Pregled - Slovenija, 24. 2. (petek)

Ljubljana, 24. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 24. februarja.

LJUBLJANA - Ob prvi obletnici ruskega napada na Ukrajino je na ljubljanskem Kongresnem trgu potekal shod v podporo Ukrajini. Udeležilo se ga je več sto ljudi iz ukrajinske skupnosti in simpatizerjev Ukrajine. Slovenija ostaja zavezana podpori Ukrajini in podpira vsa iskrena prizadevanja za dosego pravičnega miru, je na shodu poudaril obrambni minister Marjan Šarec. Zbrane je nagovoril tudi ukrajinski veleposlanik Andrij Taran, ki se je Sloveniji zahvalil za politično, vojaško in humanitarno pomoč v zadnjem letu.

LJUBLJANA/NEW YORK - Premier Robert Golob je ob prvi obletnici ruskega napada na Ukrajino poudaril, da "za Slovenijo nikoli ni bilo dvoma, da je Ukrajina žrtev, Rusija pa agresor, zato bomo Ukrajini še naprej pomagali na vse možne načine". Zunanja ministrica Tanja Fajon je ponovno poudarila, da bo Slovenija Ukrajini stala ob strani, dokler bo potrebno. Ob robu posebnega zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku se je sestala tudi z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo, ki se je ob tej priložnosti Sloveniji zahvalil za pomoč v zadnjem letu.

LJUBLJANA - Računsko sodišče je v reviziji o financiranju volilnih kampanj za lanske volitve v DZ sedmim organizatorjem volilnih kampanj izreklo pozitivno mnenje, štirim pa mnenje s pridržkom. To so SDS, Resni.ca, predstavnik madžarske manjšine Ferenc Horvath in Konkretno. O zaznanih sumih storitve prekrškov so obvestili pristojne inšpektorate, na policijo pa podali naznanilo suma kaznivega dejanja ponarejanja listin zoper SDS. Računsko sodišče je v reviziji sicer opozorilo, da do največ nepravilnosti prihaja z nenamensko porabo sredstev, zavzema pa za spremembe volilne zakonodaje glede financiranja kampanje.

LJUBLJANA - Novi v. d. generalnega direktorja policije Senad Jušić je s predhodnikom Boštjanom Lindavom opravil primopredajo poslov. V izjavi za medije je poudaril, da je karierni policist in da posle prevzema z vso odgovornostjo. Delo bo opravljal z obstoječo ekipo, je pojasnil.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je zaradi neprimerne izjave hrvaškega ministra za gospodarstvo Davorja Filipovića, da ne bo več kupoval na črpalkah Petrola, na zagovor poklicalo hrvaškega veleposlanika. Kot so sporočili z ministrstva, bodo o "neprijetni situaciji" obvestili tudi Evropsko komisijo.

LJUBLJANA - Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je prenehala z delom, je povedal nekdanji vodja skupine, epidemiolog Mario Fafangel. Poudaril je, da je epidemična slika stabilna, stanje, povezano s covidom-19, pa obvladljivo. Zato potrebe po posebni skupini ni več. Fafangel sicer zapušča tudi mesto predstojnika centra za nalezljive bolezni NIJZ.

LJUBLJANA - Sindikati javnega sektorja so se na pogajanjih odzvali na vladna izhodišča za reformo plačnega sistema. Nekateri predlogi so zanje nesprejemljivi, med njimi tudi predlog za zamrznitev napredovanj in delovne uspešnosti. Ker glede slednjega soglasja s sindikati ni, vladna stran pri predlogu, kot kaže, ne bo vztrajala. Po skupnih pogajanjih z vsemi reprezentativnimi sindikati javnega sektorja so se nadaljevala še ločena pogajanja o stavkovnih zahtevah Sindikata, vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Dogovora ni bilo, vladna stran naj bi do srede pisno odgovorila na Svizove predloge.

PARIZ - Večkrat nagrajeni kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje slovenske režiserke Urške Djukić je na podelitvi filmskih nagrad cezar prejel cezarja kategoriji najboljši animirani kratki film. Film je nastal v slovensko-francoski koprodukciji. Sorežiserka in animatorka je Emilie Pigeard, soscenaristka Maria Bohr. Že nominacija za nagrado cezar, ki velja za najvišje francosko priznanje na področju filma, je poklon slovenskim filmarjem, je Urška Djukić ob nagradi zapisala za STA.

LJUBLJANA - V uradnem listu je bil objavljen pravilnik o poklicnih boleznih, ki bo začel veljati 1. maja, ko bodo lahko delavci, ki sumijo, da so poklicno oboleli, s pomočjo osebnega zdravnika začeli vlagati vloge za ugotovitev poklicne bolezni. Pravilnik sam po sebi ne bo preprečil poklicnih bolezni, bodo pa delodajalci zaradi tega seznama in učinkovitega dela pristojnih organov več vlagali v zdravo in varno delovno okolje, pričakujejo v ZSSS.

LJUBLJANA - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je sestal s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji in italijanske v Sloveniji. Kot je dejal, je bil sestanek namenjen predvsem iskanju sinergij in vsebin, ki bi skupnosti povezovale. Ena takšnih je po njegovih besedah zagotovo Evropska prestolnica kulture.

LJUBLJANA - Vlada je na četrtkovi seji sprejela namero o sodelovanju Slovenije z največ petimi pripadniki Slovenske vojske v misiji ZN na Kosovu, z možnostjo rotacij. S to namero bo seznanila parlamentarna odbora za obrambo in zunanjo politiko. Na obrambnem ministrstvu so za STA pojasnili, da bo ta sklep omogočil možnost dodatnega prispevka v primeru morebitne sprostitve dodatnih prostih delovnih mest v Unmiku ter tovrstnega interesa in odločitve Slovenije.

RAVNE NA KOROŠKEM - Civilna iniciativa Hoč'mo cesto in Koroška gospodarska zbornica sta zaskrbljeni zaradi novic, da se izvedba tretje razvojne osi zamika. Čas izgradnje te hitre ceste je ključen za razvoj regije, sta opozorili in v tej luči svet koroške regije pozvali k sklicu seje odbora za izgradnjo tretje razvojne osi.

MORAVSKE TOPLICE - Med glavnimi izzivi v gradbeništvu je pomanjkanje kadra, ki pesti vsa podjetja v panogi, so ugotavljali udeleženci okrogle mize o prihodnosti gradbeništva, ki so jo pripravili v okviru strokovnega srečanja sekcij gradbincev, kleparjev krovcev in instalaterjev-energetikov pri OZS. Predsednik sekcije gradbincev Zoran Simčič je menil, da bo treba v državi delati sistemsko in načrtno izobraževati lasten kader.

LJUBLJANA - V turističnih nastanitvenih obratih so januarja našteli 277.025 prihodov turistov, kar je 48,5 odstotka več kot januarja lani. Ustvarili so 780.694 prenočitev, kar je 38 odstotkov več in približno odstotek več kot leta 2020. Turisti so po podatkih statistikov največkrat prenočili v občinah Ljubljana, Kranjska Gora, Piran in Bohinj.

BEOGRAD - V Beogradu se je začel 51. mednarodni filmski festival - Fest. V glavni tekmovalni program se je uvrstil celovečerni igrani film Zbudi me režiserja Marka Šantića, v programu Fest specijal pa bodo prikazali manjšinski koprodukcijski celovečerni film Illyricvm režiserja Simona Bogojevića Naratha. Festival se bo sklenil 5. marca.

vb/vb
© STA, 2023