Pregled - šport, 1. 3. (sreda)

Ljubljana, 1. marca - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v sredo, 1. marca.

PLANICA - Kanadčanka Alexandria Loutitt je dobitnica zlate kolajne na tekmi smučarskih skakalk na veliki napravi na svetovnem prvenstvu v Planici. Srebro je osvojila Norvežanka Maren Lundby, bron pa Nemka Katharina Althaus. Slovenke so zaostale za visokimi pričakovanji, najvišje pa je bila Ema Klinec na sedmem mestu, Nika Križnar je bila deseta. Maja Vtič pa 24. V finale se ni uvrstila Nika Prevc, ki je bila 40.

PLANICA - Slovenski smučarski skakalec Peter Prevc je v drugi seriji treninga na veliki skakalnici na svetovnem prvenstvu v Planici grdo padel. Zdravniško osebje mu je takoj priskočilo na pomoč in ga odpeljalo v mobilno bolnišnico. Tridesetletnik je bil po padcu pri zavesti. Po zdravstveni oskrbi v Planici so Prevca s helikopterjem prepeljali v Univerzitetni klinični center v Ljubljano, kjer so zdravniki opravili dodatne preiskave. Ob padcu je utrpel le udarce, zaradi katerih čuti bolečine, ter lažji pretres možganov, so sporočili pri SZS. Zaradi tega bo ostal na opazovanju.

PLANICA - Slovenski smučarski skakalci so na uradnem treningu pred četrtkovimi kvalifikacijami skakali zelo dobro. Najbolje sta se s prehodom s srednje na veliko skakalnico na svetovnem prvenstvu znašla Timi Zajc in Anže Lanišek. Tretjo serijo je dobil Domen Prevc, dogajanje v Planici pa je zaznamoval tudi grd padec Petra Prevca v drugi seriji za trening. V četrtkovih kvalifikacijah bo poleg Laniška, Zajca in Domna Prevca nastopil še Lovro Kos.

PLANICA - Smučarska skakalka Urša Bogataj je v Planici sporočila, da začasno prekinja športno kariero, je danes poročal spletni medijski portal RTV Slovenije. Slovenska šampionka je nesporni vrhunec doživela lani na zimskih olimpijskih igrah na Kitajskem, ko je osvojila dve zlati medalji. Na vprašanje, ali je v igri tudi upokojitev, je Bogataj kot eno od možnosti omenila tudi konec kariere. Dejala je, da potrebuje nekaj časa zase, preden bo sprejela končno odločitev.

PLANICA - Norvežan Simen Hegstad Krüger je zmagovalec posamične 15-kilometrske preizkušnje smučarskih tekačev na svetovnem prvenstvu v Planici. Krüger, ki je bil zlat že v skiatlonu na tem SP, je v prostem slogu za 5,3 sekunde ugnal rojaka Haralda Östberga Amundsena ter za 24,6 sekunde branilca naslova Hansa Christerja Holunda. Slovenske barve so zastopali Miha Šimenc, Miha Ličef, Vili Črv in Jošt Mulej. Šimenc je bil tokrat 38., Ličef 49., Črv 67. Mulej pa 73.

PLANICA - Norveška je zmagovalka moške ekipne tekme nordijskih kombinatorcev na SP v Planici. Tretjo zaporedno zmago na prvenstvih je skandinavski ekipi zagotovil najboljši kombinatorec zadnjih let Jarl Magnus Riiber, ki je imel v zaključku v troboju treh reprezentanc več moči od Nemca Juliana Schmida in na koncu tretjega Avstrijca Johannessa Lamparterja. Slovenci, ekipo so sestavljali Matic Garbajs, Matic Hladnik, Matija Zelnik in Gašper Brecl, so po skokih zasedali deseto mesto, prehiteli so le Ukrajino. Na koncu so bili zadnji, 11.

