Pregled - šport, 8. 3. (sreda)

Ljubljana, 8. marca - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v sredo, 8. marca.

BRDO PRI KRANJU - Slovenska ženska košarkarska reprezentanca bo na evropskem prvenstvu junija v Ljubljani igrala v skupini C skupaj s Francijo, Veliko Britanijo in Nemčijo, je določil žreb Mednarodne košarkarske zveze na Brdu pri Kranju. V Stožicah bo predtekmovanje igrala tudi skupina D s Srbijo, Turčijo, Slovaško in Madžarsko, medtem ko se bo preostalih osem ekip merilo v Tel Avivu. V skupini A so Španija, Grčija, Črna gora in Latvija, v skupini B pa Belgija, Italija, Češka in Izrael. Slovenija bo prvo tekmo EP igrala 15. junija proti Veliki Britaniji, naslednji dan jo čaka Nemčija, 18. junija pa še Francija. Prvouvrščene ekipe bodo po treh odigranih tekmah napredovale v četrtfinale, drugo- in tretjeuvrščene pa čaka repasaž za preostala štiri mesta v izločilnih bojih, ki bodo vključno s finalom potekali v Stožicah.

MARIBOR - Slovenska futsalska reprezentanca je v Mariboru igrala še zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2024. Izbranci Tomislava Horvata so v dvorani Tabor proti favoriziranemu Kazahstanu igrali 3:3. Slovenija je v skupini 5 osvojila sedem točk in je končala na drugem mestu, Kazahstan je bil prvi z desetimi, zadnja pa Črna gora, ki ni osvojila točke. To pomeni, da se je iz skupine neposredno v elitni del kvalifikacij prebil Kazahstan, Slovenija pa je to uspelo kot eni od štirih najboljših drugouvrščenih ekip u tudi Sloveniji.

CLERMONT-FERRAND - Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je zmagovalec četrte etape na dirki Pariz-Nica. Na ciljnem vzponu je ugnal Francoza Davida Gauduja in Švicarja Gina Mädra ter prevzel rumeno majico vodilnega na preizkušnji. Za Pogačarja je bila to 52. zmaga v karieri in šesta letos, potem ko je prejšnjih pet pretekli mesec slavil na španskih cestah. V skupnem seštevku je 24-letni slovenski as z desetega napredoval na prvo mesto. Na drugo je z zaostankom 10 sekund napredoval Gaudu, tretji pa je po novem Danec Jonas Vingegaard ki zaostaja že 44 sekund. Zmagovalec lanske dirke po Franciji je tokrat končal na šestem mestu s 43 sekundami zaostanka.

LJUBLJANA - Košarkarji Cedevite Olimpije so v 15. krogu evropskega pokala (skupina A) v Stožicah izgubili z Lietkabelisom Panevežysom s 87:94. Po dvanajstem porazu so Ljubljančani tri kroge pred koncem skupinskega dela ostali brez možnosti za uvrstitev v izločilne boje. V naslednjih dveh tednih bo Cedevita Olimpija gostovala pri nemškem ratiopharm Ulmu in Brescii v Italiji, v zadnjem krogu pa bo gostila francoski Bourg en Bresse.

KAMNIK - Odbojkarice Nove KBM Branika so zmagovalke slovenskega polfinala srednjeevropske lige. Potem ko so pred tednom proti Calcit Volleyju z 0:3 izgubile domačo tekmo, so bile na povratni v Kamniku boljše s 3:1 (17, -14, 21, 17), o finalistu pa je odločal zlati, skrajšani niz. Mariborčanke so ga dobile s 15:7. Najučinkovitejša igralka tekme je bila Iza Mlakar, dosegla je 29 točk. V finalu se bodo varovanke Bruna Najdiča merile z madžarsko ekipo Swietelsky Beksescaba, ki je bila prav tako po zlatem nizu boljša od zagrebške Mladosti.

LJUBLJANA - Po nogometaših Primorja, Celja in Kopra so si četrtfinale pokala Pivovarne Union danes priigrali še Rogaška, Maribor, Aluminij in Olimpija. Rogaška je z 1:0 v gosteh premagala sežanski Tabor, Maribor v Velenju Rudar s 4:0, Aluminij je doma s 4:2 izločil Fužinar, Olimpija pa s 3:1 v gosteh Nafto 1903. V četrtek bo še obračun Bistrice in Brava.

