LJUBLJANA - Vojaška sindikata sta predsednico republike Natašo Pirc Musar javno pozvala naj se opredeli do vprašanja pripravljenosti za delo v času straže v Slovenski vojski. V uradu predsednice republike so odgovorili, da so s problematiko seznanjeni. Poudarjajo pomen spoštovanja sodb sodišč in krepitve socialnega dialoga, so dodali.

LJUBLJANA - Zoran Janković, ki je na zadnjih lokalnih volitvah že šestič zmagal v županski tekmi v Ljubljani, tudi za prihodnja štiri leta napoveduje uresničitev večjih projektov. Ob tem je v intervjuju za STA tudi povedal, da svojega načina dela in vrednot ne misli spreminjati, nenazadnje so jih volivci večinsko podprli. Obeta si dobrega sodelovanja z državo.

MARIBOR - Na območju Letalskega centra Maribor, Letališča Edvarda Rusjana Maribor in Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je potekala regijska vaja preverjanja pripravljenosti za ukrepanje ob nesreči zrakoplova. Z njo so želeli preizkusiti in izpopolniti organiziranost, pripravljenost in usposobljenost sil za zaščito, reševanje in pomoč za ukrepanje ob letalski nesreči.

ANDORRA LA VELLA - Slovenski šampion Žan Kranjec je na finalu sezone v Soldeuu v Andori zadržal tretje mesto v posebnem seštevku veleslaloma. Zadnji veleslalom je končal na 11. mestu. Finalni veleslalom je sicer preprečljivo dobil Švicar Marco Odermatt, ki je osvojil tudi veleslalomski globus.

uk/uk
© STA, 2023