Pregled - svet, 10. 3. (petek)

Ljubljana, 10. marca - Pregled dogodkov v svetu v petek, 10. marca.

PARIZ - Britanski premier Rishi Sunak in francoski predsednik Emmanuel Macron sta se dogovorila o novih ukrepih za zajezitev nezakonitih migracij čez Rokavski preliv. London bo tako Parizu v naslednjih treh letih namenil 541 milijonov evrov za vzpostavitev novega centra za pridržanje migrantov, povečanje števila patrulj ter uporabo dodatnih brezpilotnih letal in drugih nadzornih tehnologij. Voditelja sta na sicer prijateljskem srečanju naslovila tudi vojno v Ukrajini ter se zavzela za nadaljnjo dobavo orožja Kijevu.

HAMBURG - V streljanju v centru Jehovovih prič v Hamburgu je bilo v četrtek zvečer ubitih osem ljudi, vključno s strelcem, ki si je sodil sam, in še nerojenim otrokom, je sporočila policija. Šest ljudi je bilo ranjenih, med njimi štirje huje. Po navedbah hamburške policije je napadalec streljal na udeležence dogodka, ki ga je organizirala skupnost Jehovovih prič. Nemški kancler Olaf Scholz je streljanje označil za "brutalno dejanje nasilja, v skupnosti Jehovovih prič v Nemčiji so globoko užaloščeni.

TBILISI - Po množičnih protestih so gruzijski poslanci zavrnili sporni predlog zakona o "tujih agentih", ki po ocenah kritikov spominja na ruski zakon, ki ga Kremelj uporablja za utišanje opozicije in kritikov. Potem ko je vladajoča stranka Gruzijske sanje umaknila podporo predlogu zakona, ga je parlament v drugi obravnavi zavrnil. V torek ga je v prvi obravnavi sprejel in sprožil množične proteste, na katerih je v torek in sredo prišlo tudi do spopadov s policijo.

MOSKVA - Večdnevni protesti proti predlogu zakona o "tujih agentih" v Gruziji spominjajo na proteste, ki so leta 2014 potekali na kijevskem trgu Majdan, je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Dogajanje v Gruziji je označil za poskus državnega udara in opozoril, da so vse to organizirale tuje sile z namenom destabilizacije.

MOSKVA - Ruska najemniška skupina Wagner, ki skuša okrepiti svoje enote po hudih izgubah na vzhodu Ukrajine, je v 42 ruskih mestih odprla 58 naborniških centrov, je sporočil njen vodja Jevgenij Prigožin. Plačanci Wagnerja so v prvih bojnih vrstah v spopadih za zavzetje ukrajinskega mesta Bahmut, ki potekajo že več mesecev.

PEKING - Kitajski ljudski kongres je na zasedanju Xi Jinpingu pričakovano podelil tretji mandat na položaju predsednika države. Nekaj manj kot 3000 delegatov je 69-letnega najvplivnejšega kitajskega politika zadnjih generacij potrdilo soglasno. Imenovanje sledi obdobju utrjevanja moči Xija, ki mu je centralni komite kitajske komunistične partije že oktobra lani zaupal nov mandat generalnega sekretarja in poveljnika kitajske vojske.

PEKING - Regionalna tekmeca Iran in Savdska Arabija sta se v Pekingu dogovorila, da bosta obnovila diplomatske vezi in ponovno odprla svoja veleposlaništva. S tem naj bi dosegla velik napredek v njunih večletnih prizadevanjih za normalizacijo razmer, potem ko sta državi leta 2016 prekinili diplomatske vezi.

ANKARA - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je podpisal odlok o razpisu predčasnih parlamentarnih in predsedniških volitev, ki bodo 14. maja, ter obenem začel predvolilno kampanjo. Po uničujočih potresih pred mesecem dni Turčija ne sme izgubljati časa, je sporočil v televizijskem nagovoru iz predsedniške palače v Ankari.

BRUSELJ - Evropska komisija in visoki predstavnik za zunanjo in varnostno politiko EU Josep Borrell sta predstavila prvo evropsko strategijo za vesoljsko varnost, katere namen sta okrepitev zaščite vesoljskih sistemov in odvračanje groženj v vesolju. Bruselj je obenem predstavil okrepljeno strategijo za pomorsko varnost.

BRUSELJ - Države članice EU so naklonjene predlogu Evropske komisije, s katerim bi kršenje evropskih sankcij uvrstili med kazniva dejanja EU, sta po današnjem zasedanju pravosodnih ministrov držav članic EU povedala švedski minister Gunnar Strömmer in evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. Pogajanja z Evropskim parlamentom bi lahko začeli že poleti.

NEW YORK - Štiri največje ameriške banke so v četrtek izgubile 52 milijard dolarjev tržne vrednosti, potem ko so delnice banke SVB Financial, velikega posojilodajalca tehnološki industriji, padle za 60 odstotkov. Težave v banki so sprožile zaskrbljenost glede celotnega bančnega sektorja, večje padce delnic so zabeležile tudi večje evropske banke.

SARAJEVO - Zunanja ministra Avstrije in Italije, Alexander Schallenberg in Antonio Tajani, sta na skupnem obisku v Sarajevu izrazila podporo Bosni in Hercegovini na njeni poti v EU. Kot sta dejala, je Zahodni Balkan prioritetno območje za njuni vladi. BiH po mnenju Schallenberga ne bi smela iz rok izpustiti priložnosti, potem ko ji je Evropski svet decembra lani podelil status kandidatke za članstvo v EU.

CATANZARO - Italijanska mornarica in obalna straža rešujeta približno 1300 migrantov, ki so se znašli v težavah v osrednjem Sredozemlju, medtem pa je tunizijska obalna straža sporočila, da so ponoči rešili več kot 1000 migrantov. Italijanski reševalci so v morju našli tudi truplo šestletnega dečka, ki je 73. potrjena smrtna žrtev smrtonosnega brodoloma pred obalo Kalabrije pred dvema tednoma. Med žrtvami je najmanj 29 mladoletnikov.

PJONGJANG - Severnokorejski voditelj Kim Jong-un namerava državne oborožene sile pripraviti na morebitno vojno na Korejskem polotoku, so poročali severnokorejski državni mediji. Med drugim naj bi si prizadeval za krepitev usposabljanja pripadnikov severnokorejske vojske.

lkr/blm/rpe/vr/rbi/mrn/akt/tib/vb/spo/sk/mc/lkr
© STA, 2023