Pregled - Slovenija, 7. 3. (torek)

Ljubljana, 7. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 8. marca.

LJUBLJANA - Premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob se je na interpelacijo vlade, ki jo je v petek v DZ vložila opozicijska SDS, odzval z besedami, da gre za norčevanje iz ljudi in iz težav, s katerimi se soočajo. "Zagotovo nam ljudje niso zaupali mandata zato, da bi se cela politika zdaj mesec ali dva ukvarjala z nekim muzejem," je dodal. NSi je medtem sporočila, da ne bo prispevala podpisov pod interpelacijo. Po besedah predsednika NSi Mateja Tonina mora odgovorna opozicija z vlado tekmovati v boljših rešitvah, in ne v kritiziranju. V NSi so z vlado pripravljeni sodelovati pri zdravstveni reformi. Predsednik SDS Janez Janša je v odzivu na Twitterju zapisal, da ga Toninovo ravnanje "spominja na pot Ljudmile Novak".

LJUBLJANA - Zakon, s katerim je država želela poplačilo odškodnine po izbrisih lastnine fizičnih oseb v saniranih bankah naložiti Banki Slovenije, je po odločitvi ustavnega sodišča neustaven. V centralni banki so v kratkem napovedali predstavitev predloga pravno vzdržnega zakonskega predloga. Naj se po več kot devetih letih vendarle poišče rešitev za izbrisane imetnike delnic in podrejenih obveznic v z državno intervencijo saniranih bankah, so vnovič pozvali tudi v društvu Mali delničarji Slovenije.

LJUBLJANA - Člani odbora DZ za obrambo so z desetimi glasovi za in enim proti podprli resolucijo o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2040. Ob tem so nekateri izrazili pomisleke, da je predvideni dvig obrambnega proračuna na dva odstotka BDP premalo ambiciozen. Člani izrazili tudi željo po vzpodbujanju domačega gospodarstva k proizvodnji streliva. Resoluciji je nasprotovala le Levica. Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damir Črnčec je v med ključnimi novostmi naštel vzporedno gradnjo dveh bataljonskih bojnih skupin, nakup sistemov zračne obrambe srednjega dometa, izgradnjo helikopterskih zmogljivosti ter vlaganje v raziskave in razvoj.

LJUBLJANA - Odbor DZ za zunanjo politiko je s štirimi glasovi za in devetimi proti zavrnil predlog SDS, da Slovenija uvrsti Rusijo med države, ki podpirajo terorizem. Je pa na predlog poslanskih skupin SD, Svobode in Levice brez glasu proti sprejel sklepe, v katerih obsoja agresijo Rusije, pričakuje, da bo vlada Ukrajini še naprej zagotavljala ustrezno pomoč, predlaga vladi, da še naprej opozarja, da si je potrebno prizadevati za dosego celovitega, pravičnega in trajnega miru ter da podpira prizadevanja vlade za preiskave nadaljevanje neodvisnih preiskav za zagotovitev odgovornosti in pregona za najhujše zločine, storjene na ozemlju Ukrajine.

LJUBLJANA - Po šestih dneh delovanja klicnega centra za podporo uporabnikom zdravstvenega sistema so z ministrstva za zdravje sporočili, da je večina ljudi, ki so se obrnili nanj, glede na odzive zadovoljna. Ministrstvo bo ZZZS pozvalo, naj ažurno sledi in prilagaja informacije o razpoložljivosti zdravnikov.

LJUBLJANA - Slovenska vojska bo letos izvedla 27 vojaških vaj in 35 urjenj v domovini ter se udeležila 44 vaj in 26 usposabljanj v tujini. Tudi letos bosta najpomembnejši vaji Jadranski udar in Zvezda Triglava. Slovenska vojska ima trenutno približno 5000 pripadnikov, želijo pa si, da bi v svoje vrste privabili predvsem mlade kadre.

DOHA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je udeležbo na zasedanju Konference ZN o najmanj razvitih državah sklenila s sopredsedovanjem tematski okrogli mizi na visoki ravni o soočanju s podnebnimi spremembami in podpori okolju. V nagovoru je izpostavila, da na tem področju ne bo pravega napredka brez učinkovitega in vključujočega sodelovanja slehernega med nami. Ob robu konference so bile podnebne spremembe tudi glavna tema dvostranskih pogovorov predsednice Pirc Musar z voditelji afriških in nekaterih manjših tihomorskih otoških držav.

