Pregled - šport, 14. 3. (torek)

Ljubljana, 14. marca - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 14. marca.

LJUBLJANA - Ameriška poslovna revija Forbes je slovensko športno plezalko Janjo Garnbret uvrstila med 30 najvplivnejših posameznikov, mlajših od 30 let v Evropi na področju športa in iger. Slovenski zlati olimpijki na seznamu delata družbo tudi dvakratni najkoristnejši košarkar v ligi NBA Nikola Jokić in nogometaš Manchester Cityja Erling Haaland.

BRDO PRI KRANJU - Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju objavil seznam igralcev, na katere bo računal na prvih dveh tekmah kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Na njem sta tudi novinca Vanja Drkušić, branilec Sočija, in Žan Vipotnik, napadalec Maribora. Slovenijo, 62. na lestvici Mednarodne nogometne zveze, najprej 23. marca čaka gostovanje v Kazahstanu (115.), nato pa 26. marca domači obračun s San Marinom (211.). Slovenci se s Kazahstanom še niso merili, s San Marinom pa petkrat in petkrat zmagali. V skupini H so sicer še Danska, Finska in Severna Irska.

LJUBLJANA - Po današnjih povratnih tekmah osmine finala lige prvakov sta znana še dva udeleženca četrtfinala. Potem ko so si nadaljevanje sezone že priigrali Bayern, Milan, Chelsea in Benfica, so bili danes uspešni še nogometaši Manchester Cityja, s kar 7:0 so ugnali Leipzig, ter Interja, ki so po 0:0 na drugi tekmi napredovali v dvoboju s Portom. Erling Haaland je za Manchester tokrat dosegel kar pet golov.

LILLEHAMMER - Norveški smučarski skakalec Halvor Egner Granerud (257,7 točke), ki je na domači skakalnici v Lillehammerju dobil že kvalifikacije, je zmagal tudi na prvi od dveh tekem na tem olimpijskem prizorišču. Drugi je bil vodilni po prvi seriji, Avstrijec Stefan Kraft (255,4). Žiga Jelar (232,1), ki je bil po polovici tretji, je zasedel sedmo mesto. Med najboljšo deseterico je poleg njega končal tudi Timi Zajc (227,9), ki je zasedel deseto mesto. Anže Lanišek je bil 18., Domen Prevc (206,2) na 21. ter Rok Masle (206) na 22. Lovro Kos je ostal brez finala. Granerud je z današnjo zmago še povečal prednost tako v seštevku turneje surovi zrak, ki jo je pridobil po kvalifikacijah Lillehammerja, kot v svetovnem pokalu. Kraftu je do 29. zmage v svetovnem pokalu zmanjkalo zgolj 2,3 točke.

LILLEHAMMER - Slovenska smučarska skakalka Ema Klinec je v kvalifikacijah sredine tekme svetovnega pokala v norveškem Lillehammerju danes zaostala le za svetovno prvakinjo Kanadčanko Alexandrio Loutitt. Na tekmo se je uvrstilo vseh pet slovenskih tekmovalk. Za prepričljivo najboljšo Kanadčanko (138,5 m) sta se z enakim dosežkom in 8,2 točke zaostanka na drugo mesto uvrstili Klinec in Nemka Katharina Althaus, slovenska skakalka, vodilna na turneji, je skočila 131,5 m.

ARCALIS - Jadralci se na odprtem evropskem prvenstvu v Andori so po dveh dnevih težav zaradi prešibkega vetra danes vendarle uspeli spraviti pod streho kvalifikacijske polve v razredu ilca 7 in bodo od srede začeli s finalnim delom. Mariborski olimpijec Žan Luka Zelko je na 47. mestu najboljši Slovenec (75 točk). V razredu ilca 6 so jadralke opravile le tri plove EP in jih v sredo čakajo še kvalifikacijske regate. Lin Pletikos je 52.

KIGALI - Nogometno SP 2026 bo velikanski projekt. Na turnirju v Mehiki, ZDA in Kanadi bo prvič nastopilo kar 48 reprezentanc, ki bodo odigrale 104 tekme, kar je 40 več kot na zadnjih SP po letu 1998. Skupaj bo svet spremljal 40 dni bojev za nogometni prestol, je danes na zasedanju v Kigaliju projekt predstavila Mednarodna nogometna zveza (Fifa). Finale bo na sporedu 19. julija.

LJUBLJANA - Hokejisti Sija Acronija Jesenic so se uvrstili v polfinale alpske lige. V četrtfinalu so danes na četrti tekmi v gosteh z 2:1 po podaljšku ugnali južnotirolsko ekipo Wipptal Broncos iz Vipitena z 2:1 (0:1, 1:0, 0:0; 1:0) in se s skupnim izidom 4:0 v zmagah uvrstili naprej. Današnjo tekmo je v 80. minuti odločil Eric Pance.

DRAMMEN - Slovenska smučarska tekačica Eva Urevc je na sprinterski tekmi v klasični tehniki za svetovni pokal v norveškem Drammnu izpadla v četrtfinalu in osvojila
29. mesto. Zmagala sta Norvežana Norvežan Johanness Hoesfolt Klaebo, vodilni v seštevku pokala, in Kristine Stavas Skistad.

SINGAPUR - Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić je na enem najmočnejših turnirjev v sezoni v Singapurju v drugem krogu s 3:0 (8, 9, 4) premagal Nemca Kiliana Orta, 58. na svetovni lestvici. Jorgić, deseti nosilec, se bo v tretjem krogu, šestnajstini finala, pomeril z Brazilcem Hugom Calderanom, petim igralcem s februarske svetovne lestvice.

LJUBLJANA - Košarkarski klub Cedevita Olimpija in glavni trener Jurica Golemac sta se dogovorila za prekinitev pogodbe, so sporočili iz ljubljanske ekipe. Golemac je vodenje zmajev prevzel januarja leta 2020, z ljubljansko ekipo pa je med drugim osvojil dva naslova slovenskega državnega prvaka. Ekipo bo do nadaljnjega vodil dosedanji pomočnik glavnega trenerja Miro Alilović.

BRDO PRI KRANJU - Nogometna zveza Slovenije NZS je na Brdu pri Kranju izžrebala pare četrtfinala pokala Pivovarne Union. Branilec naslova Koper se bo v gosteh meril z drugoligašem Aluminijem. Vodilna ekipa Prve lige Telemach Olimpija se bo merila s prvoligaškim tekmecem Celjem, Maribor bo gostil drugoligaša Primorje, v povsem drugoligaškem obračunu pa se bosta srečali Rogaška in Bistrica. Četrtfinalne tekme bodo 5. aprila. NZS je opravila tudi žreb polfinala v ženskem pokalu. Mura Nona se bo merila z Radomljami, Olimpija pa z Ljubljano. Polfinalni tekmi bosta 19. aprila.

DALLAS - Košarkarji Dallas Mavericks so v severnoameriški ligi NBA zabeležili 35. poraz, s čimer so padli pod 50-odstotni izkupiček zmag. Brez obeh zvezdnikov, Luke Dončića in Kyrieja Irvinga, so bili ponoči na domačem parketu nemočni proti Memphis Grizzlies, ki so slavili s 104:88. Ob zmagi Milwaukeeja proti Sacramentu s 133:124 Goran Dragić ni igral.

ag/jz/tb/am/zza/lr/alz/ag
© STA, 2023