Pregled - Slovenija, 10. 3. (petek)

Ljubljana, 10. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 10. marca.

LJUBLJANA - Ministrstvi za infrastrukturo in za gospodarstvo sta pripravili program za večjo letalsko povezljivost, po katerem bo država prevoznikom, ki bodo vzpostavili lete na razpisanih povezavah, subvencionirala polovico letaliških pristojbin. Za tri leta je na voljo skupno 16,8 milijona evrov. Na prednostnem seznamu je 10 povezav. Pred objavo razpisa je potrebno še soglasje Bruslja. Ministrstvi ga pričakujeta čim prej, da bi lahko razpis objavili 24. marca. Gospodarska zbornica in turistično gostinska zbornica program subvencioniranja pozdravljata.

LJUBLJANA - Razlaščeni vlagatelji v bančni sanaciji bi po predlogu skupine pravnih strokovnjakov tožbe vložili zoper sklad, ki bi ga ustanovila država. Sodišče, pristojnost katerega bi predlagalo vrhovno sodišče, bi pravde lahko združilo. Če bi odločilo, da so utemeljene, bi višino odškodnine izračunale upravne enote, predlaga skupina. Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) medtem predlaga, da se v posebnem zakonu opredeli izvensodno poravnavo na način, da vsi izbrisani delničarji in obvezničarji dobijo poplačilo. Ob tem so podali pobudo, da v najkrajšem možnem času za skupno mizo sedejo vsi akterji v tej zgodbi in poiščejo kompromisno rešitev.

LJUBLJANA - Socialni partnerji so na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) obravnavali osnutek novele zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, ki prinaša poenostavitve pri zaposlovanju tujcev, pri čemer večjih pripomb niso imeli. Niso pa prečesali predloga novele zakona o tujcih, saj ga je vlada sprejela, ne da bi ga prej predstavila ESS.

LJUBLJANA - Predstojnik kliničnega oddelka za nevrokirurgijo UKC Ljubljana Roman Bošnjak je podal odstopno izjavo po razkritju, da je operiral tujo državljanko, ki je morala poleg plačila operacije bolnišnici nakazati še dodatnih 6000 evrov Bošnjaku. UKC bo dokumentacijo predal NPU, Bošnjak pa ostaja nevrokirurg, je dejal generalni direktor zavoda Marko Jug.

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob je po četrtkovi seji sveta strateškega sveta, ki je med drugim obravnaval ukrep digitalizacije zdravstva in predloge za organizacijo zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), poudaril, da se trenutno pogovarjajo še o izhodiščih. Ko bo predlog zakona oblikovan in tudi usklajen, pa ga bodo predstavili javnosti, je napovedal.

LJUBLJANA - Izvršni odbor Gibanja Svoboda je strankini svetniški skupini v ljubljanskem mestnem svetu izrekel opomin zaradi glasovanja za dodatek za delovno uspešnost direktorici ZD Ljubljana Antoniji Poplas Susič za leto 2021. "Glasovanje svetniške skupine je v nasprotju z vrednotami, ki jih zagovarja Svoboda," je dejal predsednik stranke Robert Golob.

LJUBLJANA - Vrednost industrijske proizvodnje se je januarja v primerjavi z decembrom povečala za 1,1 odstotka. Povečala se je sicer le v predelovalnih dejavnostih, in sicer za 1,3 odstotka. Povečala sta se tudi prihodek od prodaje v industriji in vrednost zalog, je objavil statistični urad.

KOPER - Na okrožnem sodišču v Kopru se je končala glavna obravnava v ponovljenem sojenju nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenza Igorju Bavčarju zaradi domnevne zlorabe položaja in predsedniku uprave Maksime Holding Miroslavu Golubiću zaradi pomoči pri tem. Tožilstvo za Bavčarja ponovno predlaga dve leti in pol zapora. Sodbo bodo razglasili 15. marca.

MARIBOR - Potem ko je predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob dejal, da delovanje mariborskih občinskih oblasti ne ustreza vrednotam njegove stranke, je župan Saša Arsenovič poudaril, da ima za veliko vrednoto povezovanje in da tudi od Gibanja Svoboda pričakuje izpolnitev obljub, ki jih je dalo pred volitvami.

LJUBLJANA - Notranji minister Boštjan Poklukar je po srečanju z nevladnimi organizacijami povedal, da je bil s sestankom zadovoljen in da v prihodnjih mesecih pričakuje dobro sodelovanje z njimi, tudi v okviru delovne skupine za migracije, ki je bila v zadnjem času v zaostanku.

LJUBLJANA - Svet delavcev RTV Slovenija, koordinacija novinarskih sindikatov zavoda in sindikat novinarjev pozivajo v. d. generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha k odstopu. Ocenjujejo, da sodba višjega delovnega sodišča, po kateri je bilo njegovo imenovanje za generalnega direktorja zavoda leta 2021 nezakonito, pritrjuje njihovim opozorilom.

LJUBLJANA - S filmom Bella Ciao - Za svobodo, ki govori o nastanku, populariziranju in mitologiji neuničljivega napeva, ki vedno znova navdihuje nove generacije mladih, se je začel letošnji 25. Festival dokumentarnega filma (FDF). Projekcije filma v Kosoveli dvorani Cankarjevega doma se je udeležila tudi režiserka Giulia Giapponesi. V ospredju letošnjega festivala, ki bo trajal do 17. marca, so sicer okoljevarstvene teme.

LJUBLJANA - V Mali Drami je bila premiera predstave Gospa Dalloway Tomislava Zajca v režiji Petra Petkovška. V igri po motivih istoimenskega romana Virginie Woolf, napisanega pred skoraj sto leti in zaznamovanega z izkušnjo prve vojne in španske gripe, Zajec spregovori o kontradikcijah tistega in našega časa, neuresničenih hrepenenjih, večnih iskanjih smisla.

ap/vb/mrn/zc/lte/sag/lem/pse/da/ase/spc/av/ap
© STA, 2023