Pregled - Slovenija, 1. 3. (sreda)

Ljubljana, 1. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 1. marca.

LJUBLJANA - Protestniki so na drugem shodu t. i. ljudske iniciative Glas upokojencev znova napolnili ljubljanski Trg republike. Med drugim so zahtevali dostojne pokojnine in dostop do zdravnika. Svoje zahteve so zapisali v zakonski predlog, je povedal organizator shoda Pavel Rupar. Podpise pod predlog so zbirali tudi na shodu in ga nato odnesli v vložišče DZ. Vidni predstavniki politike se niso odzvali povabilu na protest, ki se ga je po podatkih organizatorjev udeležilo 28.000 ljudi.

HOČE/LJUBLJANA - Kanadsko-avstrijska Magna je napovedal, da bo prihodnji teden ustavil proizvodnjo v hoški lakirnici. Na lokaciji, kjer naj bi ostalo 50 zaposlenih, nameravajo urediti podporno-razvojno središče za svoje druge lokacije po svetu, 108 drugim zaposlenim naj bi ponudili delo v Gradcu. Gospodarski minister Matjaž Han od podjetja pričakuje vračilo 18,6 milijona evrov državne pomoči.

LJUBLJANA - Delovati je začel nacionalni klicni center za pomoč uporabnikom zdravstvenega sistema. Obratoval bo ob delavnikih med 9. in 16. uro, dosegljiv pa bo na telefonski številki 080 18 01. Klicni center je med drugim namenjen pomoči ljudem pri iskanju osebnega zdravnika in pri iskanju ambulant za neopredeljene. V prvem dnevu delovanja se je na center obrnilo 446 klicateljev. Ker so nekateri zaradi čakanja ob začetnem navalu klic prekinili, so operaterji skupaj odgovorili na 329 klicev, so STA sporočili z ministrstva za zdravje.

LJUBLJANA - Javna agencija Spirit Slovenija je do torkovega roka prejela 1980 vlog za subvencioniranje visokih cen energentov na podlagi določila zakona o pomoči gospodarstvu zaradi energetske draginje. Njihova skupna vrednost je 399,5 milijona evrov. Skupno je za subvencije na voljo 650 milijonov evrov.

LJUBLJANA/VELENJE - Vodstvo Darsa je sklenilo pogodbo za gradnjo dveh sklopov severnega dela tretje razvojne osi med Velenjem in Slovenj Gradcem, to je sklopov B in H na območju Škalskega jezera in Konovega. Pogodbena vrednost del je 55,45 milijona evrov brez DDV, izvedel jih bo konzorcij družb Strabag gradbene storitve in ljubljanske podružnice Strabag.

LJUBLJANA - Odgovorni urednik Vala 202 Nejc Jemec je z današnjim dnem dobil vnovičen štiriletni mandat, a sodelavci uredništva o imenovanju niso bili uradno obveščeni. Dan so tako začeli z negotovostjo, so sporočili iz radijskega aktiva novinarjev, kjer menijo, da netransparentno komuniciranje vodi v pritisk na novinarje in novinarsko avtonomijo.

LJUBLJANA - V mednarodno raziskavo o položaju novinarstva v posamezni državi Svetovi novinarstva se letos prvič vključuje Slovenija. V anketi bodo novinarji odgovarjali na aktualna vprašanja o vlogi novinarstva v družbi. Center za raziskovanje družbenega komuniciranja na ljubljanski fakulteti za družbene vede jih skupaj s sindikatom in društvom novinarjev vabi k sodelovanju. Rezultate raziskave bodo javnosti predstavili predvidoma do konca leta.

MIREN - S prireditvijo in zasaditvijo 70 sadik dreves je Zveza prijateljev mladine Slovenija (ZPMS) obeležila 70-letnico dela. Po besedah predsednice ZPMS Darje Groznik so se za Cerje odločili, ker so organizacija, ki pomaga, in naravi na tem območju je treba pomagati. Slovesnosti se je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. V imenu vseh državljank in državljanov se je zvezi prijateljev mladine zahvalila in ji izrekla priznanje in hvaležnost za vse, kar so doslej dobrega storili.

ako/ako
© STA, 2023