Pregled - Slovenija, 6. 3. (ponedeljek)

Ljubljana, 6. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 6. marca.

LJUBLJANA - Komuniciranje ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana s predstavniki zdravniškega sindikata Fides ni bilo v skladu z najvišjimi standardi integritete, je ocenila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Vladi je priporočila, naj natančneje definira postopek in sankcije ob sumu kršitve etičnega kodeksa funkcionarje vlade in ministrstev. Minister se je odzval z besedami, da je bil "takrat še nekoliko naiven". Zagotovil je, da se je iz tega nekaj naučil.

LJUBLJANA - KPK pri organizaciji referendumske kampanje pri generalnem direktorju Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andreju Grahu Whatmoughu, predsedniku ter članih programskega in nadzornega sveta ni ugotovila nasprotja interesov. Zaradi zaznanih korupcijskih tveganj pa je RTVS izdala priporočila, da med drugim zagotovijo pravočasno odločanje o okoliščinah nasprotja interesov.

LJUBLJANA - Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, ki je mandat nastopil januarja, in glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj sta na prvem uradnem srečanju spregovorila o potrebnih spremembah v vzgoji in izobraževanju. Strinjala sta se, da je treba temu področju nameniti več pozornosti. Štrukelj je med drugim izpostavil, da je vrednotenje vzgojno-izobraževalnega dela pri nas zelo nazadovalo in da obstaja nevarnost, da bo prišlo do poglabljanja krize, ki se kaže tudi v pomanjkanju strokovnega osebja. Na ministrstvu so se sicer nadaljevala pogajanja o stavkovnih zahtevah Sviza, vendar dogovora še ni. Ponovno se bodo sestali v sredo.

LJUBLJANA - Želja pristojnih je, da program InvestEU za strateške in inovativne naložbe postane pomemben katalizator krepitve investicij tudi v Sloveniji, predvsem pri projektih malih in srednjih podjetij. Finančni minister Klemen Boštjančič napoveduje aktivno vlogo vlade pri tem, čim bolj učinkovit zagon programa bo tudi prioriteta EIB v Sloveniji. Program naj bi v finančnem obdobju 2021-2027 s 26 milijardami evrov jamstev v proračunu EU mobiliziral za 400 milijard evrov javnih in zasebnih naložb po vsej uniji.

HOČE - Devetdeset od skupaj okoli 150 zaposlenih v Magnini hoški lakirnici je odslej na čakanju, a se tja na delo ne bodo več vrnili, potem ko se je vodstvo kanadsko-avstrijske avtomobilske multinacionalke pred nekaj dnevi odločilo proizvodnjo preseliti v svojo graško tovarno. Na lokaciji ostaja nekaj tistih, ki bodo zaenkrat skrbeli za objekt.

LJUBLJANA - Višje sodišče je v postopku ugotovitve skupnega pripadajočega zemljišča, ki so ga prebivalci naselja Fond začeli jeseni 2009, zavrnilo pritožbe nasprotnih strani in potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča, ki je parcelo z vrtovi prisodilo naselju Fond. Nasprotna stran ima sedaj le še možnost vložitve predloga za dopustitev revizije.

LJUBLJANA - Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je danes obravnaval letno poročilo varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev zavoda za lani, ko so zabeležili rekordnih 4757 odzivov. Veliko je k tej številki prispevalo supervolilno leto, je povedala varuhinja Marica Uršič Zupan.

BRDO PRI KRANJU - Predsedstvo Skupnosti občin Slovenije se je na seji na Brdu pri Kranju s predstavniki ministrstev za javno upravo ter za vzgojo in izobraževanje pogovarjalo o izzivih financiranja predšolske vzgoje. Kot je povedal predsedujoči skupnosti občin Vladimir Prebilič, so sklenili, da bodo skupaj iskali pot, kako porazdeliti bremena, ki so nastala zaradi dviga plač pomočnic vzgojiteljev in dviga materialnih stroškov. Konkretnih predlogov sicer še ni. Lokalne skupnosti morajo namreč prej še poslati različne podatke, vezane na vrtce, je povedal državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič.

LJUBLJANA - Sporazum o zaščiti svetovnih oceanov, ki so ga države ZN dosegle v noči na nedeljo, je po navedbah ministrstva za naravne vire in prostor prelomen za ohranjanje morij zunaj nacionalnih pristojnosti, ki so v zadnjih desetletjih pod vedno večjim pritiskom. Sporazum bo namreč dal pravno podlago za njihovo skupno regulacijo.

