Pregled - šport, 18. 3. (sobota)

Ljubljana, 18. marca - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v soboto, 18. marca.

BERCHTESGADEN - Slovenski deskar Rok Marguč je v nemškem Berchtesgadnu na finalni preizkušnji svetovnega pokala v posamični konkurenci v paralelnem slalomu zasedel tretje mesto po zmagi v malem finalu. Zmagala sta Avstrijec Arvid Auner in povratnica po poškodbi Ester Ledecka iz Češke. Gloria Kotnik je izpadla v osmini finala, ki je Tim Mastnak ni končal v cilju.

ANDORRA LA VELLA - Slovakinja Petra Vlhova je zmagovalka zadnjega slaloma za svetovni pokal alpskih smučark na finalu sezone v Soldeuu. Dosežek kariere je z drugim mestom vpisala Leona Popović iz Hrvaške, najboljša smučarka in slalomistka sezone Američanka Mikaela Shiffrin je slalomsko sezono sklenila na tretjem mestu. Slovenka Ana Bucik je odstopila v finalu.

ANDORRA LA VELLA - Marco Odermatt je zmagovalec zadnjega veleslaloma sezone alpskih smučarjev. Švicarski as je prepričljivo zmagal, po tem ko je vodil že po prvi vožnji. Slovenski šampion Žan Kranjec je na finalu sezone v Soldeuu v Andori zadržal tretje mesto v posebnem seštevku veleslaloma. Zadnji veleslalom je končal na 11. mestu (+2,96). Norvežan Henrik Kristoffersen je osvojil drugo mesto (+2,11), Avstrijec Marco Schwarz je bil tretji (+2,29).

OSLO - Norvežan Halvor Egner Granerud je zmagovalec tekme smučarjev skakalcev na letalnici v Vikersundu. Za 12. zmago v sezoni in 25. v karieri je za 6,1 točke ugnal Avstrijca Stefana Krafta, tretji je bil njegov rojak Daniel Tschofenig. Najboljši Slovenec je bil Anže Lanišek na petem mestu. Domen Prevc je v finalu dve mesti izgubil in po poletih 232,5 in 203,5 m končal kot sedmi, pa je zasedel 16. mesto. Nove točke svetovnega pokala sta osvojila tudi Žiga Jelar in Lovro Kos na 22. in 30. mestu.

OSLO - Norvežan Johannes Thingnes Boe je v Oslu dobil tudi 12,5-kilometrsko zasledovalno biatlonsko tekmo za svetovni pokal in slavil že rekordno 18. zmago v sezoni. Jakov Fak je zasedel 13. mesto, Toni Vidmar pa 25.

OSLO - Nemka Denise Herrmann-Wick je zmagovalka ženskega biatlonskega sprinta za svetovni pokal v Oslu. Na 7,5-kilometrski progi je za 3,5 sekunde ugnala Švedinjo Hanno Öberg in za 33,1 njeno rojakinjo Anno Magnusson. Vse tri so streljale brez napake. Polona Klemenčič je osvojila 16. mesto. Živa Klemenčič in Anamarija Lampič sta končali v ozadju. Prva je osvojila 66., druga pa 69. mesto.

FALUN - Slovenski smučarski tekači so bili na repu v kvalifikacijah sprinta v prosti tehniki na tekmi za svetovni pokal v švedskem Falunu. Nikomur se ni uspelo prebiti v izločilne boje. Vili Črv je bil 51., 11,99 sekunde za Edvinom Angerjem iz Švedske, ki je bil prvi v cilju. Miha Šimenc, drugi slovenski predstavnik, je bil 52. (+12,19) med 68 tekači v cilju, Anja Mandeljc je bila 51.

SAN REMO - Nizozemec Mathieu Van der Poel je zmagovalec 114. kolesarske dirke Milano - San Remo. Kolesar ekipe Alpencin Deceuninck je na cilj 294 km dolge preizkušnje prišel s 15 sekundami prednosti pred zasledovalno skupino, v kateri je bil najhitrejši Italijan Filippo Ganna, za njim pa sta ciljno črto prečkala Belgijec Wout van Aert in Tadej Pogačar. Zvezdnik ekipe UAE Emirates je tako zasedel četrto mesto. Lanski zmagovalec tega "spomenika" Matej Mohorič se je tokrat uvrstil na osmo mesto, za zmagovalcem je zaostal 26 sekund.

LJUBLJANA - Nogometaši Celja so v 28. krogu Prve lige Telemach premagali Domžale z 1:0 (0:0), Kalcer Radomlje in Maribor pa sta se razšla z neodločenim izidom 1:1 (1:1).

LJUBLJANA - Košarkarji Cedevite Olimpije so v 22. krogu lige Aba premagali Cibono z 91:85 (22:26, 47:41, 65:60).

SLOVENSKE KONJICE - V finalu zaključnega turnirja pokala Slovenije v Slovenskih Konjicah bodo igrale košarkarice Cinkarne Celje in Triglava. Celjanke se bodo v nedeljo ob 20. uri potegovale za sedemnajsti naslov, Kranjčanke pa za tretjega. Cinkarna Celje je v polfinalu premagala Derby Ježico s 104:61 (24:13, 58:32, 90:47), Triglav pa je bil boljši od Pro-Bit Konjic s 76:64 (18:12, 42:24, 60:39).

NOVI SAD - Rokometaši velenjskega Gorenja so na prvi četrtfinalni tekmi evropskega pokala v Novem Sadu izgubili proti srbski Vojvodini s 30:31 (17:14). Povratna tekma bo 25. marca v velenjski Rdeči dvorani.

ad/zzb/lr/ag/ic/jz/am/zzb
© STA, 2023