Pregled - Slovenija, 17. 3. (petek)

Ljubljana, 17. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 17. marca.

LJUBLJANA - Na ustanovni seji se je sestal strateški svet za preprečevanje sovražnega govora, ki bo deloval pri predsedniku vlade. Namen sveta je nasloviti sovražni govor, da ga bo moč preprečevati in po potrebi tudi sankcionirati. Družba bo tako na dolgi rok bolj zdrava in stabilna, je ocenil premier Robert Golob. V strateškem svetu bodo sodelovali predstavniki ministrstev, nevladnih organizacij in posamezniki na Golobovo osebno povabilo. Vodi ga direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač.

LJUBLJANA - Primer nevrokirurga Romana Bošnjaka, ki je prejel opomin pred odpovedjo delovnega razmerja, a ga še ni prevzel, bo obravnavala tudi služba za korporativno varnost, natančno poročilo o dogajanju pričakujejo v 14 dneh, je povedal generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Marko Jug. Povedal je še, da tudi sam ne pozna razlogov za nedavni odstop strokovne direktorice Jadranke Buturović Ponikvar.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon in njen italijanski kolega Antonio Tajani sta se zavezala k nadaljnjemu sodelovanju med Slovenijo in Italijo glede nezakonitih migracij ter poudarila, da bi morali to vprašanje rešiti na ravni EU. Govorila sta tudi o tem, kako bi Italija, Slovenija in Hrvaška skupaj zavarovale zunanjo schengensko mejo. Ob naraščanju blagovnem menjave med državama sta izpostavila pomen vzpostavitve letalske povezave med Ljubljano in Rimom.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon sta pozdravila odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi suma, da je odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij. Izpostavila sta, da je Slovenija med 43 državami pobudnicami za začetek kazenskega pregona.

LJUBLJANA - Ob gradbišču kanalizacijskega kanala C0 v Ljubljani je znova prišlo do protesta. Udeležilo se ga je več lastnikov zemljišč na območju, ki trdijo da gradnja poteka brez ustreznih dovoljenj. Na prizorišče je pripeljalo več deset 50 traktorjev, ki so se nato zapeljali še proti središču prestolnice.

LJUBLJANA - Zaradi učinkovitega preprečevanja in odkrivanja nedovoljenih migracij so prejšnji teden na meji med Slovenijo in Avstrijo začele delovati skupne mešane patrulje, sestavljene iz pripadnikov slovenske in avstrijske policije, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU). Mešane patrulje že od prej delujejo na mejah z Italijo, Hrvaško in Madžarsko.

LJUBLJANA - Odbora DZ za infrastrukturo in za gospodarstvo sta na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljala o prepovedi prodaje novih avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil z motorjem na notranje izgorevanje po 2035. V SDS so prepričani, da gre za nepremišljen in škodljiv ukrep, v koaliciji pa večinoma menijo, da ga je kljub pomislekom treba podpreti.

LJUBLJANA - Pogajanja vlade z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja, ki so bila napovedana za ponedeljek, so predstavljena. Pogajalska skupina naj bi se predvidoma sestala 27. marca, ko naj bi vlada sindikatom predstavila izhodišča za pogajanja.

LJUBLJANA - Računsko sodišče je v reviziji izplačevanja dodatkov zaradi epidemije covida-19 ugotovilo, da vlada ni poskrbela za enotno ureditev dodatka za delo v rizičnih razmerah in dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije. Na podlagi ugotovitev je vladi in ministrstvu za notranje zadeve podalo priporočila za izboljšanje poslovanja.

KRŠKO - V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) bodo iz bazena za mokro skladiščenje v novozgrajeno zgradbo za suho skladiščenje prihodnji teden začeli premeščati prvih 300 ton izrabljenega jedrskega goriva. Novo skladišče so zgradili v okviru zadnje desetletne varnostne nadgradnje Neka. Šlo je za osemletni projekt, ki bo Nek stal skoraj 100 milijonov evrov.

SLOVENJ GRADEC - V podjetju Dani AFC, kjer krojijo in obdelujejo usnje za sedeže avtomobilov višjega cenovnega razreda, bodo do junija letos zaradi poslovnih in ekonomskih razlogov odpustili okoli 75 od okoli 200 zaposlenih. Direktor podjetja v italijanski lasti Jožef Horvat je dejal, da na poslovanje v avtomobilski industriji vplivajo zaostrene razmere na energetskih trgih.

LJUBLJANA - Vrednost povprečne in najcenejše košarice 15 osnovnih živil je v najnovejšem popisu dosegla novo najnižjo vrednost od začetka spremljanja. Povprečna se je v primerjavi s prejšnjim popisom pocenila za 38 centov oziroma 0,97 odstotka na 38,79 evra, najcenejša pa je stala 36,28 evra, je objavilo kmetijsko ministrstvo.

MARIBOR - V Mariboru so odprli krizni center za otroke do šestega leta starosti, s čimer sta v Sloveniji vzpostavljena dva takšna centra. Za takojšnje namestitve bo odprt 24 ur na dan vse dni v letu in ima deset postelj. Prva dva otroka bo sprejel že dan po odprtju, kar je besedah ministra Luke Mesca dokaz, da je njegova vzpostavitev nujno potrebna.

LJUBLJANA - Na 25. Festivalu dokumentarnega filma je nagrado Amnesty International Slovenije za najboljši film na temo človekovih pravic prejel Bodi moj glas režiserke Nahid Persson. Film prikazuje iransko aktivistko in novinarko Masih Alinejad, glas milijonov iranskih žensk, ki se na družbenih omrežjih upirajo prisilni nošnji hidžaba.

sk/mc/akt/da/zc/av/mlj/sag/mo/sk
© STA, 2023