Pregled - Slovenija, 16. 3. (četrtek)

Ljubljana, 16. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 16. marca.

LJUBLJANA - Strokovna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar je člane sveta UKC Ljubljana obvestila o svojem odstopu s funkcije, so za STA potrdili v UKC. Ob obvestilu članom sveta o odstopu po neuradnih informacijah STA Buturović Ponikvar ni podala pojasnil o razlogih za takšno odločitev. Odstopno izjavo mora obravnavati svet zavoda.

NOVO LJUBLJANA - V UKC Ljubljana je danes pravna služba skupaj z nevrokirurgom Romanom Bošnjakom in generalnim direktorjem UKC Markom Jugom analizirala primer. Kot je v oddaji Tarča na TVS povedal Jug, so Bošnjaku dali opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja, če se bodo za verodostojne izkazale informacije, razkrite v Tarči, pa bodo zahtevali odpoved.

NOVO MARIBOR - Člani sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor so obravnavali in sprejeli program dela in finančni načrt druge največje slovenske bolnišnice za leto 2023. Ta je načrtovan v višini 329 milijonov evrov in kljub nekaterim negotovim postavkam cilja na uravnotežen končni poslovni rezultat.

LJUBLJANA - Vlada se je na seji seznanila z izhodišči, prioritetami in dinamiko pogajanj z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik bo sindikate z vsebino seznanila v ponedeljek, so zapisali v sporočilu po seji vlade, več pa niso razkrili.

LJUBLJANA - Poslanci DZ so razpravljali o predlogu resolucije o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem. Janez Janša (SDS) je resolucijo označil za akt solidarnosti, zunanja ministrica Tanja Fajon pa je predlagateljem očitala izkoriščanje te teme za notranjepolitične interese, saj da Slovenija že sodi med najbolj solidarne države z Ukrajino. Glasovanja po koncu razprave ni bilo, tudi tokrat pa so poslanske skupine izražale enaka stališča kot prejšnji teden na seji odbora DZ za zunanjo politiko, ki je s štirimi glasovi za in devetimi proti zavrnil predlog resolucije.

LJUBLJANA - Mandatno-volilna komisija DZ je na seji pripravila predlog sestave preiskovalne komisije o sumih nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih državnih organov. Po predlogu, o katerem bo DZ predvidoma glasoval prihodnji teden, bo v njej po en poslanec iz vsake poslanske skupine, vodil pa bi jo Miha Lamut (Svoboda).

MARIBOR - Mariborskemu županu Saši Arsenoviču kljub uvodnemu nagovoru mestnih svetnikov in dodatnim pojasnilom, zakaj so potrebne napovedane podražitve vrtca, čiščenja odpadnih voda, mestnega avtobusnega prometa in gondole na Pohorje, ni uspelo prepričati večine svetnikov, ki so mu to preprečili že z izglasovanjem umika omenjenih točk z dnevnega reda.

FRANKFURT - Evropska centralna banka (ECB) nadaljuje pot zaostrovanja denarne politike. Svet ECB je glavne obrestne mere v evrskem območju tako dvignil šestič zapored. Kljub zadnjim pretresom na finančnih trgih jih je skladno z napovedmi zvišal za 0,5 odstotne točke. Predsednica ECB Christine Lagarde je po seji dejala, da ECB še ni na koncu zviševanja obrestnih mer.

RAČE - Iz Petrolovega skladišča naftnih derivatov v Račah je v sredo popoldne iztekla večja količina dizelskega goriva, so za STA potrdili v družbi Petrol. O obsegu morebitne škode na okolje je po njihovih navedbah prezgodaj govoriti. Kot kaže, je večino goriva sicer prestregla čistilna naprava.

LJUBLJANA/KOTLJE - Eden od možnih vzrokov za pogin osmih glav živine na koroški kmetiji bi lahko bilo zaužitje ovojne folije silaže, je na novinarski konferenci pojasnil direktor Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Branko Podpečan. Kot je dejal, so lastnici kmetije odredili tudi odvzem preostalih živali.

LJUBLJANA - Število delovno aktivnih oseb se je januarja na mesečni ravni zmanjšalo za 0,9 odstotka na okoli 926.700. Padec ne preseneča, saj se v prvem mesecu leta iztekajo pogodbe za določen čas. Na letni ravni je število poraslo za 1,9 odstotka. Povprečna starost delovno aktivnih se je v 2022 zvišala za 0,2 leta na 43,5 leta, je objavil statistični urad.

HOČE - Vodstvu hoške Magne s predstavniki zaposlenih v sredo še ni uspelo skleniti dogovora o pogojih za izvedbo programa presežnih delavcev, potem ko je avtomobilski koncern nedavno napovedal skorajšnje zaprtje tamkajšnjega obrata lakirnice. Kot je za STA napovedal sindikalist Gvido Novak, bodo v primeru neizpolnitve zahtev v torek pripravili protest. Predstavniki Magne so jim predložili seznam 115 zaposlenih, kar je 25 več od prvotno napovedanih 90 delavcev, razlogov za to pa da jim niso pojasnili.

BRDO PRI KRANJU - Ob 50-letnici specialne enote slovenske policije je na Brdu pri Kranju potekala posebna slovesnost za aktivne in upokojene pripadnike enote. Nagovoril jih je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je izpostavil velik pomen specialne enote za zagotavljanje najvišje stopnje varnosti.

apo/apo
© STA, 2023