Pregled - svet, 16. 3. (četrtek)

Ljubljana, 16. marca - Pregled dogodkov v svetu v četrtek, 16. marca.

PARIZ - Francoska vlada se je odločila pokojninsko reformo, ki med drugim predvideva zvišanje upokojitvene starosti z 62 na 64 let, sprejeti s pomočjo ustavnega instrumenta, po katerem lahko reformo sprejme sama. Spodnji dom parlamenta, kjer naj bi za potrditev zmanjkalo nekaj glasov, tako ni glasoval o predlogu, ki ga je pred tem potrdil senat. Po odločitvi so se na ulicah več mest začeli zbirati protestniki.

VARŠAVA - Poljski predsednik Andrzej Duda je napovedal, da bo Poljska Ukrajini v prihodnjih dneh predala štiri popolnoma operativna letala tipa MiG-29 sovjetske izdelave. Dodal je, da ima Poljska trenutno približno ducat tovrstnih letal. Poslana letala naj bi Varšava nadomestila z južnokorejskimi letali FA-50 in ameriškimi F-35. Za tovrstno potezo se je odločila kot prva med članicami Nata.

WASHINGTON - ZDA so objavile videoposnetek torkovega bližnjega srečanja ruskih lovcev z ameriškim brezpilotnim letalnikom nad Črnim morjem. Na posnetku je najprej videti eno od letal, ki se letalniku zelo približa in nanj odvrže gorivo. Enako stori tudi drugo letalo, le da to nato tudi domnevno trči v letalnik in mu delno poškoduje propeler.

ŽENEVA - Neodvisna mednarodna preiskovalna komisija ZN o Ukrajini je ugotovila, da je Rusija od začetka invazije v Ukrajini zagrešila vrsto vojnih zločinov - med drugim deportacije otrok na območja pod ruskim nazorom -, pa tudi morebitne zločine proti človečnosti, ki jih je treba dodatno preiskati. Ni pa ugotovila genocida, je povedal vodja komisije Erik Mose.

FRANKFURT - Svet Evropske centralne banke (ECB) je glavne obrestne mere v evrskem območju dvignil že šestič zapored. Kljub zadnjim pretresom na finančnih trgih jih je skladno z napovedmi zvišal za 0,5 odstotne točke. Predsednica ECB Christine Lagarde je dejala, da še konca zviševanja obrestnih mer, obenem pa v luči pretresov v bančnem sistemu zagotovila, da so banke v evrskem območju v bistveno boljšem položaju kot v 2008.

BRUSELJ - Evropska komisija je predstavila predlog akta o okolju prijaznih tehnologijah, s katerim želi spodbuditi proizvodnjo teh tehnologij v EU. Med čiste tehnologije je uvrstila tudi najbolj napredne jedrske tehnologije. Z aktom želijo doseči, da bi bilo leta 2030 v EU proizvedenih najmanj 40 odstotkov potrebnih čistih tehnologij.

VARŠAVA - Poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak je sporočil, da je Poljska protiobveščevalna služba ABW razbila vohunsko mrežo, ki je delala za Rusijo. Po poročanju medijev so poljske oblasti pridržale šest ljudi, osumljenih, da so na pomembnih prometnih poteh, ki se uporabljajo za dostavo pomoči Ukrajini, namestili skrivne kamere.

ATENE - V Grčiji je potekala celodnevna stavka prometnih delavcev zaradi napak in sistemskih težav, ki so privedle do smrtonosne železniške nesreče pri Larisi v začetku meseca. Zaradi stavke je bil v veliki meri ohromljen promet po državi. Ob stavki so potekali tudi protesti, ki se jih je udeležilo več deset tisoč ljudi. Prišlo je tudi do spopadov s policijo.

TOKIO - Japonski premier Fumio Kishida in južnokorejski predsednik Yoon Suk Yeol sta se na srečanju dogovorila o obnovitvi medsebojnih diplomatskih obiskov. Kishida je izrazil veselje, da državi ob obisku južnokorejskega predsednika, prvega v 12 letih na Japonskem, odpirata novo poglavje v njunih odnosih.