LJUBLJANA/VRHNIKA - Ministrstvo za naravne vire in prostor je družbi Kemis, ki na Vrhniki skladišči in predeluje nevarne odpadke in kjer je leta 2017 prišlo do hude okoljske nesreče, v integralnem postopku izdalo gradbeno dovoljenje med drugim za rekonstrukcijo glavnega objekta. Občina Vrhnika je zgrožena in napoveduje izpodbijanje dovoljenja.

CELOVEC - Na nedeljskih deželnih volitvah na avstrijskem Koroškem se je v deželni parlament v Celovcu uvrstil koroški Slovenec Franc Jožef Smrtnik, ki je kandidiral na listi Ekipe Koroška. Nekdanji župan Železne Kaple je v prvem odzivu dejal, da koroški Slovenci spet pišejo zgodovino. V krovnih organizacijah Slovencev na avstrijskem Koroškem upajo, da bo deželno vlado še naprej vodil Peter Kaiser iz vrst socialdemokratov (SPÖ), ki so zmagali, a utrpeli velike izgube glede na volitve leta 2018. Za slovensko manjšino bi bila sicer najugodnejša dosedanja koalicija SPÖ in ljudske stranke (ÖVP).

DOHA - Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je na zasedanju Konference Združenih narodov za najmanj razvite države v Dohi udeležila panela o vplivu znanosti, tehnologij in inovacij na trajnostni razvoj teh držav. Ob robu zasedanja v Katarju se je srečala tudi s kolegi iz Antigve in Barbude, Benina, Nigra, Madagaskarja in Gvineje Bissau ter državno sekretarko Singapurja. V času lobiranja Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN se bo ob robu srečala tudi z zunanjimi ministri Gambije, Kambodže in Kiribatija.

LJUBLJANA - Letošnji 40. teden boja proti raku v ospredje postavlja nadgradnjo obstoječih in postopno implementacijo novih presejalnih programov za pljučnega raka in raka prostate. Strokovnjaki so na novinarski konferenci poudarili, da bo treba nove programe uvajati postopoma in na visoki ravni kakovosti, ter zatrdili, da smo v Sloveniji na to pripravljeni. Obstoječi presejalni programi v Sloveniji izjemno dobro delujejo in dosegajo vse evropske kazalnike kakovosti. V Sloveniji trenutno delujejo presejalni programi za rake dojk, materničnega vratu in debelega črevesja Dora, Zora in Svit.

LJUBLJANA - Upravno sodišče je zavrnilo tožbo Pošte Slovenije zoper odločbo, s katero ji je informacijski pooblaščenec naložil, da mora prosilki posredovati dokumentacijo v zvezi s kandidaturo prejšnjega generalnega direktorja Tomaža Kokota. Javnost ima po navedbah pooblaščenke Mojce Prelesnik upravičen interes izvedeti, kako država izvaja politiko na področju kadrovanja v družbah v 100-odstotno lasti države.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v obravnavi suma kršitev integritete uradnih oseb pri odpoklicu Andreja Ribiča z mesta predsednika uprave družbe Elektro Ljubljana ni zaznala kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, zato je postopek ustavila. Zaradi zaznanih korupcijskih tveganj pa je Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) in vladi izdala priporočila.

KOPER - Po sobaricah družbe Sava Turizem naj bi sobarice na zunanjega izvajalca oz. družbo Aktiva čiščenje prenesla tudi družba Istrabenz Turizem, ki je tako kot Sava Turizem v državni lasti. Zato so v sindikatu delavcev gostinstva in turizma vlado in DZ pozvali k ukrepanju in preprečitvi prenosa njihove zaposlitve.

ŠENTJERNEJ - Kriminalisti policijske uprave Novo mesto in strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija so si ogledali kraj, kjer je v soboto strmoglavilo ultralahko letalo, pri tem pa je ena oseba umrla. Prve ugotovitve policije kažejo, da je pilot letel na premajhni višini in da je letalo takoj po ustavitvi zajel ogenj ter ga v celoti uničil.

LJUBLJANA - Društvo baletnih umetnikov Slovenije je podelilo najvišja strokovna priznanja s področja baletne umetnosti v Sloveniji. Nagrado Lydie Wisiakove za življenjsko delo je prejela baletna umetnica Nena Vrhovec, nagrade za posebne dosežke v zadnjih treh letih pa so prejeli Filip Jurič, Antoneta Turk in Tomaž Golub.

ako/ako
© STA, 2023