Pregled - Slovenija, 28. 2. (torek)

Ljubljana, 28. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 28. februarja.

LJUBLJANA - V sredo ob 12. uri bo delo začel pilotni projekt nacionalnega klicnega centra za pomoč uporabnikom zdravstvenega sistema. Brezplačna telefonska številka 080 18 01 bo namenjena pomoči ljudem pri iskanju osebnega zdravnika, pri iskanju ambulant za neopredeljene, nudila pa bo tudi informacije o delovanju drugih klicnih centrov.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za zdravje so pripravili predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Ta bi med drugim prepovedala arome v elektronskih cigaretah ter kadilnice v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih, je razvidno iz dokumenta, objavljenega na portalu eDemokracija. Predlog je v javni razpravi do 30. marca.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za notranje zadeve poudarjajo, da je bila izbira ponudnika za odstranjevanje ograje na meji med Slovenijo in Hrvaško transparentna in skladna z zakonodajo. V NSi namreč zaradi suma nepreglednosti in korupcijskih tveganj pri izbiri ponudnika zahtevajo sklic komisije za nadzor javnih financ.

LJUBLJANA - Ravnanje ljubljanskih svetnikov Gibanja Svoboda, ki so na ponedeljkovi seji glasovali za dodatek za delovno uspešnost direktorici ZD Ljubljana Antoniji Poplas Susič za leto 2021, bodo obravnavali organi stranke. Gibanje Svoboda namreč podpira stališče ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, da k sklepu ne poda soglasja, so sporočili.

LJUBLJANA - Ljubljanski župan Zoran Janković je ponovil, da imajo za gradnjo kanalizacijskega kanala C0 na severu mesta vsa dovoljenja. Poudaril je, da se projekta ne da več ustaviti, ter zanikal besede lastnika več zemljišč Braneta Grada na ponedeljkovem protestu, da občina za nekaj metrov trase čez Kleče nima gradbenega dovoljenja. Zatrdil je, da so vsa gradbena dovoljenja na celotni trasi čez Kleče pravnomočna, manjka le 140 metrov v Tomačevem. Znova je povedal, da bo občina stroške, ki bi jih posamezniki naredili z oviranjem projekta, iztožila na sodišču.

LJUBLJANA - Letna stopnja inflacije se je februarja znižala z januarskih 10 odstotkov na 9,3 odstotka. Na mesečni ravni je bila rast cen 0,7-odstotna, so izračunali na statističnem uradu. Na letni ravni so na inflacijo najbolj vplivale cene hrane, ki so se zvišale za 18,3 odstotka. Najbolj so se podražili sladkor, sveže posneto mleko in drugo jedilno olje. Inflacijo je nekoliko ublažila elektrika, ki se je v enem letu pocenila za devet odstotkov.

LJUBLJANA - V Ljubljani je potekal FDI Summit, osrednji poslovni dogodek s področja razvojnih vprašanj z namenom izboljšanja slovenskega investicijskega okolja. Kot so ocenili sodelujoči, se je geopolitično okolje v zadnjem letu precej zaostrilo, kar pa prinaša tudi številne poslovne priložnosti. Slovenija mora izkoristiti potenciale prijaznega in stimulativnega delovnega okolja za visoko usposobljeno delovno silo ter še naprej vlagati v dobaviteljska podjetja. Ob tem je nujno, da sprejme reforme na številnih področjih, so poudarili, kot enega večjih izzivov pa izpostavili pomanjkanje kadrov.

PORTOROŽ - Sobarice Hotelov Bernardin so s stavko in shodom izkazale nasprotovanje prenosu delovnih razmerij z družbe Sava Turizem, ki jo lastniško obvladuje država, na zunanjega izvajalca. Od srede bodo namreč zaposlene pri podjetju Aktiva čiščenje. Podprli so jih drugi tudi zaposleni v Hotelih Bernardin. V družbi Sava Turizem so ponovili, da so za prenos sobaric izpolnjene vse zakonske podlage, pri čemer bodo ohranile pogodbe za nedoločen čas, plače se jim bodo zvišale, lokacije dela pa bodo ostale nespremenjene.

