Pregled - svet, 28. 2. (torek)

Ljubljana, 28. februarja - Pregled dogodkov v svetu v torek, 28. februarja.

BRUSELJ - Sporazum o poti k normalizaciji odnosov med Kosovom in Srbijo, o vsebini katerega sta se v ponedeljek v Bruslju strinjala srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti, med drugim predvideva izmenjavo predstavništev. Poleg tega predvideva medsebojno priznanje dokumentov. O njegovi implementaciji se morata strani še dogovoriti. Opozicija v Prištini kritizira Kurtija, da je v okviru dialoga z Beogradom pristal na še en dogovor, v katerem ni priznanja Kosova. Vučiću pa srbska opozicija, še posebej desna, očita, da je izdal nacionalne interese, ter zahteva njegov odstop. Ameriški odposlanec za Zahodni Balkan Gabriel Escobar meni, da bo potrebnega še veliko dela za sklenitev sporazuma med državama.

BELFAST/LONDON - Britanski premier Rishi Sunak je na Severnem Irskem predstavil dogovor med Londonom in Brusljem o izvajanju severnoirskega protokola, t.i. windsorski okvir, ki sta ga v ponedeljek potrdila s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Politične stranke na Severnem Irskem je pozval k podpori dogovoru in vrnitvi k oblikovanju izvršne oblasti v Belfastu. Veliko je odvisno od tega, ali bodo dogovor podprli protestantski unionisti, ki so sodelovanje v vladi doslej zavračali. Vodja te stranke Jeffrey Donaldson je kmalu po dogovoru opozoril, da ostajajo "vprašanja, ki vzbujajo skrb". Sunak se je po pogovorih v Belfastu vrnil v London, kjer naj bi se v Westminstru srečal s torijskimi poslanci, člani vplivnega odbora 1922.

MOSKVA - Oblasti v Moskvi so sporočile, da so njihove sile ponoči sestrelile dve ukrajinski brezpilotni letali, ki sta ciljali na civilno infrastrukturo na jugu Rusije. Gre za zadnjega v nizu incidentov z droni v Rusiji, za katere je Moskva okrivila Kijev. O domnevnih napadih z droni so poročali tudi iz drugih delov Rusije.

HELSINKI - Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je Turčijo in Madžarsko ponovno pozval k ratifikaciji pristopnih protokolov Finske in Švedske za članstvo v zavezništvo. "Zdaj je čas, da Finsko in Švedsko v celoti sprejmemo kot članici," je v Helsinkih na skupni novinarski konferenci s finsko premierko Sanno Marin poudaril prvi mož Nata. Finski parlament je medtem razpravljal o pospešitvi pristopnih postopkov za članstvo v zavezništvu, v sredo pa naj bi o tem tudi glasoval. Pričakovati je, da bo zakon o tem sprejet, saj je prvotno ponudbo za članstvo maja podprlo 188 od 200 poslancev finskega parlamenta.

LAPPEENRANTA - Finska je začela postavljati načrtovano 200-kilometrsko ograjo na meji z Rusijo, je sporočila tamkajšnja mejna straža. Dodala je, da bodo trikilometrski pilotni projekt ob mejnem prehodu Imatra na jugovzhodu države predvidoma končali do junija. V Helsinkih so se za ograjo na meji z Rusijo odločili po ruski invaziji na Ukrajino.

DUNAJ - Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je v Iranu odkrila delce zelo visoko obogatenega urana. Kot je prvič uradno potrdil generalni direktor IAEA Rafael Grossi, je bila stopnja čistosti urana 83,7-odstotna. To je le malo pod 90 odstotki, kolikor je potrebno za izdelavo jedrskega orožja. Po navedbah IAEA je ocenjena zaloga obogatenega urana v Iranu več kot 18-krat presegla mejo, določeno v mednarodnem jedrskem sporazumu iz leta 2015.

WASHINGTON - Finančna ministrica ZDA Janet Yellen je v ponedeljek nenapovedano obiskala Kijev, kjer je najavila sprostitev dodatne gospodarske pomoči za Ukrajino v vrednosti 1,25 milijarde dolarjev. To je prvi sveženj iz deset milijard dolarjev vrednega paketa finančne pomoči Ukrajini, ki ga je konec lanskega leta potrdil zvezni kongres v Washingtonu. Po navedbah Kijeva se je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalil ZDA za trajno podporo od začetka ruske invazije februarja lani. ZDA so Ukrajini v zadnjem letu namreč že namenile 13 milijard dolarjev gospodarske pomoči.

PEKING - Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je prispel na tridnevni obisk v Peking, kjer se bo med drugim sestal s kitajskim voditeljem Xi Jinpingom. Pred prihodom na KItajsko je poudaril, da danes nobenega vprašanja na svetu ni mogoče rešiti brez Kitajske.

