Pregled - šport, 28. 2. (torek)

Ljubljana, 28. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 28. februarja.

PLANICA - Američanka Jessie Diggins je svetovna prvakinja v smučarskem teku na 10 km s posamičnim startom na svetovnem prvenstvu v Planici. Preostali kolajni sta osvojili Švedinji, srebrna je bila Frida Karlsson, bronasta pa Ebba Andersson. Najboljša Slovenka Eva Urevc je po hitrem začetku zasedla 20. mesto. Anja Mandeljc je bila 28. (+1:58,5), Neža Žerjav 49. (+3:55,1), Anita Klemenčič pa 56. (+4:22,9).

PLANICA - Vse štiri slovenske smučarske skakalke so se prek današnjih kvalifikacij uvrstile na sredino tekmo na veliki skakalnici na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici. Med njimi je bila najboljša Ema Klinec (108,4 točke/122,0 metra) na petem mestu. Nika Križnar (98,0/119,5 m) je zasedla 13., Maja Vtič (73,1/110,5 m) 31., Nika Prevc (69,6/103,5 m) pa 36. mesto. V kvalifikacijah je bila najbolj prepričljiva Nemka Katharina Althaus (122,2/129,0 m), za njo pa sta se uvrstili Kanadčanka Alexandria Loutitt (115,7/128,5 m) in Norvežanka Maren Lundby (114,9/131 m). Ženska preizkušnja na veliki skakalnici se bo v sredo pričela ob 17.30.

PLANICA - Obisk svetovnega prvenstva v Planici bo bistveno nižji od prvotnih načrtov. Tematiko je danes novinarjem predstavil predsednik organizacijskega komiteja in Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar in potrdil, da razloge še analizirajo, odkrito pa priznal, da so navijači tisti, ki imajo na koncu prav. Smrekar je še enkrat izpostavil, da so cene primerljive z drugimi tovrstnimi prireditvami po svetu in da so cene oblikovali tudi po posvetu s partnerji doma in v tujini.

ŠPILJE - Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je danes na okrogli mizi v Planici razkril načrt o novem načinu financiranja slovenskega športa. Ideja je izgradnja treh stebrov financiranja. Ob tradicionalnem letnem programu športa naj bi nastala tudi stebra za infrastrukturo in organizacijo velikih športnih tekmovanj. Da so na vidiku spremembe, potrjuje že novi letni program športa, ki je še daleč od obljub izpred leta dni o podvojitvi proračunskih sredstev za šport na 52 milijonov evrov, a je vlada športu za prihodnje letos že namenila 33 milijonov in ta sredstva še veča.

CHICAGO - Slovenski košarkarski reprezentant Goran Dragić ni več član ekipe Chicago Bulls, ki igra v severnoameriški ligi NBA. Prav na uradni spletni strani lige so tudi potrdili razhod bikov s slovenskim zvezdnikom. Dragić je za Chicago, s katerim je uradno podpisal pogodbo 2. avgusta lani, igral 51 tekem ter v povprečju dosegal 6,4 točke, 1,4 skoka in 2,7 podaje na tekmo. Povprečno je igral 15,4 minute na dvoboj.

MURSKA SOBOTA - Slovenski nogometni prvoligaš Mura je dobil novega trenerja. Kot so sporočili iz kluba, je Damirja Čontalo zamenjal dosedanji strateg ljubljanskega Brava Dejan Grabić. Kot so dodali pri Muri, si je Čontala po pogovoru s športnim direktorjem Denisom Rajbarjem in predsednikom kluba Robertom Kuzmičem vzel čas za premislek, želja kluba je, da še naprej ostane in deluje v klubu. Mura je po 24 krogih na šestem mestu Prve lige Telemach, Bravo pa mesto za njo.

CELJE - V alpski hokejski ligi, drugem najmočnejšem regionalnem tekmovanju, bodo v sezoni 2023/24 Slovenijo zastopali le hokejisti iz Celja. Kot je danes potrdil direktor lige Christian Feichtinger, je bil celjski klub edini slovenski, ki je oddal prijavo za naslednjo sezono. Hokejski klub Sij Acroni Jesenice je namreč sredi januarja sprva vložil prijavo za nastopanje v najmočnejšem regionalnem tekmovanju, ligi ICEHL, a pred dnevi prijavo umaknil. Zdaj so se v jeseniškem klubu znašli v neprijetnem položaju, saj prijave za ligo AHL - v tej sezoni so se uvrstili v končnico, ki se bo začela marca - niso oddali.

NOVO MESTO - Kolesarski klub Adria Mobil vstopa v novo sezono z državnim prvakom v cestni dirki Kristijanom Korenom na čelu, ob njem pa s pomlajeno člansko vrsto s štirimi novimi imeni. Kot so njeni predstavniki povedali na današnji novinarski konferenci v Novem mestu, bodo naredili vse, da bi državni naslov ostal v klubu. Ob 36-letnem Slovencu bodo v članski ekipi tekmovali Slovenci Gal Glivar, Kristjan Hočevar, Aljaž Jarc, Boštjan Murn, Tilen Finkšt in Aljaž Turk ter Slovak Martin Jurik, Makedonec Dimitar Jovanoski in Srb Đorđe Đurić.

ad/lr/ag/gj/tb/alz/am/lr
© STA, 2023