Pregled - svet, 14. 3. (torek)

Ljubljana, 14. marca - Pregled dogodkov v svetu v torek, 14. marca.

WASHINGTON - Ruski lovec Su-27 je davi nad Črnim morjem trčil z ameriškim brezpilotnim letalnikom tipa MQ-9 Reaper, je sporočilo evropsko poveljstvo ameriške vojske. Po navedbah ZDA je brezpilotni letalnik v času incidenta izvajal "rutinske operacije v mednarodnem zračnem prostoru". V izjavi za javnost je ameriška vojska pojasnila, da sta njen izvidniški dron prestregli dve ruski letali, pri čemer je eno od njih zadelo propeler letalnika, ki je nato padel v morje. Rusija zavrača vsakršno odgovornost za padec drona.

VARŠAVA - Poljsko sodišče je aktivistko Justyno Wydrzynsko spoznalo za krivo dobave tablet za splav nosečnici in jo obsodilo na osem mesecev družbeno koristnega dela, je sporočila poljska nevladna organizacija Abortion Dream Team. Wydrzynska, ki ji je sicer grozila zaporna kazen do treh let, obtožbe in obsodbo zavrača, napovedala pa je tudi pritožbo. Poljska ima eno najbolj restriktivnih zakonodaj glede prekinitve nosečnosti v Evropi. V državi je splav prepovedan, razen v primerih posilstva in incesta ali kadar je ogroženo materino življenje ali zdravje.

SAN DIEGO - Voditelji ZDA, Velike Britanije in Avstralije so se v ponedeljek v kalifornijskem San Diegu na vrhu zavezništva Aukus dogovorili o konkretnem načrtu, po katerem bodo Avstraliji zagotovili podmornice na jedrski pogon. Kitajska je opozorila, da zavezništvo Aukus stopa na "pot napak in nevarnosti", v Moskvi pa očitajo Zahodu, da s tem dogovorom spodbuja dolgoletno konfrontacijo v azijsko-pacifiški regiji.

KIJEV - Ruska vojska je davi obstreljevala središče mesta Kramatorsk na vzhodu Ukrajine. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prek družbenega omrežja Facebook sporočil, da so bile v napadu poškodovane stanovanjske zgradbe, ubit je bil en človek, trije ljudje pa so bili ranjeni. Ob tem je znova izrazil ostre kritike na račun Rusije.

MOSKVA - Spodnji dom ruskega parlamenta, duma, je sprejel zakonodajo, po kateri tistim, ki kritizirajo najemniške vojaške skupine ali posameznike, ki se borijo skupaj z rusko vojsko, grozi do 15 let zapora. Litovski parlament je medtem rusko najemniško skupino Wagner uvrstil med teroristična združenja.

BRUSELJ/STRASBOURG - Evropska komisija je predstavila predlog reforme delovanja evropskega trga elektrike, katere namen je povečati zaščito porabnikov, tako gospodinjstev kot podjetij. Poleg tega želi komisija spodbuditi naložbe v obnovljive vire energije in okrepiti konkurenčnost evropske industrije. Potrošniki bodo med drugim bolje zaščiteni tako, da bodo lahko sklenili več različnih pogodb z dobaviteljem ali celo več dobavitelji. Za dnevno porabo bodo denimo lahko sklenili pogodbo s fiksno ceno, obenem pa bodo lahko za polnjenje električnega avtomobila ali delovanje toplotne črpalke sklenili pogodbo z variabilno ceno, so pojasnili neimenovani uradniki komisije.

CELOVEC - Na slovenski gimnaziji v Celovcu so prejeli grožnjo z bombo. Grozilno sporočilo v slovenščini so odkrili na enem od stranišč. Po besedah tiskovne predstavnice policije so šolo evakuirali, vseh 500 dijakov pa so odpeljali v bližnjo športno dvorano. Policija je šolo preiskala, a ni našla eksploziva.

EREVAN - Armenski premier Nikol Pašinjan je posvaril, da obstaja velika verjetnost zaostrovanja spora na meji z Azerbajdžanom in v regiji Gorski Karabah, zaradi katere sta državi že desetletja v sporu. Pašinjan je dan prej govoril tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in mu omenil težave na območju, kjer delujejo ruske mirovne sile. Obsodil je blokado koridorja Lačin, ki je edina kopenska povezava med Armenijo in Gorskim Karabahom. Po trditvah Erevana Baku od sredine decembra lani blokira koridor, zaradi česar v regiji primanjkuje hrane, zdravil in goriva.

TOKIO - Japonska vlada je sprejela predlog zakona, ki v okviru reforme kazenskega zakonika kot posilstvo priznava tudi kaznivo dejanje spolnega napada brez uporabe fizičnega nasilja ali prisile. Hkrati nova zakonodaja predvideva zvišanje starostne meje za privolitev v spolni odnos s 13 na 16 let. Sedanjo starostno mejo 13 let so na Japonskem uvedli leta 1907 in je ena najnižjih med razvitimi državami.

SAN FRANCISCO - Facebookovo krovno podjetje Meta bo odpustilo še 10.000 zaposlenih, je napovedal prvi mož podjetja Mark Zuckerberg. Gre za novo veliko odpuščanje, potem ko so novembra lani napovedali ukinitev več kot 11.000 delovnih mest oziroma tedaj 13 odstotkov vseh.

akt/akt
© STA, 2023