MÜNCHEN/LONDON - Nogometaši nemškega Bayerna iz Münchna in italijanskega Milana so se uvrstili v četrtfinale lige prvakov. Bavarci so na domačem igrišču z 2:0 premagali Paris Saint-Germain in ga po dveh tekmah izločili z izidom 3:0. Milan pa je bil v seštevku dveh tekem z 1:0 boljši od angleškega Tottenhama, potem ko se je druga na Otoku končala brez golov.

PERUGIA - Belgijec Jasper Philipsen je zmagovalec tretje etape na kolesarski dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. V ciljnem sprintu je ugnal Nemca Phila Bauhausa in Eritrejca Biniama Girmaya. Slovenski as Primož Roglič je 216 km dolgo etapo od Follonice do Foligna končal v glavnini. V skupnem seštevku vodi Italijan Filippo Ganna, drugi je Nemec Lennard Kämna z zaostankom 28 sekund, tretji pa Američan Magnus Sheffield s 30 sekundami zaostanka. Roglič je ohranil 49 sekund zaostanka za Ganno, medtem ko je drugi Slovenec Luka Mezgec minuto in pol v zaostanku.

LJUBLJANA - Po odstopu Alexandra Igorja Dreua z mesta predsednika Namiznoteniške zveze Slovenije (NTZS) je bil na izredni volilni skupščini za novega predsednika z 22 glasovi podpore izbran Tomaž Kralj. Njegova protikandidatka, Sajda Slatinšek je dobila deset glasov. Kralj, nekdanji igralec in predsednik NTK Krka iz Novega mestaje v zadnjih letih tudi zelo uspešni direktor turnirja WTT Contender, ki je bil lani v Novi Gorici.

BRDO PRI KRANJU - Disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije Boštjan Jeglič je po 24. krogu Prve lige Telemach izrekel zajetno kazen Kopru. Po tekmi z Olimpijo, ki jo je 25. februarja slednja dobila z 1:0, je disciplinski sodnik Koprčanom očital pomanjkljivo organizacijo tekme. Zaradi tega pa bo primorska zasedba ob 2800 evrov, pogojno pa tudi ob točko. Po 25. krogu pa so kazni dobili pri Mariboru, Muri in Olimpiji. Mariborčani bodo ob 2050 evrov zaradi nešportnega in neprimernega vedenja navijačev na tekmi v Murski Soboti.

ÖSTERSUND - Norveški biatlonec Johannes Thingnes Boe je še četrtič v karieri osvojil veliki kristalni globus za zmago v svetovnem pokalu. Njegov najbližji zasledovalec, rojak Sturla Holm Laegreid, je namreč zaradi bolezni prav tako kot Boe odpovedal nastope v švedskem Östersundu. Devetindvajsetletni zvezdnik biatlona ima pet tekem pred koncem 1319 točk, medtem ko jih je Laegreid zbral 920. Do konca je na voljo zgolj še 450 točk, zaradi odsotnosti obeh pa bo razlika tudi po Östersundu ostala enaka. Boe je v tej sezoni dobil kar 13 od 16 posamičnih preizkušenj, trenutno je v nizu osmih zaporednih zmag, tudi na svetovnem prvenstvu v nemškem Oberhofu je osvojil pet zlatih kolajn ter po eno srebrno in bronasto. Skupno je v karieri petkrat postal olimpijski prvak, 17-krat pa svetovni prvak. Skupaj ima 34 kolajn z največjih tekmovanj.

DALLAS - Kyrie Irving je v severnoameriški košarkarski ligi NBA zadel odločilno trojko ter 17 od svojih skupno 33 točk v zadnji četrtini, Luka Dončić pa je k zmagi Dallas Mavericks nad oslabljenimi Utah Jazz s 120:116 dodal 29 točk in deset skokov.

INDIAN WELLS - Slovenska teniška igralka Kaja Juvan se ni uvrstila v glavni žreb turnirja WTA v Indian Wellsu z nagradnim skladom 8,8 milijona dolarjev oziroma 8,23 milijona evrov. Juvan je v drugem krogu kvalifikacij izgubila proti Olgi Danilović iz Srbije, ki je Slovenko premagala po šele dveh urah in 47 minutah dvoboja z 2:1 v nizih, s 7:6, 5:7, 6:3.

alz/lr/ic/zzb/zza/am/alz
© STA, 2023