WASHINGTON - Bela hiša je uslužbencem vladnih zveznih agencij naložila, da v 30 dneh s službenih naprav odstranijo aplikacijo TikTok v lasti kitajskega podjetja. Postavljeni rok je v skladu s prepovedjo uporabo aplikacije, ki jo je nedavno sprejel kongres. Podobno odločitev so v ponedeljek sprejele kanadske oblasti, prejšnji teden pa tudi Evropska komisija.

ŽELEZNO - V Železnem v avstrijski zvezni deželi Gradiščansko so na šest let zapora obsodili tihotapca ljudi, ki naj bi avgusta lani povzročil težko prometno nesrečo, v kateri so umrli trije prebežniki, 17 jih je bilo poškodovanih. Obtoženi je na sodišču krivdo delno priznal.

ZAGREB - Na Hrvaškem, kjer je bila Dalmacija od nedelje popoldne zaradi slabega vremena odrezana od preostalega dela države, je od ponedeljka zvečer znova odprta avtocesta za osebna vozila, ki potujejo iz notranjosti proti Splitu in obratno, je sporočil hrvaški avtoklub (Hak). Za tovornjake še vedno velja prepoved vožnje v obe smeri.

KABUL - Talibanske sile so v nedeljo zvečer v Afganistanu ubile regionalnega poveljnika skrajne sunitske skupine Islamska država (IS) Karija Fateha, je v ponedeljek sporočil talibanski predstavnik. Lansko poročilo Varnostnega sveta ZN je Fateha opisalo kot ključnega poveljnika, zadolženega za vojaške operacije na območju Indije, Irana in Srednje Azije.

WASHINGTON - Tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price je v ponedeljek dejal, da je Izraelec, ki ga je na okupiranem Zahodnem bregu ubil palestinski napadalec, bil prav tako ameriški državljan. Price je Izrael ob tej priložnosti pozval, naj ukrepa tudi proti naseljencem, ki so požigali palestinske hiše in avtomobile. Kritike je omilil s pohvalo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in predsednika Isaca Hercoga, ker sta pozvala Izraelce, naj prenehajo z maščevalnim nasiljem.

DUNAJ - Avstrija razmišlja o nakupu dodatnih lovskih letal. To je v pogovoru za časnik Oberösterreichische Nachrichten nakazala obrambna ministrica Claudia Tanner. V Avstriji, ki ima status nevtralne države, se medtem vrstijo pozivi k razpravi o spremembi avstrijske varnostne politike, ki so se okrepili po ruski agresiji na Ukrajino. Avstrijska vojska bo prejela dodatna sredstva in bo lahko šla v nove nabave potrebnega orožja in opreme, zato se po besedah obrambne ministrice Tanner postavlja vprašanje, ali ne bi z dodatnimi proračunskimi sredstvi povečali tudi števila lovcev prestreznikov, ki jih ima država na voljo.

NEW YORK - Predsednik družbe Fox Corp. Rupert Murdoch je leta 2021 na zaslišanju pred odvetniki podjetja Dominion priznal, da so komentatorji televizije Fox News širili lažne trditve nekdanjega predsednika Donalda Trumpa in njegovih zaveznikov, da so bile predsedniške volitve leta 2020 ukradene. Odlomki teh zaslišanj so bili objavljeni v ponedeljek. Družba Dominion Voting Systems, ki prodaja strojno in programsko opremo za elektronsko glasovanje, toži televizijo Fox News za 1,6 milijarde dolarjev zaradi poslovne škode, ki naj bi ji medijska hiša povzročila z obrekovanjem.

TEHERAN - V Iranu je več deset učenk potrebovalo zdravstveno oskrbo zaradi nepojasnjene zastrupitve. V zadnjih treh mesecih so sicer v državi poročali o več sto primerih težav z dihanjem med učenkami, predvsem v mestu Kom, ki naj bi bile posledica zastrupitve. V zvezi z domnevnimi zastrupitvami se je sešel iranski parlament

MADRID - Balearske otoke je pobelil sneg, saj je nevihta Juliette v regiji z običajno blagim podnebjem prinesla nizke temperature in močan veter, ponekod tudi sneg. Po podatkih španskega meteorološkega urada AEMET je ponekod na severu Majorke v 24 urah zapadlo celo en meter snega. Sneženje sta spremljala močan veter, ki je v sunkih dosegel hitrost do 117 kilometrov na uro, in močno deževje. V ponedeljek je snežilo tudi v Barceloni in nekaterih krajih ob sredozemski obali Katalonije.

mc/akt/msc/rp/sg/rpe/blm/vr/las/jb/sk/mc
© STA, 2023