Pregled - Slovenija, 14. 3. (torek)

Ljubljana, 14. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 14. marca.

BRDO PRI KRANJU - Koalicija se je seznanila s stanjem na področju davkov in sprejela nekatera izhodišča. Davčna reforma bo po besedah predsednika vlade Roberta Goloba šla v smeri manjše obremenitve dela in večje obremenitve premoženja. Cilj izhodišč je enostaven, pregleden in razumljiv davčni sistem, v katerem se davki plačujejo glede na ekonomsko moč posameznika, je dejal finančni minister Klemen Boštjančič. Koalicijska partnerja SD in Levica sta bila z razpravo na vrhu zadovoljna.

BRDO PRI KRANJU - Koalicijski vrh je obravnaval tudi izhodišča napovedane šolske reforme. Ta bo po besedah ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Felde šla v več smeri, med cilji je izpostavil vizijo šolstva čez 10 let, posodobitev vseh učnih načrtov in katalogov znanj v srednjem strokovnem izobraževanju ter digitalizacijo. Posamezne elemente omenjene vizije bi tako lahko v šolske kurikulume vključili že prihodnje leto.

BRUSELJ/LJUBLJANA - Evropska komisija je predstavila predlog reforme delovanja evropskega trga elektrike, katere namen je povečati zaščito porabnikov, tako gospodinjstev kot podjetij. Poleg tega želi komisija spodbuditi naložbe v obnovljive vire energije in okrepiti konkurenčnost evropske industrije. Slovenija predlog pozdravlja, predvsem ukrepe za obvladovanje volatilnosti cen energije in za zaščito potrošnikov, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo, a dodali, da predlog nekaterih drugih izzivov energetske draginje še ne naslavlja ustrezno. Med temi so našteli zaščito dobaviteljev z vidika likvidnosti in preprečevanje špekulativnega trgovanja.

LJUBLJANA - Delegati Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so na letni konferenci za novega predsednika izvolili anesteziologa iz izolske bolnišnice Damjana Polha, dosedanjega podpredsednika sindikata in člana Fidesove pogajalske skupine. Nadomestil bo dosedanjega predsednika Konrada Kuštrina, ki je Fides vodil skoraj 30 let.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon ostaja zmerna optimistka glede uspeha slovenske kandidature za nestalno članico Varnostnega sveta ZN v letih 2024 in 2025. Slovenija mora do 6. junija, ko bo v ZN glasovanje, pridobiti podporo 129 držav, trenutno pa je glavnina dela usmerjena v pridobivanje podpore afriških držav, je ministrica dejala v pogovoru z novinarji v Ljubljani. Fajon prihodnji mesec načrtuje novo pot v Afriko, še ta mesec pa bo skupaj s predsednico Natašo Pirc Musar, ki se je dejavno vključila v prizadevanja za iskanje podpore, odpotovala na ZN v New York na konferenco o vodi.

BRDO PRI KRANJU - Premier Robert Golob je najostreje obsodil ponedeljkov napad na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač. Meni, da gre za posledico sovražnega govora, ki aktivno spodbuja verbalno in fizično nasilje nad ženskami. Napovedal je, da se bo v petek prvič sestal strateški svet za preprečevanje sovražnega govora, njegovo vodenje je ponudil Niki Kovač.

KIDRIČEVO - Kidričevski Talum je zaradi napovedane ustavitve proizvodnje aluminija v začetku aprila pripravil program presežnih delavcev, v katerega je vključenih 189 zaposlenih. Kot so sporočili iz podjetja, bodo 69 zaposlenim ponudili sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi znotraj skupine, 120 pa jih bo prejelo odpoved iz poslovnih razlogov.

LJUBLJANA - Ljubljanski Kolosej je zaprl vrata. Kolosej je v ljubljanskem trgovskem središču BTC deloval 22 let. Stavbo je septembra lani na dražbi kupil primorski poslovnež Ivo Boscarol. Ta je potrdil, da se Kolosej zaradi preurejanja za nekaj časa zapira. Kompleks, katerega vsebine bodo predstavili predvidoma jeseni, bo zaživel pod novim imenom Odiseja.

LJUBLJANA - Madžarska naftna družba Mol je v okviru napovedanega prevzema OMV Slovenija napovedala prodajo 39 bencinskih servisov Britanskemu energetskemu velikanu Shell. Kot so sporočili iz skupine, transakcija vključuje bencinske servise tako iz Molove mreže kot iz mreže OMV Slovenija. Storitve na servisih bodo za kupce ostale nespremenjene, tudi delavci bodo ohranili zaposlitev. V Shellu so dodali, da bodo podrobnosti o dogovoru, sklenjenem 9. marca, objavili po odobritvi Evropske komisije. Napovedali pa so, da bodo Molove bencinske servise spremenili v "centre mobilnosti".

LJUBLJANA - Slovenski ribiči, ki od Hrvaške dobivajo kazni za ribolov v Piranskem zalivu, so se, potem ko so izčrpali vse pravne možnosti za pritožbo na Hrvaškem, obrnili na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu. Kot je za STA povedal koprski ribič Matjaž Radin, je kazni toliko, da jih sploh ne štejejo več. Slovenska država ribičem v skladu z zakonom o uveljavitvi arbitražne razsodbe financira pravno pomoč, pri postopku pred ESČP pa, kot poudarjajo viri na zunanjem ministrstvu (MZEZ), ne sodeluje.

MARIBOR - Svetniška skupina Gibanja Svoboda v mariborskem mestnem svetu je sporočila, da ne pristaja na način delovanja župana Saše Arsenoviča, zato se zaenkrat ne vidi v njegovi koaliciji. Ker meni, da so neupravičene, tudi ne bo podprla predlaganih podražitev, ki jih bodo v četrtek obravnavali mestni svetniki.

DUNAJ - V dunajskem kinu Metro do 8. aprila poteka doslej največja retrospektiva slovenskega filma v Avstriji. V hišnem kinu Avstrijskega filmskega arhiva bodo prikazali skupno 34 filmov različnih žanrov iz vseh obdobij zgodovine kinematografije na Slovenskem. Retrospektiva se je začela s prvim slovenskim celovečercem V kraljestvu Zlatoroga Janka Ravnika iz leta 1931.

GORICA - Začel se je 20. festival Komigo, ki prinaša sedem abonmajskih večerov ter vrsto drugih dogodkov. Osrednja tema letošnjega festivala Komigo - Komično gledališče v italijanščini, slovenščini in furlanščini - je prav komičnost. Kot otvoritveni dogodek so predvajali nemi humorni filma What happened to Jones? (Kaj se je pripetilo Jonesu?). Festival se bo končal 6. junija s komedijo Slovenec in pol.

mo/mo
© STA, 2023