Pregled - šport, 7. 3. (torek)

Ljubljana, 7. marca - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 7. marca.

LJUBLJANA - Nogometaši Benfice in Chelseaja so prvi četrtfinalisti lige prvakov. Benfica je na povratni tekmi osmine finala s 5:1 premagala Brugge, Chelsea pa je z 2:0 odpravil Borussio Dortmund. V sredo ob 21. uri bosta novi tekmi. Paris Saint-Germain bo v Münchnu lovil zaostanek z 0:1 proti Bayernu, Milan pa bo v Londonu proti Tottenhamu branil 1:0. Preostale povratne tekme bodo 14. in 15. marca.

PARIZ - Nizozemska ekipa Jumbo-Visma je zmagovalka 32,2 km dolgega ekipnega kronometra na kolesarski dirki Pariz-Nica v kraju Dampierre-en-Burly. Po današnji etapi sta od Slovencev skupno med prvo deseterico Jan Tratnik (Jumbo-Visma) na četrtem in Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) na desetem mestu. Skupno vodstvo je prevzel Danec Magnus Cort. Nizozemska ekipa Danca Jonasa Vingegaarda je z eno sekundo prednosti slavila pred ekipo EF Education-Easypost, za katero je bil najhitrejši prav Cort. Na tretjem mestu je za štiri sekunde zaostal Team Jayco-Alula. UAE Team Emirates Tadeja Pogačarja je končal na petem mestu s 23 sekundami zaostanka za nizozemsko ekipo.

RIM - Nizozemec Fabio Jakobsen je zmagovalec druge etape na kolesarski dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Šestindvajsetletni tekmovalec moštva Soudal-Quick Step je imel največ moči v ciljnem sprintu glavnine na današnji 209 km dolgi ravninski etapi med krajema Camaiore in Follonica. Italijan Filippo Ganna (Ineos Grandiers) je zadržal vodstvo v skupni razvrstitvi. Na dirki nastopata tudi dva slovenska kolesarja. Povratnik na veliko sceno po novembrski operaciji rame Primož Roglič (Jumbo-Visma) je na današnji etapi zasedel 67., Luka Mezgec (Jayco-AlUla) pa 79. mesto. Oba sta v cilj prišla v času zmagovalca. V skupni razvrstitvi je Roglič (+0:49) na 11., Mezgec (+1:30) pa na 68. mestu.

LJUBLJANA - Nogometaši Primorja, Celja in Kopra so prvi četrtfinalisti pokala Pivovarne Union. Ajdovci, ki igrajo sicer v 2. slovenski ligi, so zanesljivo s 6:1 odpravili tretjeligaša Zavrč, Celjani so s 3:0 izločili še enega tretjeligaša Videm, prvoligaški obračun Kopra in Domžal pa je po podaljšku dobil prvi z 2:0.

PIREJ - Košarkarji Olympiacosa so na osrednji tekmi 27. kroga evrolige v Pireju premagali Barcelono s 77:70. Z razmerjem zmag in porazov 19-8 so prevzeli tudi vodstvo na lestvici, izkupiček doslej vodilne Barcelone, ki je na današnji tekmi nastopila brez Američana s slovenskim potnim listom Mika Tobeyja, pa je 18-9. Valencia je na domačem igrišču izgubila proti milanskemu Armaniju s 84:88. Slovenski reprezentant v dresu španske ekipe Klemen Prepelič je v 18:57 minute dosegel štiri točke in pet podaj. Bayern iz Münchna je v odsotnosti Ljubljančana Žana Marka Šiška premagal Asvel Villeurbanne s 76:72.

ŠIROKI BRIJEG - Helios Suns še naprej meljejo svoje tekmece v košarkarski ligi Aba 2. Na turnirju v Širokem Brijegu v BiH so dosegli še enajsto zmago v tem regionalnem tekmovanju in so še naprej 100-odstotni, potem ko so danes ugnali Slogo iz srbskega Kraljeva s 85:70. Košarkarji Krke so po zmagi nad Pelisterjem iz Bitole s 102:88 na turnirju v Širokem Brijegu napredovali na drugo mesto v regionalni ligi Aba 2.

LJUBLJANA - Slovenski nogometni strokovnjak Ante Šimundža ni več trener bolgarskega prvoligaša Ludogorca. Kot so potrdili v klubu, ga je vodstvo razrešilo z mesta trenerja. Slovenec je bil v zadnjem obdobju vse bližje slovesu, odločitev pa je padla po porazu na nedeljski domači tekmi proti Pirinu (0:1).

JESENICE - Hokejisti Sija Acronija Jesenic so v prvi četrtfinalni tekmi regionalne alpske lige na domačem ledu v dvorani Podmežakla premagali italijansko ekipo Wipptal Broncos iz Vipitena s 4:2 (2:0, 1:0, 1:2). Ekipe od četrtfinala naprej igrajo na štiri zmage. Jeseničani bodo tako drugo tekmo igrali v gosteh v četrtek, 9. marca.

INDIAN WELLS - Slovenska teniška igralka Kaja Juvan je uspešno začela kvalifikacije na turnirju WTA v Indian Wellsu z nagradnim skladom 8,8 milijona dolarjev (8,23 milijona evrov). Juvan je po treh nizih s 7:6, 2:6 in 6:1 premagala Italijanko Lucrezio Stefanini, v naslednjem krogu pa jo čaka dvoboj s Srbkinjo Olgo Danilović.

LOS ANGELES - Hokejisti Los Angeles Kings ostajajo ena izmed najbolj vročih ekip severnoameriške lige NHL. Kralji so davi po srednjeevropskem času na domačem ledu vpisali še četrto zmago po vrsti. Ekipa iz mesta angelov je s 4:2 premagala Washington Capitals. Slovenski as Anže Kopitar se tokrat ni vpisal med strelce ali podajalce za domače moštvo.

DENVER - Košarkarji Denver Nuggets so v severnoameriški ligi NBA prišli do 46. zmage v sezoni, po kateri trdno ostajajo na vrhu zahodne konference. Tokrat so v domači dvorani s 118:113 premagali Toronto Raptors, Jamal Murray je zbral 24, Michael Porter ml. pa 20 točk. Slovenec Vlatko Čančar je zaradi poškodbe zapestja izpustil še drugo tekmo Denverja.

nem/lr/ad/jz/zza/am/lr
© STA, 2023