Pregled - šport, 6. 3. (ponedeljek)

Ljubljana, 6. marca - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v ponedeljek, 6. marca.

PARIZ - Danec Mads Pedersen (Trek - Segafredo) je zmagovalec druge etape na kolesarski dirki Pariz-Nica. Drugo mesto je na 163,7 km dolgi preizkušnji med krajema Bazainville in Fontainebleau v sprintu glavnine osvojil Nizozemec Olav Kooij (Jumbo Visma), tretje pa Danec Magnus Cort (EF Education-Easy Post). Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je v času zmagovalca v cilj prišel kot 55., znova pa si je prikolesaril šest bonifikacijskih sekund, tako da je v skupni razvrstitvi napredoval na drugo mesto.

PISA - Italijanski kolesar Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) je zmagovalec uvodne etape od Tirenskega do Jadranskega morja. Drugo mesto je na 11,5 km dolgi vožnji na čas v Lido di Camaioreju osvojil Nemec Lennard Kämna (+0:28), tretje pa Američan Magnus Sheffield (+0:31). Primož Roglič (Jumbo-Visma) je z zaostankom 49 sekund zasedel 12. mesto. Luka Mezgec (Jayco-AlUla), drugi slovenski predstavnik na 58. dirki med dvema morjema, je danes osvojil 75. mesto z zaostankom 1:30 minute.

LJUBLJANA - Slovenska ženska košarkarska reprezentanca bo na žrebu skupin za 39. evropsko prvenstvo, ki bo med 15. in 25. junijem v Ljubljani in Tel Avivu, v drugem bobnu skupaj s Turčijo, Italijo in Grčijo. Žreb bo sicer na Brdu pri Kranju v sredo ob 17.00. V prvem bobnu bodo Španija, Francija, Belgija in Srbija, v tretjem Velika Britanija, Črna gora, Slovaška in Češka, v četrtem bobnu pa Madžarska, Latvija, Nemčija in Izrael, so sporočili iz Fibe.

ASTANA - Kaja Zorč je na mladinskem svetovnem prvenstvu v kazahstanskem Ščučinsku osvojila naslov svetovne prvakinje v konkurenci mlajših članic na posamični najdaljši 12,5-kilometrski tekmi. V težkih razmerah na strelišču je bila Zorč s tremi napakami na strelišču najbolj zanesljiva med boljšimi tekmovalkami in prišla do zlata.

LJUBLJANA - Poljska teniška igralka Iga Swiatek še vedno zanesljivo vodi na lestvici WTA, kjer ima več kot 4000 točk prednosti pred prvo zasledovalko, Belorusinjo Arino Sabalenka. Tudi med preostalimi igralkami med najboljšo deseterico ni prišlo do sprememb, tako da tretje mesto še vedno pripada Američanki Jessici Pegula. Najboljša Slovenka Tamara Zidanšek je pridobila eno mesto in je 114., Kaja Juvan pa je padla za tri mesta na 135. Juvan se v teh dneh meri v kvalifikacijah za glavni turnir Indian Wellsa, kjer jo najprej čaka dvoboj z Italijanko Lucrezio Stefanini.

LJUBLJANA - Na novi teniški lestvici ATP ni sprememb med najboljšo peterico, ki jo še vedno sestavljajo Srb Novak Đoković, ta je na vrhu že 379. teden, Španec Carlos Alcaraz, Grk Stefanos Cicipas, Norvežan Casper Ruud in Američan Taylor Fritz. Od Slovencev je med prvimi 500 igralci zgolj Aljaž Bedene, ki je 351.

PARIZ - Brazilski nogometni zvezdnik Neymar mora na operacijo desnega kolena in bo z nogometnih igrišč odsoten od tri do štiri mesece, je v sporočilu za javnost zapisal njegov delodajalec, pariški Saint Germain. Neymar si je kolenske vezi najprej poškodoval na svetovnem prvenstvu v Katarju, prav v Dohi na kliniki Aspetar pa bo opravil operativni poseg, zaradi katerega je njegove sezone praktično že konec.

ad/zzb/ag/lr/ad
© STA, 2023