Pregled - šport, 17. 3. (petek)

Ljubljana, 17. marca - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 17. marca.

KAMNIK - Odbojkarji ACH Volleyja so osvojili 13. lovoriko v srednjeevropski ligi. Na današnji finalni tekmi v Kamniku so po uri in 53 minutah premagali domači Calcit Volley s 3:1 (-23, 18, 22, 23). Na ženski finalni tekmi so odbojkarice Nove KBM Branik izgubile proti madžarski zasedbi Switelsky Bekescsaba z 0:3 (-17, -25, -16).

LJUBLJANA - Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo kvalifikacije za olimpijske igre prihodnje leto v Parizu igrala na Japonskem, ženska izbrana vrsta pa se bo za olimpijsko vozovnico borila na Poljskem, je določil žreb na sedežu Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB) v Lozani. Na Japonskem se bodo Slovenci v skupini B srečali z gostiteljico turnirja, ZDA, Srbijo, Turčijo, Tunizijo, Egiptom in Finsko. Slovenske odbojkarice se bodo v kvalifikacijah za olimpijske igre dokazovale prvič. Žreb jim je namenil obračune z gostiteljicami Poljakinjami, aktualnimi evropskimi prvakinjami Italijankami in aktualnimi olimpijskimi prvakinjami Američankami, igrale pa bodo še proti Nemčiji, Tajski, Kolumbiji in Južni Koreji.

NOVO MESTO - Predsednik OKS Franjo Bobinac in predsedniki treh panožnih zvez so se danes mudili na obisku v Novem mestu. Z županom Gregorjem Macedonijem so si ogledali novomeški olimpijski center, kjer stoji velodrom, kmalu se mu bo pridružil še bazenski kompleks. Bobinac je ob tem pohvalil občino, da se zaveda pomena športa in gradi potrebne vrhunske objekte. Po oceni predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bobinca je Novo mesto na dobri poti, da v njem nastane močan olimpijski center za atletiko, kolesarstvo in triatlon.

NYON - Evropska nogometna zveza je v Nyonu izžrebala četrtfinalne in polfinalne pare lige prvakov. Od slovenskih nogometašev je v konkurenci le še Samir Handanović, ki bo z milanskim Interjem v četrtfinalu igral proti Benfici. Branilec naslova Real Madrid se bo v četrtfinalu meril s Chelseajem, Manchester City bo igral proti Bayernu, Milan pa bo igral proti tekmecu iz italijanske lige Napoliju.

NYON - Na sedežu Evropske nogometne zveze v Nyonu so izžrebali pare četrtfinala evropske lige. V tem delu tekmovanja ni več slovenskih nogometašev. Med četrtfinalnimi pari pa bo eden izmed izstopajočih tisti med Manchester Unitedom, zmagovalcem tega tekmovanja 2017, in Sevillo, rekorderko s šestimi naslovi v evropski ligi. Juventus se bo meril z lizbonskim Sportingom, Bayer Leverkusen z Unionom St. Gilloisejem, Feyenoord pa z Romo.

OSLO - Prireditelji biatlonskih tekem za svetovni pokal so zaradi goste megle in slabe vidljivosti odpovedali današnjo žensko sprintersko preizkušnjo na 7,5 km v Oslu. Mednarodna biatlonska zveza (Ibu) je sporočila, da bodo žensko sprintersko tekmo v norveški prestolnici priredili v soboto, zavoljo tega pa je odpovedana ženska zasledovalna tekma na 10 km.

VIKERSUND - Smučarski skakalci so se na letalnici v Vikersundu merili v kvalifikacijah za sobotno tekmo svetovnega pokala. Od Slovencev se je peterica prebila na tekmo, najboljši med njimi je bil Domen Prevc na četrtem mestu. Kvalifikacije je dobil Avstrijec Stefan Kraft. Domen Prevc je pristal pri 238 metrih in je dobil 196,4 točke. Le mesto za njim je bil Žiga Jelar z 228,5 metra in 194,6 točke. Timi Zajc (222/188,8) je bil deveti, Anže Lanišek (217/178,1) 13., Lovro Kos (204,5/153,1) pa 27. Spodletelo je le Roku Masletu, ki je s 155,5 metra in 108,6 točke ostal brez sobotne tekme na 48. mestu.

FALUN - Finka Kerttu Niskanen in Norvežan Johanness Hoesfolt Klaebo sta zmagala na tekmi za svetovni pokal v smučarskih tekih na 10 kilometrov klasično v Falunu na Švedskem. Anja Mandeljc je bila med 50 tekmovalkami v cilju 43. (+2:42,0). Med 63 tekmovalci je bil Miha Ličef 44. (+2:14,1). Eva Urevc, tretja iz slovenske ekipe na startnem seznamu, ni nastopila.

ANDORRA LA VELLA - Norveška je zmagovalka mešane ekipne paralelne tekme na finalu sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju v Soldeuu v Andori. Norveška je v velikem finalu premagala Švico, ki je osvojila drugo mesto. V malem finalu je bila za tretje mesto od Nemčije boljša Avstrija. Slovenija ni nastopila na ekipni tekmi.

GENOVA - Mariborski olimpijec Žan Luka Zelko je na odprtem evropskem prvenstvu v italijanski Andori osvojil 26. mesto, zbral je 147 točk. Zadnje tri regate je v zlati skupini končal na 32., 19. in 26. mestu. Petič je evropski prvak postal Hrvat Tonči Stipanović (41), srebrn na zadnjih dveh olimpijskih igrah.

ad/jz/lr/ako/am/ad
© STA, 2023