BRUSELJ - Ministri za izobraževanje članic EU so na zasedanju poudarili pomen veščin za zeleni prehod in zagotavljanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva. Govorili so tudi o pomanjkanju učiteljskega kadra. Zeleni prehod lahko uspe zgolj, če bo imela EU usposobljeno delovno silo zanj, so v sprejetih sklepih Sveta EU poudarili ministri, med njimi slovenski minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda.

LJUBLJANA - Predsednice parlamentov več evropskih držav, med njimi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, so ob mednarodnem dnevu žena podpisale pismo "Za pravično in uspešno družbo: enakost spolov". Podpisnice poudarjajo, da je enakost spolov ena od osnovnih zavez evropskih demokracij in hkrati zaščitni znak Evrope kot političnega projekta.

LJUBLJANA - Gospodarska zbornica Slovenije je podelila nagrade za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke za leto 2022. Prejeli so jih direktorji družb ZZI Igor Zorko, Q Techna Andrej Lešnjak, GIC Gradnje Ivan Cajzek, KO-SI Primož Mlačnik in L-Tek Radko Luzar. Predsednik GZS Tibor Šimonka je na slovesnosti v Cankarjevem domu dejal, da je odličnost vedno pot in nikoli cilj. "V gospodarstvu se namreč ne moremo zanašati na povprečnost, kajti povozila nas bo konkurenca," je dejal.

LJUBLJANA - Slovenska podjetja so januarja izvozila za 4,6 milijarde evrov blaga, kar je 31,1 odstotka več kot januarja lani. Hkrati je uvoz narasel za 27,2 odstotka na 4,9 milijarde evrov, je objavil statistični urad. Vrednost uvoza je bila že četrtič višja od vrednosti izvoza, tokrat za 350,8 milijona evrov. Vrednostno je glavna slovenska trgovinska partnerica Švica, a v tem primeru na statistiko močno vplivajo posli oplemenitenja blaga v Sloveniji.

LJUBLJANA - Strateški svet za prehrano je obravnaval prehrano otrok in mladostnikov ter nove smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, ki naj bi v veljavo stopile v prihodnjem šolskem letu. Ideje so šle v smer sistemskega uvajanja ekovrtnarjenja v šole in vzpostavljanja centralnih regionalnih kuhinj. Premier Robert Golob je v izpostavil, da je zdrava prehrana v šolah točka, "na kateri gradimo zdravje naroda za prihodnost".

LJUBLJANA - Maloprodajna cena elektrike za povprečnega gospodinjskega odjemalca je lani po podatkih ministrstva za okolje, podnebje in energijo znašala 161 evrov na Mwh, kar je na ravni iz leta 2021. Ob državni intervenciji je bila postavka cene elektrike s 83 evri višja za 29 odstotkov, omrežnina je bila nižja za 17 odstotkov, prispevki za 36 odstotkov in trošarina za 44 odstotkov.

BOVEC - Pod taktirko novega lastnika Ivana Fornazariča se bo letos predvidoma nadaljevala obnova največjega bovškega namestitvenega objekta, hotela Kanin. Odprtje hotela z 99 sobami in okoli 250 posteljami, centrom dobrega počutja in garažno hišo načrtujejo spomladi 2024. Obenem so se z ostalimi bovškimi hotelirji povezali v interesno združenje, pri čemer jih najbolj skrbi prihodnost smučišča Kanin, ki se mu letos jeseni izteče uporabno dovoljenje za gondolsko žičnico.

LJUBLJANA - Mestna občina Ljubljana je napovedala vložitev pobude za revizijo na odločitev višjega sodišča, ki je potrdilo, da parcela z vrtovi, ki jo je Mol kot svoj delež vložila v podjetje Bežigrajski športni park, pripada lastnikom stanovanj v naselju Fond. Kot je na novinarski konferenci spomnil župan Zoran Janković, pritožba namreč ni več možna.

POLJANE NAD ŠKOFJO LOKO - Ob letošnjem Tavčarjevem letu se bo zlasti v Poljanski dolini zvrstila vrsta dogodkov, posvečenih pisatelju Ivanu Tavčarju. Organizatorji so jih predstavili na novinarski konferenci na Visokem, kjer je Tavčar živel in ustvarjal in kjer je tudi pokopan. Kot so pojasnili, želijo predstaviti njegovo delovanje na različnih področjih.

np/apo/vb/bg/kb/np
© STA, 2023