CELJE - Rokometaši Celja Pivovarne Laško so končali sezono v evropski ligi prvakov. V zadnjem krogu skupinskega dela so pred domačimi gledalci izgubili z danskim Alborgom z 31:34. Celjani so s tremi zmagami in enajstimi porazi ostali brez izločilnih tekem v evropski ligi prvakov. V skupini B so zasedli predzadnje, sedmo mesto. Iz te skupine sta se v četrtfinale že uvrstila španska Barcelona in Kielce, Nantes, Alborg, Kiel in Pick Szeged pa so si priigrali kvalifikacijske tekme za nastop med osem najboljših.

KAMNIK - V finalu srednjeevropske lige se bosta pomerili slovenski ekipi. ACH-ju se je namreč tam pridružil Calcit Volleyj, ki je tudi povratno tekmo proti avstrijski Zadrugi Dob dobil s 3:2.

LJUBLJANA - Odbojkarji ACH Volleyja so na povratni tekmi polfinala srednjeevropske lige premagali Merkur Maribor s 3:0 (22, 12, 16) in se z drugo zmago uvrstili v finale, kjer jih čaka obračun z boljšim iz boja med Calcit Volleyjem in Zadrugo Dob.

DOHA - Slovenski telovadci Luka Bojanc, Anže Hribar in Nikolaj Božič so prvi dan kvalifikacij svetovnega pokala v Dohi, druge postojanke v gimnastični sezoni, ostali brez točk. Manj kot teden dni po uvodu v sezono na turnirju prvakov v Cottbusu v Katarju niso dobro nastopili. V četrtek kvalifikacije čakajo še mlado Zalo Trtnik na gredi in parterju.

PARIZ - Nekdanji francoski nogometni reprezentant Just Fontaine je umrl v 90. letu starosti, je sporočila njegova družina. Fontaine je bil najboljši strelec svetovnega prvenstva 1958, takrat je na šestih tekmah dosegel kar 13 zadetkov, kar je še vedno strelski rekord enega mundiala. Skupno več zadetkov od Fontaina so na svetovnih prvenstvih dosegli le Nemec Miroslav Klose (16), Brazilec Ronaldo (15) in Nemec Gerd Müller (14).

LOS ANGELES - Vdova pokojnega košarkarja Kobeja Bryanta Vanessa Bryant je z okrožjem Los Angeles dosegla poravnavo v vrednosti približno 27,1 milijona evrov zaradi objave nazornih fotografij s kraja helikopterske nesreče, v kateri je januarja 2020 umrl njen mož in njuna hči Gianna Bryant, so poročali tuji mediji.

WINNIPEG - Hokejisti Los Angeles Kings so v severnoameriški ligi NHL dosegli zmago v gosteh v Winnipegu, kjer so domačo zasedbo Jets premagali po pravi drami po kazenskih strelih s 6:5. Junak tekme je bil slovenski as Anže Kopitar, ki je v rednem delu tekme zabil kar štiri gole. Kopitar je prišel do svoje druge tekme s štirimi goli v karieri v 17 sezonah v ligi NHL, to mu je uspelo še 22. marca 2018, ko so kralji Colorado Avalanche premagali s 7:1.

DALLAS - Košarkarji Dallas Mavericks so po nedeljskem porazu proti Los Angeles Lakers izgubili še proti Indiana Pacers. Gosti so zmagali s 124:122. Zvezdnik Dallasa Luka Dončić je tekmo končal z 39 točkami, osmimi skoki, šestimi podajami in blokado. Denver Nuggets so s 133:112 zmagali pri Houston Rockets, Vlatko Čančar je za Denver, za katerega je Nikola Jokić dosegel 100. trojni dvojček v karieri, v 27 minutah zbral devet točk.

MONTERREY - Slovenska teniška igralka Kaja Juvan je hitro končala nastope na turnirju WTA v Monterreyu z nagradnim skladom 244.420 evrov. Za 22-letno Slovenko, 132. igralko na lestvici WTA, je bila v 1. krogu usodna prva nosilka, Francozinja Caroline Garcia. Peta igralka sveta je zmagala s 6:3 in 6:4.

alz/ad/zzb/ic/lr/zza/ag/am/zzb
© STA, 2023