Pregled - svet, 7. 3. (torek)

Ljubljana, 7. marca - Pregled dogodkov v svetu v torek, 7. marca.

MOSKVA/ŽENEVA - Zavzetje mesta Bahmut v regiji Doneck je ključnega pomena za nadaljevanje ofenzive v Ukrajini, je dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Prepričan je, da bi ruski vojaki z zavzetjem mesta lahko prodrli globoko za obrambne linije ukrajinskih sil. Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je opozoril, da bo zaradi šokantnega obsega uničenja, ki ga je Rusija z vojno povzročila v Ukrajini, prizadete pravice prihodnjih generacij Ukrajincev. Zaskrbljen je tudi zaradi trendov v Rusiji.

PEKING - Tesne vezi Pekinga z Moskvo pospešujejo globalno multipolarizacijo in ne predstavljajo grožnje nobeni državi, je ob robu letnega zasedanja ljudskega kongresa v Pekingu dejal kitajski zunanji minister Qin Gang na svoji prvi tiskovni konferenci, odkar je decembra lani prevzel položaj. Opozoril je, da bi imelo nadaljnje zaostrovanje odnosov med ZDA in Kitajsko "katastrofalne posledice", in pozval k miru v Ukrajini. Ob tem je vnovič poudaril, da Kitajska Rusiji med konfliktom ni zagotovila nobenega orožja.

BRUSELJ/RIM - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je v odgovoru na pismo italijanske premierke Giorgie Meloni, ki ji ga je ta poslala po brodolomu ladje z migranti pred obalo Kalabrije, zavzela za okrepljeno sodelovanje s partnerskimi državami na področju migracij, da bi preprečili nezakonite odhode. Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi pa je v parlamentu poudaril, da za nedavni brodolom pred obalo Kalabrije, v katerem je umrlo najmanj 72 ljudi, ni krivil žrtev nesreče. Zavrnil je obtožbe, da vlada v Rimu pogojuje oziroma preprečuje reševanja migrantov na morju.

LONDON - Britanska vlada je predstavila predlog nove zakonodaje glede migracij, ki naj bi migrantom preprečil nezakonit vstop v Združeno kraljestvo. Vlada v Londonu namerava tistim migrantom, ki bodo na Otok prišli nezakonito, omejiti pravico do prošnje za azil in jim trajno prepovedati vrnitev v državo. Predlog zakona omogoča pridržanje nezakonitih priseljencev brez varščine ali sodne presoje v prvih 28 dneh pridržanja do deportacije.

PARIZ - V Franciji se je več kot milijon ljudi udeležilo množičnih protestov proti pokojninski reformi predsednika Emmanuela Macrona, s katero namerava upokojitveno starost zvišati s sedanjih 62 na 64 let. Spremlja jih splošna stavka, ki je ohromila javni promet, zaprte so bile tudi številne šole. Policija je v Parizu uporabila solzivec. Več kot 260 shodov, ki so jih organizirali sindikati po vsej državi, je sicer po večini potekalo mirno.

BRUSELJ - EU je pred mednarodnim dnevom žensk uvedla sankcije proti devetim posameznikom in trem subjektom iz šestih držav, ki jim očitajo spolno nasilje oziroma nasilje na podlagi spola. Sankcije vključujejo prepoved potovanja v EU ter zamrznitev sredstev v uniji. Na seznam sankcioniranih je dodala talibanska ministra za visoko šolstvo in za širjenje vrlin. Na seznamu se je znašlo tudi več uslužbencev moskovske policijske postaje ter poveljniki južnosudanskih milic in namestnik ministra za notranje zadeve v Mjanmaru.

NEW YORK - Na sedežu ZN v New Yorku se je v ponedeljek začelo 67. zasedanje Komisije o statusu žensk (CSW). Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je uvodoma opozoril, da se CSW sestaja v času, ko napredek na področju pravic žensk izginja. Pozval je k nujnemu ukrepanju na treh področjih - izobraževanje, dohodek in zaposlovanje.

CIUDAD DE MEXICO/WASHINGTON - Dva od štirih ameriških državljanov, ki so jih prejšnji teden ugrabili na severu Mehike, sta mrtva, je sporočil guverner zvezne države Tamaulipas Americo Villarreal. Druga dva Američana sta živa, pri čemer naj bi eden utrpel poškodbe. Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby je obsodil ugrabitev in smrt ameriških državljanov v Mehiki ter zagotovil, da bodo ZDA sodelovale z Mehiko pri kaznovanju krivcev za tragedijo.

PJONGJANG - Če bi bile severnokorejske rakete med poskusnimi izstrelitvami sestreljene, bi bila to jasna vojna napoved, je posvarila Kim Yo-jong, sestra voditelja Severne Koreje Kim Jong-una. Ob tem je poudarila, da Tihi ocean ni v lasti ZDA ali Japonske in da je njena država vseskozi pripravljena na ustrezno, hitro in odločno ukrepanje.

BRUSELJ - Evropska komisija zaostruje pravila glede službenih poti svojih uslužbencev. Od poti, ki jih ne plača komisija, bodo lahko odobrene zgolj tiste, katerih stroške krijejo članice EU, Združeni narod in skupini G7 oziroma G20. Komisija je prenovo pravil sprožila luči afere, v okviru katere naj bi Katar, pa tudi Maroko s podkupovanjem skušala vplivati na odločitve Evropskega parlamenta.

STRASBOURG/BRUSELJ - V lanskem letu, ki ga je zaznamovala vojna v Ukrajini, je v delih Evrope potekala tudi vojna proti novinarstvu, so v letnem poročilu izpostavile partnerske organizacije platforme Sveta Evrope za spodbujanje zaščite novinarstva in varnosti novinarjev. Nadaljevalo se je slabšanje svobode medijev, znatno se je povečalo število priprtih novinarjev.

BAGDAD - Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je prispel v Bagdad na nepričakovan obisk, katerega cilj je ponovno potrditi strateško partnerstvo med ZDA in Irakom. Austin se sicer mudi na turneji po Bližnjem vzhodu, s katero naj bi izkazal podporo regionalnim zaveznikom. V nedeljo je obiskal Jordanijo, del turneje naj bi bila tudi obiska v Egiptu in Izraelu.

ALEP - Izraelska vojaška letala so napadla letališče v Alepu na severozahodu Sirije in povzročila precejšnjo škodo, je sporočilo sirsko obrambno ministrstvo. Omenjeno letališče sicer služi kot glavna vstopna točka za letala, ki na območje dostavljajo pomoč po uničujočem potresu, ki je februarja stresel jugovzhod Turčije in severozahod Sirije.

NEW YORK - V zadnjih 11 mesecih je nekdo ustvaril več sto tisoč lažnih, avtomatiziranih računov na Twitterju, ki hvalijo Donalda Trumpa in napadajo njegove protikandidate za predsedniško kandidaturo med republikanci, kot je denimo nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley. Scenarij je podoben tistemu, ki so ga leta 2016 v Trumpov prid uporabljali ruski računalničarji. Večina botov ni namenjena prepričevanju ljudi, ampak poudarjanju določenih vsebin, da jih opazi čim več ljudi.

KOLOMBO - Potem ko je Kitajska pristala na prestrukturiranje posojil Šrilanki, je Mednarodni denarni sklad (IMF) prižgal zeleno luč za finančno pomoč tej obubožani azijski državi, ki je v bankrotu že skoraj leto dni. IMF podobne korake zdaj pričakuje tudi od drugih institucij, kot sta Svetovna banka in Azijska razvojna banka.

vb/vb
© STA, 2023