Pregled - svet, 17. 3. (petek)

Ljubljana, 17. marca - Pregled dogodkov v svetu v petek, 17. marca.

HAAG/MOSKVA/KIJEV - Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi domnevnih vojnih zločinov. Sumijo ga odgovornosti za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij, so sporočili iz sodišča v Haagu. Rusija sicer ni članica ICC, zato ni jasno, kako namerava sodišče uveljaviti nalog. V Kijevu in več zahodnih prestolnicah so izdajo naloga za aretacijo Putina pozdravili in jo označili za zgodovinsko. Moskva je medtem poudarila, da nalog nima nikakršnega pomena in da je pravno neveljaven.

BRATISLAVA/MOSKVA - Slovaška bo Ukrajini poslala 13 bojnih letal MiG-29, je sporočil slovaški premier Eduard Heger. Odločitev je najavil dan po tem, ko je dobavo sprva štirih lovcev MiG-29 sovjetske izdelave Kijevu naznanila Poljska. V Kremlju so že napovedali njihovo uničenje in obsodili "vse večjo vpletenost" članic Nata v konflikt.

PEKING/MOSKVA - Kitajsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da bo kitajski predsednik Xi Jinping prihodnji teden, od ponedeljka do srede na obisku v Moskvi. Obisk so potrdili tudi v Kremlju in navedli, da se bo kitajski voditelj z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom pogovarjal o strateškem sodelovanju in poglobitvi partnerstva med Rusijo in Kitajsko.

BUDIMPEŠTA/ANKARA - Madžarski parlament bo o članstvu Finske v Natu odločal 27. marca, je sporočil šef poslanske skupine Fidesz Mate Kocsis in dodal, da bodo o kandidaturi Švedske odločali pozneje. Da bo o Finski, ne pa tudi Švedski v kratkem odločal turški parlament, je dejal tudi predsednik Turčije Recep Tayyip Erdogan. Na tiskovni konferenci s finskim kolegom Saulijem Niinistöm v Ankari je ob tem pohvalil Finsko, ker je pokazala zavezanost reševanju varnostnih pomislekov Turčije, a ostal kritičen do Švedske.

PODGORICA - Črnogorski predsednik Milo Đukanović je za 11. junij razpisal predčasne parlamentarne volitve. Razpis volitev je bil pričakovan, saj je v četrtek v skladu z ustavo razpustil parlament, potem ko mandatarju Miodragu Lekiću pred iztekom 90-dnevnega roka ni uspelo sestaviti nove vlade. Poslanci parlamentarne večine so medtem na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti njegove odločitve. Menijo, da odločitev ni v skladu z ustavo, ker Lekića ni imenoval za mandatarja. Imenovali so ga namreč poslanci na podlagi spremembe zakona o predsedniku.

PARIZ - Francoski poslanci so vložili dva predloga nezaupnice vladi premierke Elisabeth Borne, ker je v četrtek mimo parlamenta sprejela nepriljubljeno pokojninsko reformo. Zaradi sprejema reforme mimo parlamenta so poslanci poslanske skupine neodvisnih poslancev Liot danes vložili medstrankarski predlog nezaupnice vladi, ki so ga podpisali tudi člani levega zavezništva Nupes. Drugi predlog nezaupnice pa so vložili poslanci skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen. Proti odločitvi vlade je na ulicah v noči protestiralo več tisoč ljudi, sindikati pa so napovedali nove stavke in proteste. Izbruhnili so tudi izgredi, policija pa je proti protestnikom uporabila solzivec in prijela 310 ljudi. Iz države tudi danes poročajo o protestih.

BERGEN - Norveška, ki je v kontekstu posledic ruskega napada na Ukrajino postala največji dobavitelj zemeljskega plina EU, bo trenutne povečane ravni dobav ohranila naslednjih štiri, pet let, je ob srečanju s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom dejal norveški premier Jonas Gahr Store.

LILONGWE - Ciklon Freddy, ki je jug Afrike prvič prizadel že konec februarja, je glede na nove podatke samo v Malaviju terjal 326 življenj, skupaj pa prek 400. Od srede je število žrtev naraslo za sto. Povečalo se je tudi število razseljenih znotraj Malavija, ki jih je že 183.000, je v četrtek sporočil predsednik države Lazarus Chakwera.

RIM - Italijanska vlada je znova obudila zamisel o gradnji mostu med celino in otokom Sicilijo. Vlada premierke Giorgie Meloni je namreč v četrtek sprejela odlok o oživiti spornega projekta izgradnje velikega, več milijard evrov vrednega mostu. Prepričana je, da bo projekt okrepil položaj Italije in pripomogel k oživitvi gospodarstva na revnejšem jugu.

LONDON - Sindikati, ki zastopajo zdravstvene delavce v Angliji, so v četrtek dosegli dogovor z britansko vlado o končnem predlogu glede plač, s čimer bi lahko končali stavke, ki so prizadele javni zdravstveni sistem (NHS). Veliko Britanijo je namreč v minulih mesecih zajel val stavk, kar je okrepilo pritisk na premierja Rishija Sunaka.

BERLIN - Nemški bundestag je potrdil reformo volilne zakonodaje, ki naj bi zmanjšala velikost spodnjega doma parlamenta in trajno omejila število poslancev s sedanjih 736 na 630. Predlog vladajoče levosredinske koalicije je bil sprejet po burni razpravi. Opozicija, ki je do reforme kritična, je napovedala pritožbo na ustavno sodišče.

MADRID - Španska vlada premierja Pedra Sancheza je v četrtek potrdila pokojninsko reformo, ki med drugim predvideva povečanje prihodkov pokojninskega sklada s počasnim, toda vztrajnim višanjem prispevkov. Za razliko od Francije reforma, ki jo mora še potrditi španski parlament, ni naletela na množičen odpor, čeprav jo kritizirajo podjetniki in opozicija.

AMSTERDAM - V 75. letu je umrla Dubravka Ugrešić, na Hrvaškem rojena literarna zgodovinarka in književnica, ki se je uveljavila kot ena najvidnejših evropskih prozaistk in esejistk. Značilno za njeno prozo je prepletanje zasebnega in javnega, Vzhoda in Zahoda, politike in kulture, visoke in nizke književnosti, avtopoetičnosti in meddiskurzivnosti.

akt/akt
© STA, 2023