Pregled - šport, 16. 3. (četrtek)

Ljubljana, 16. marca - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v četrtek, 16. marca.

LILLEHAMMER - Poljak Dawid Kubacki (283,1 točke) je zmagovalec tekme smučarskih skakalcev za svetovni pokal in norveško turnejo v Lillehammerju. Drugo mesto je zasedel najboljši Slovenec Anže Lanišek (275,7), tretji pa je bil Avstrijec Daniel Tschofenig (273,9). Timi Zajc je bil 13., Rok Masle 21., Žiga Jelar 24., Lovro Kos pa 30.

ANDORRA LA VELLA - Švicarska smučarka Lara Gut-Behrami je zmagovalka zadnjega superveleslaloma svetovnega pokala v tej sezoni. S tem je hkrati osvojila mali kristalni globus v seštevku discipline. Z 22. mestom je sezono končala tudi najboljša slovenska smučarka Ilka Štuhec. Enaintridesetletna Švicarka je bila v cilju proge El Tarter v Andori za 22 stotink sekunde hitrejša od Italijanke Federice Brignone, tretje mesto pa je zasedla Norvežanka Ragnhild Mowinckel. Enak je tudi vrstni red na vrhu superveleslalomske razvrstitve. Italijanka je za Gut-Behrami zaostala za 45 točk, še dve manj pa je zbrala Mowinckel.

ANDORRA LA VELLA - Švicar Marco Odermatt je zmagovalec finalnega superveleslaloma sezone svetovnega pokala v Andori. To je bila njegova šesta zmaga na osmih tekmah v tej disciplini in dvanajsta v sezoni. Slovenskih smučarjev ni bilo na startu. Petindvajsetletni Švicar je že pred zadnjo tekmo osvojil mali kristalni globus v superveleslalomu. Hkrati bo sezono končal kot najboljši v veleslalomu ter skupnem seštevku vseh disciplin.

OSLO - Norvežana Johannesa Thingnesa Boeja ni zdelala niti okužba s koronavirusom. Po krajšem premoru zaradi bolezni se je v domačem Oslu vrnil v biatlonsko karavano in na sprinterski tekmi dosegel že 17. zmago v sezoni. Med Slovenci se je najvišje zavihtel mladi Anton Vidmar, ki je osvojil 15. mesto. V zadnjem krogu je bil Vidmar celo močnejši od Jakova Faka, ki je prav tako zadel vseh deset tarč in končal na 17. mestu.

SINGAPUR - Najboljši namiznoteniški igralec Darko Jorgić je izpadel v osmini finala izredno močnega turnirja Smash v Singapurju. S 3:1 (10, 8, -7, 5) ga je premagal Brazilec Hugo Calderano, peti igralec sveta.

LJUBLJANA - Nogometaši Arsenala so izpadli v osmini finala evropske lige. Po streljanju enajstmetrovk jih je s 5:3 izločil Sporting iz Lizbone, potem ko je bil po 120 minutah izid 1:1. V drugem delu sporeda so napredovali še Bayer Leverkusen, Roma in Union St. Gilloise, v prvem pa Feyenoord, Juventus, Manchester United, in Sevilla. Edini slovenski nogometaš v evropski ligi Miha Zajc se s Fenerbahčejem ni uvrstil med osem najboljših. Turški velikan je sicer povratno tekmo na svojem stadionu dobil z 1:0, skupno pa je napredovala Sevilla z 2:1.

LJUBLJANA - Nogometaši Villarreala so bili v dvoboju osmine finala konferenčne lige z Anderlechtom favoriti, toda na povratni tekmi so jih Belgijci presenetili in z zmago 1:0 napredovali. Laziu na gostovanju pri nizozemskem AZ Alkmaarju ni uspelo popraviti spodrsljaja s prve tekme v Rimu. Nogometaši Nice pa so proti Šerifu iz Tiraspola dobili že prvo tekmo v gosteh. Težkega dela ni imel niti West Ham, ki je že iz Larnake prišel s prednostjo, v Londonu pa je zmagal s 4:0. Na prvih treh tekmah osmine finala so si napredovanje zagotovili Lech Poznanj, Fiorentina in Basel, slednji šele po enajstmetrovkah.

LJUBLJANA - Izida 27. kroga Prve lige Telemach: CB24 Tabor Sežana - Gorica 0:1 (0:0), Mura - Koper 1:2 (0:0).

LJUBLJANA - Osemnajstletni Jan Šubelj je na evropskem prvenstvu v Vrnjački Banji v Srbiji že dva kroga pred koncem tekmovanja izpolnil še zadnji pogoj za naziv šahovskega velemojstra in postal najmlajši slovenski šahist s tem nazivom. Na volilnem občni zbor Šahovske zveze Slovenije (ŠZS), ki bo 25. marca, bo edini kandidat za predsednika ŠZS Dušan Mes.

KIGALI - Švicarsko-italijanski poslovnež Gianni Infantino je bil danes na kongresu Mednarodne nogometne zveze Fife v Kigaliju kot edini kandidat potrjen za nov mandat na čelu Fife do leta 2027. Dvainpetdesetletnik, ki je bil na kongresu svetovne zveze še tretjič izvoljen na mesto predsednika, bo začel svoj drugi polni mandat.

SAN ANTONIO - Košarkarji Dallas Mavericks so brez poškodovanih zvezdnikov Luke Dončića in Kyrieja Irvinga v severnoameriški ligi NBA po treh zaporednih porazih prišli do pomembne zmage. V boju za končnico so v gosteh po podaljšku premagali San Antonio Spurs s 137:128. Najbolj se je izkazal Christian Wood, ki je dosegel 28 točk in 13 skokov.

tb/alz/jz/ic/ad/ag/zza/zzb/alz
© STA, 2023