Pregled - Slovenija, 8. 3. (sreda)

Ljubljana, 8. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 8. marca.

LJUBLJANA/BRDO PRI KRANJU - Ob mednarodnem dnevu žensk, 8. marcu, so se zvrstili številni dogodki. Na njih so med drugim opozorili, da je neenakost med spoloma nesprejemljiva. Ženske še vedno zaslužijo manj od moških, posebej starejše pa so bolj izpostavljene tveganju revščine. Številni so letos še posebej izražali skrb zaradi nasilja nad ženskami. ZN so za temo letošnjega mednarodnega dneva žensk izbrali digitalizacijo, ki lahko pripomore v prizadevanjih za enake pravice in možnosti. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob prazniku na Brdu pri Kranju pripravila sprejem, na katerem je poudarila, da ji biti feministka pomeni priznavati enakovrednost vseh ljudi. S poslanicami, čestitkami in opozorili se je oglasilo tudi več ministrov ter drugih politikov in funkcionarjev, številni pozivi in opozorila so se vrstili iz nevladnih organizacij.

LJUBLJANA - Vladna pogajalska skupina in predstavniki šolskega sindikata Sviz so na pogajanjih parafirali stavkovni sporazum. Zadovoljstvo z doseženim sta v izjavi za medije po pogajanjih izrazila minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič, ki je vodja vladne pogajalske skupine, in glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Po Štrukljevih napovedih bo o sporazumu v četrtek odločal še glavni stavkovni odbor sindikata, tudi vlada bo po Papičevih navedbah sporazum obravnavala predvidoma v četrtek.

LJUBLJANA - Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni, ki se mudi na dvodnevnem delovnem obisku, je povedal, da je Evropska komisija podala pozitivno predhodno oceno prvega zahtevka Slovenije za izplačilo nepovratnih sredstev iz načrta za okrevanje in odpornost v višini 50 milijonov evrov. Po dokončni potrditvi v Bruslju naj bi bil denar izplačan v aprilu. Slovenija bo po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča pri črpanju sredstev iz načrta ves čas zaostajala, tako kot je bil to primer že s prvim zahtevkom. Pri izbiri projektov je bil namreč, tako minister, izbran povsem napačen pristop in tudi organizacijsko gre za zelo zapleten zalogaj. Vseeno naj bi sredstva pravočasno počrpali v celoti, vlada pripravlja tudi spremembe načrta.

LJUBLJANA - Odbor DZ za obrambo je z osmimi glasovi za in dvema proti sprejel predlog novele zakona o službi v Slovenski vojski (SV), ki med drugim predvideva znižanje zahtevane stopnje izobrazbe za zaposlitev v vojski na osnovnošolsko in nato šolanje vojakov ob delu. Predlogu so nasprotovali v poslanskih skupinah Levica in SD, pomisleke so imeli v SDS in NSi.

STOCKHOLM - Obrambni minister Marjan Šarec je na neformalnem zasedanju ministrov za obrambo članic Evropske unije podprl prizadevanja EU za skupne nabave streliva za Ukrajino. Pri tem je poudaril pomen hitrosti in učinkovitosti. Ob robu se je sestal z nemškim kolegom Borisom Pistoriusom. Slovenija je pristopila tudi k projektu enote za hitro odzivanje na kibernetske grožnje in medsebojno pomoč na področju kibernetske varnosti.

LJUBLJANA - Po odločitvi Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani je bilo imenovanje Andreja Graha Whatmougha za generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) januarja 2021 nezakonito. Sodišče je s tem ugodilo nekdanjemu generalnemu direktorju RTVS Igorju Kaduncu, ki se je pritožil na prvostopenjsko sodbo.

LJUBLJANA - Trinajst članov sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS), ki so bili imenovani na podlagi novele zakona o RTVS, a zaradi odločitve ustavnega sodišča o začasnem zadržanju dela novele ne morejo začeti delovati, se je na lastno pobudo sešlo na spoznavnem srečanju. Kot so napovedali, se bodo do odločitve ustavnega sodišča pripravljali na prevzem nalog.

LJUBLJANA - Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo najpozneje do 24. marca začel dnevno posodabljati podatke o razpoložljivih zdravnikih, je napovedala generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar. K večji ažurnosti podatkov jih je zaradi težav pri delu klicnega centra za pomoč uporabnikom zdravstvenega sistema pozvalo ministrstvo za zdravje.

CELJE - Cinkarna Celje je objavila, da je lani ustvarila 227,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 18 odstotkov več kot v 2021, čisti dobiček družbe pa se je zvišal za 27 odstotkov na 42,3 milijona evrov. Poslovni izid iz poslovanja z odpisi je dosegel 63,9 milijona evrov oziroma 25 odstotkov več kot leto prej in 28 odstotkov dosežene prodaje.

GORNJA RADGONA - Začel se je mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale, obrti in trajnostnih tehnologij Megra. Pod sloganom Gradimo z naravo se na njem predstavlja 185 razstavljalcev iz 12 držav. Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je ob odprtju dejala, da je sejem priložnost za razmislek, ali znamo razvijati nove tehnologije, ki nas peljejo naprej.

jes/jes
© STA, 2023