Pregled - šport, 10. 3. (petek)

Ljubljana, 10. marca - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 10. marca.

PESCARA - Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Jumbo-Visma) je zmagovalec pete etape na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Na trasi med krajema Morro d'Oro in Sarnano-Sassotetto, ki je bila zaradi močnega vetra nekoliko skrajšana (165,6 km), je v sprintu na zadnjem vzponu ciljno črto prečkal pred Giuliom Cicconejem (Trek-Segafredo) in Taom Geogheganom Hartom (Ineos Grenadiers). Z današnjo zmago je Kisovčan prevzel tudi modro majico vodilnega v skupni razvrstitvi. V boju za Neptunov trizob ima 33-letnik zdaj štiri sekunde prednosti pred Nemcem Lennardom Kämno (Bora-Hansgrohe). Tretji je Portugalec Joao Almeida (UAE Team Emirates), ki zaostaja 12 sekund.

ARE - Ameriška alpska smučarka Mikaela Shiffrin je v švedskem Areju izenačila rekord Šveda Ingemarja Stenmarka po številu zmag v svetovnem pokalu. Na mestu, kjer je leta 2012 v slalomu zabeležila svojo prvo zmago, je bila najboljša na devetem letošnjem veleslalomu sezone, kar je bila njena 86. zmaga v pokalu. Z 20. veleslalomsko zmago, kar je prav tako izenačenje rekorda Švicarke Vreni Schneider, si je tudi že zagotovila mali kristalni globus za najboljšo veleslalomistko sezone. Edina slovenska finalistka Ana Bucik je zasedla 17. mesto (+2,72), Neja Dvornik je bila v prvi vožnji 35. in je ostala brez finala.

OSLO - Slovenka Ema Klinec (129,3) je zmagovalka kvalifikacij pred prvo posamično tekmo za svetovni pokal smučarskih skakalk v norveškem Oslu. Na Holmenkollnu je za dobrih šest točk ugnala Japonko Yuki Ito na drugem mestu. Tretja je bila Norvežanka Anna Odine Ström (122,1). Vseh pet Slovenk pa se je prebilo na prvo žensko tekmo na norveški turneji. Dobro delo sta v kvalifikacijah opravili tudi Nika Križnar (118,1) in Nika Prevc (117,7), ki sta končali na petem oziroma šestem mestu. Na tekmo sta se uvrstili še Maja Vtič (86,8) in Katra Komar (84,7) 33. oz 35 mestu.

OSLO - Poljak Dawid Kubacki (127,2) je zmagovalec kvalifikacij pred prvo posamično tekmo za svetovni pokal smučarskih skakalcev v norveškem Oslu. Tik za njim je na drugem mestu z zaostankom štirih desetink točke zaostal najboljši Slovenec in svetovni prvak iz Planice Timi Zajc. Dobro je nastopil tudi Anže Lanišek (119,2), ki je za Kubackim zaostal za točno osem točk in si z njegovim rojakom Kamilom Stochom delil šesto mesto. V okolici trideseterice so končali še trije Slovenci. Žiga Jelar (98,5) je bil 27., mladi Rok Masle (97,3) 29. in Lovro Kos (96,0) 32. Razočaran je bil Domen Prevc (87,4) na 49. mestu, potem ko se je za las prebil na prvo posamično tekmo.

ŠIROKI BRIJEG - Košarkarji Krke so v dvanajstem nastopu v ligi Aba 2 vpisali deveto zmago. Premagali so Sutjesko iz Nikšića z 88:63 (15:12, 47:38, 62:51). Gorenjska gradbena družbe Šenčur je sezono v ligi Aba 2 končala z devetim porazom. V trinajstem nastopu je morala priznati premoč Borcu iz Banjaluke, ki je bil boljši z 68:61 (23:12, 44:24, 59:37).

NOVA GORICA - Nogometaši Gorice in Mure so se v 26. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:0).

DENVER - Hokejisti Los Angeles Kings, ki jih kot kapetan vodi slovenski zvezdnik Anže Kopitar, še naprej nizajo dobre predstave. Tokrat so gostovali v dvorani Ball Arena v Denverju, kjer so domače Colorado Avalanche ugnali kar s 5:2. Adrian Kempe in Phillip Danault sta vsak zadela po dvakrat, Kopitar pa je k zmagi prispeval tri podaje. Nobena ekipa v ligi NHL ni ta čas bolj vroča vse od premora za tekmo vseh zvezd, kot je ekipa kraljev, ki je z zmago ostala na vrhu zahodne konference skupaj z Vegas Golden Knights. Obe imata na vrhu po 84 točk.

MILWAUKEE - Košarkarji Milwaukee Bucks so v severnoameriški ligi NBA prišli do nove zmage, s katero so potrdili prvo mesto na vzhodu in v celotni ligi NBA. Tokrat so s 118:113 premagali oslabljene Brooklyn Nets, razigran je bil zlasti Brook Lopez s 24 točkami, z desetimi skoki in devetimi blokadami. Slovenec Goran Dragić za svojo novo ekipo še ni zaigral.

BAKU - Slovenska gimnastična vrsta je še na drugi postojanki svetovnega pokala zaporedoma ostala brez finalnega nastopa. Po velikem uspehu Lucije Hribar na uvodu v sezono v Cottbusu, ko je bila na dvovišinski bradlji četrta, so Slovenci v Dohi in Bakuju ostali praznih rok. Že v četrtek je Hribar po padcu na bradlji končala kot 14., tudi danes ni finala. V četrtkovih kvalifikacijah Bakuja so od Slovencev nastopili Lucija Hribar, Anže Hribar in Kevin George Buckley, danes je na dveh orodjih nastopila še Zala Trtnik.

nem/zzb/lr/zza/ic/lr
© STA, 2023