Pregled - svet, 1. 3. (sreda)

Ljubljana, 1. marca - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 1. marca.

ATENE - V torkovem trčenju potniškega in tovornega vlaka blizu mesta Larisa v Grčiji je umrlo najmanj 36 ljudi, 85 pa jih je utrpelo poškodbe. Vzrok najhujše železniške nesreče v državi še ni znan, a preiskovalci domnevajo, da je šlo za človeško napako. Po nesreči so aretirali postajnega načelnika v Larisi, vlada pa je razglasila tridnevno žalovanje. Odstopil je minister za promet Kostas Karamanlis.

HELSINKI/BUDIMPEŠTA - Finski parlament je z veliko večino podprl vstop Finske v zvezo Nato. Za zakon, ki Finski omogoča vstop v severnoatlantsko zavezništvo, glasovalo 184 finskih poslancev, sedem jih je bilo proti. Finska, ki ima 1340 kilometrov meje z Rusijo, je za vstop v Nato skupaj s Švedsko zaprosila lani po ruskem napadu na Ukrajino. Načrtovano je bilo, da bosta državi v zavezništvo vstopili hkrati, a se zdaj zaradi turške blokade Švedske omenja tudi možnost ločenega vstopa. Z razpravo o ratifikaciji vstopa Švedske in Finske v zvezo Nato je danes začel madžarski parlament.

LAGOS - Na sobotnih predsedniških volitvah v Nigeriji je zmagal kandidat vladajoče stranke Kongres naprednih (APC) Bola Tinubu. Kot je sporočila volilna komisija, je Tinubu prejel 36 odstotkov glasov, na drugem mestu je kandidat opozicijske Ljudske demokratske stranke (PDP) Atiku Abubakar z 29 odstotki glasov.

ANKARA - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je izključil možnost preložitve datuma volitev v Turčiji zaradi uničujočega potresa, ki je državo prizadel v začetku februarja. Dejal je, da bodo predsedniške in parlamentarne volitve potekale 14. maja, kot je načrtovano.

ALEP - Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je prvič obiskal območja na severozahodu Sirije pod nadzorom upornikov in ob tem pozval mednarodno skupnost, naj pomaga ljudem v tem delu države, ki ga je v začetku februarja prizadel katastrofalen potres. Tedros je obiskal več bolnišnic in zavetišče v bližini turške meje za ljudi, razseljene zaradi naravne nesreče. V tednu po potresu, ki je udaril 6. februarja in v Turčiji in Siriji skupno povzročil več kot 50.000 smrtnih žrtev, je že obiskal tudi mesti Alep in Damask, ki sta pod nadzorom vlade.

RIM - Italijanski reševalci so našli truplo deklice, ki je umrla v nedeljskem brodolomu pred obalo Kalabrije, s čimer je število smrtnih žrtev nesreče naraslo na 67. Iz morja je bilo doslej rešenih okoli 80 ljudi, domačini in preživeli migranti pa so se udeležili komemoracije žrtev v športni dvorani v mestu Crotone, nedaleč od kraja nesreče.

PEKING - Beloruski voditelj in tesen zaveznik Rusije Aleksander Lukašenko je med obiskom na Kitajskem dejal, da Belorusija v celoti podpira načrt v 12 točkah za politično rešitev konflikta v Ukrajini, ki ga je Peking minuli teden predstavil ob obletnici ruske invazije. Beloruski voditelj se je srečal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom in premierjem Li Keqiangom, na obisku na Kitajskem pa se bo mudil do četrtka.

WASHINGTON - Pandemijo covida-19 je najverjetneje povzročila nesreča v laboratoriju v kitajskem Wuhanu, je v torek dejal direktor ameriške zvezne policije FBI Christopher Wray. S tem je pritrdil ugotovitvam ameriškega ministrstva za energijo, ki je v začetku tedna ocenilo, da se je pandemija najverjetneje začela z uhajanjem virusa iz kitajskega laboratorija.

KOEBENHAVN - Danski parlament je v torek sprejel sporni zakon o ukinitvi državnega praznika z letom 2024, da bi v luči vojne v Ukrajini več sredstev namenili za obrambni proračun. Z ukinitvijo verskega praznika, ki ga praznujejo od 17. stoletja, bi po ocenah vlade letno prihranili okoli 430 milijonov evrov.

JERUZALEM - Izraelski parlament je začel obravnavati predlog zakona, s katerim bi uvedli smrtno kazen za domnevne teroriste. Predlog je podprlo 55 od 120 poslancev, devet jih je bilo proti, vendar bodo pred dokončnim sprejetjem potrebne še tri obravnave. Medtem so znova potekali tudi protesti proti spornim reformam nove skrajno desne vlade. V Tel Avivu je prišlo do spopadov med policijo in protestniki, ki so blokirali ceste, policija pa je uporabila tudi vodne topove.

BRUSELJ - Po tovrstni odločitvi Evropske komisije, Bele hiše in Kanade je v torek tudi Evropski parlament poslance in uradnike obvestil, da morajo do 20. marca s službenih naprav, kot so mobilni telefoni in tablični računalniki, odstraniti aplikacijo TikTok.

TUNIS - Potem ko je tunizijski predsednik Kais Saied pretekli teden napovedal ukrepanje proti nezakonitim migrantom iz podsaharske Afrike, so se mnogi izmed njih znašli v negotovem položaju. Številni so ostali brez strehe nad glavo in taborijo pred veleposlaništvi svojih držav. Nekateri so že zaprosili za repatriacijo. V državi trenutno živi približno 21.000 nominalno nezakonitih migrantov. To število sicer med drugim vključuje tuje študente in delavce, ki se že dlje časa pritožujejo, da zaradi tunizijske birokracije ne morejo pridobiti potrebnih dokumentov.

NEW DELHI - V indijski prestolnici New Delhi se začenja zasedanje zunanjih ministrov skupine največjih gospodarstev G20. Po pričakovanjih bo glavna tema pogovorov vojna v Ukrajini, razpravljali pa bodo tudi o naraščajoči revščini, podnebnih spremembah ter o energetski in prehranski varnosti.

akt/akt
© STA, 2023