LJUBLJANA - Tako kot običajno na zadnji delovni dan v mesecu bodo nakazane pokojnine za tekoči mesec, ki pa bodo 5,2 odstotka višje. Svet pokojninskega zavoda jih je namreč pred dvema tednoma redno uskladil v skladu s sistemskim zakonom. Meje dohodkov za letne pravice, med katerimi je denimo otroški dodatek, in zneski otroškega dodatka, državne štipendije in dodatkov k državni štipendiji pa se bodo s 1. marcem uskladili za 10,3 odstotka.

KIJEV/LJUBLJANA - Za konec marca napovedani koncert skupine Laibach v ukrajinski prestolnici Kijev je bil po navedbah ukrajinskega organizatorja koncerta odpovedan zaradi protesta Ukrajincev proti prihodu skupine Laibach, ki je bil, kot so zapisali za STA, posledica nerazumevanja razlogov s strani skupine za vojno v Ukrajini. Skupina Laibach je dodatno pojasnila, da zahteva, da se skupina izjasni, da so vsi Rusi slabi in da je vsa ruska umetnost ničvredna, ni bila izražena izrecno s strani organizatorja koncerta, vendar pa so njihovo izrečeno naklonjenost do nekaterih ruskih umetnikov izpostavili kot enega od razlogov za odpoved koncerta.

MARIBOR - Mariborski mestni svetniki so kljub številnim pomislekom v današnjem prvem branju podprli proračuna občine za letošnje in prihodnje leto. Proti predlogu so bili med drugim v drugi največji svetniški skupini Gibanje Svoboda ter v Listi Franca Kanglerja - NLS, a ta ni glasovala. Predloga proračunov sta bila sprejeta z 19 glasovi za in devetimi proti.

LJUBLJANA - Veliko nagrado zlati kamen 2023 za razvojno najbolj prodorno občino so na današnji konferenci v Ljubljani podelili Občini Ankaran. Priznanje občina zdravja, ki ga podeljuje Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), pa je prejela Mestna občina Velenje.

MARIBOR - Vodstvo mariborskega proizvajalca sukancev A&E Europe, ki je del ameriške globalne skupine Elevate Textiles, je svet delavcev in sindikat seznanilo s strateškimi in organizacijskimi ukrepi, ki peljejo v postopno zapiranje obrata v Mariboru. Ukinjanje proizvodnje v sedanjem obsegu bo trajalo več mesecev in se bo predvidoma odvilo v dveh fazah, predvidoma spomladi in poleti. Vzrok za takšno odločitev naj bi bil, da nadaljevanje proizvodnje v Sloveniji s poslovnega vidika ni več smiselno.

LJUBLJANA - V 91. letu je umrl slovenski glasbenik, skladatelj in aranžer zabavne glasbe Dušan Porenta. Novico o smrti so sporočili iz družinskega kroga. Njegovo življenjsko pot je najbolj zaznamovala izguba vida v zgodnjih najstniških letih, pisal pa je glasbo za radio in televizijo ter kot skladatelj sodeloval na različnih festivalih. Njegove skladbe so prepevala številna znana imena slovenske glasbe Berta Ambrož, Majda Sepe, Jožica Svete, Braco Koren, Meta Malus, Oto Pestner, Edvin Fliser in drugi.

LJUBLJANA - V Cankarjevem se je začel 6. Zimski festival, ki zadnjih nekaj let prinaša novo sezono klasičnih koncertov. Z opernimi arijami je nastopil tenorist Rolando Villazon od spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom Alfonsa Scarana. Zimski festival se bo letos sklenil s finalnima večeroma prvega mednarodnega klavirskega tekmovanja v Ljubljani.

ako/ako
© STA, 2023