BERLIN - Nemški kancler Olaf Scholz je v govoru v bundestagu napovedal nadaljnje dobave orožja Ukrajini. Poudaril je, da je še posebej pomembno, da zahodne države Ukrajini hitro zagotovijo potrebno strelivo, in zagotovil, da se bo Nemčija skupaj s partnerji iz EU dogovorila o nadaljnjih ukrepih na tem področju.

BERLIN - Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je s kanclerjem Olafom Scholzem dogovoril o novih orožarskih poslih, v okviru katerih bo Nemčija prejela izraelski sistem zračne obrambe Arrow 3. Med obiskom pa je zavrnil skrbi gostitelja glede napovedane sporne pravosodne reforme, zaradi katere so se v Izraelu nadaljevali protesti.

PODGORICA - Črnogorski predsednik Milo Đukanović je razpustil parlament, potem ko mandatarju Miodragu Lekiću do izteka 90-dnevnega roka ni uspelo sestaviti nove vlade. V skladu z zakonodajo mora Đukanović v petek razpisati predčasne parlamentarne volitve, ki morajo potekati najkasneje v 80 dneh.

HAAG - Nizozemski volivci so na sredinih regionalnih volitvah vladi premierja Marka Rutteja obrnili hrbet in podprli populistično Gibanje kmetov in državljanov (BBB), ki je glede na vzporedne izide prepričljivo zmagalo. Stranke desnosredinske koalicije so na volitvah, ki odločajo tudi o sestavi zgornjega doma parlamenta, utrpele velike izgube.

KIJEV/PEKING - Kitajski zunanji minister Qin Gang je Kijev in Moskvo pozval, naj čim prej znova začneta mirovne pogovore. V telefonskem pogovoru z ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebo je izrazil zaskrbljenost Kitajske, da bi se konflikt "lahko stopnjeval in ušel izpod nadzora". Kuleba je na Twitterju sporočil, da sta s kitajskim kolegom govorila o pomenu ozemeljske celovitosti Ukrajine.

DUNAJ/TRIPOLI - Potem ko je Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) v sredo poročala, da z neimenovane lokacije v Libiji izginilo približno 2,5 tone naravnega urana, je predstavnik libijskega uporniškega generala Kalife Haftarja sporočil, da so pogrešani uran našli le nekaj kilometrov proč.

TEL AVIV - V raciji izraelske vojske v Dženinu na zasedenem Zahodnem bregu so bili ubiti štirje Palestinci, še okrog 20 jih je bilo ranjenih, pet huje, je sporočilo palestinsko zdravstveno ministrstvo. Med ubitimi je tudi 16-letnik. Glede na navedbe izraelske vojske sta bila med operacijo ubita dva oborožena teroristična osumljenca.

DUNAJ - Svetovna proizvodnja kokaina se je v zadnjih dveh letih močno povečala in dosegla rekordno raven, potem ko se je povpraševanje po zatišju zaradi pandemije covida-19 ponovno okrepilo, navaja novo poročilo Urada ZN za droge in kriminal. Hkrati se ob tradicionalnih trgih kokaina v Evropi in Ameriki pojavljajo nova središča v Afriki.

BOGOTA - Število smrtnih žrtev eksplozije, ki je v torek zvečer odjeknila v premogovniku v Kolumbiji, je naraslo na 21. Reševalci so namreč našli trupla desetih rudarjev, ki so jih doslej pogrešali, je sporočil kolumbijski predsednik Gustavo Petro.

ISTANBUL - Število žrtev poplav v jugovzhodni Turčiji, ki jo je nedavno prizadel silovit potres, se je povzpelo na 15. O novih žrtvah so poročali iz pokrajin Sanliurfa in Adiyaman, potem ko je bilo v sredo govora o desetih mrtvih in prav toliko pogrešanih.

ROSTOV - V mestu Rostov na jugu Rusije je v poslopju varnostno-obveščevalne službe izbruhnil velik požar, v katerem je življenje po navedbah oblasti izgubil en človek, še dva sta bila poškodovana. Povzročil naj bi ga kratek stik. Kijev je zanikal vpletenost v incident, ki se je zgodil v regiji, ki meji na Ukrajino.

spo/spo
© STA, 2023