Pregled - svet, 24. 2. (petek)

Ljubljana, 24. februarja - Pregled dogodkov v svetu v petek, 24. februarja.

KIJEV/MOSKVA - Z današnjim dnem je minilo eno leto, odkar je ruski predsednik Vladimir Putin sprožil invazijo na Ukrajino, ki jo je utemeljil s tem, da Ukrajina izvaja genocid na rusko govorečem vzhodu države. S tem je sprožil najhujši konflikt v Evropi po drugi svetovni vojni, ki mu ob nepripravljenosti na mirovna pogajanja obeh strani še ni videti konca.

KIJEV - Ukrajina bo v vojni zmagala, če bo Zahod izpolnil svoje obljube Kijevu o še večji finančni in vojaški pomoči, je na novinarski konferenci ob prvi obletnici ruske invazije dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Omenil je tudi sodelovanje z Latinsko Ameriko, Afriko in Kitajsko, ki je nedavno predstavila načrt za politično rešitev konflikta v Ukrajini. Zelenski je ob tem napovedal srečanje s kitajskim voditeljem Xi Jinpingom, izključil pa je možnost sodelovanja v mirovnih pogajanjih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

TALLINN - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg sta se z zadržanostjo odzvala na kitajski načrt za politično rešitev konflikta v Ukrajini. Kot sta poudarila na današnji novinarski konferenci ob robu proslav estonskega praznika neodvisnosti v Tallinnu, je Peking namreč že izbral stran v tem konfliktu. Skeptičen je bil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

BRUSELJ - Nato je ob obletnici ruske invazije sporočil, da bo Ukrajino podpiral tako dolgo, kot je potrebno. V sporočilu za javnost so na severnoatlantskem zavezništvu še enkrat poudarili svojo neomajno podporo neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine znotraj mednarodno priznanih meja ter se poklonili žrtvam vojne. Ob prvi obletnici ruskega napada na Ukrajino so tudi številni zahodni voditelji izrazili odločno nadaljnjo podporo Kijevu, Rusijo pa pozvali h koncu vojne. V več evropskih prestolnicah so potekali protivojni protesti.

NEW YORK - Ob današnji obletnici ruske invazije na Ukrajino v New Yorku poteka zasedanje Varnostnega sveta ZN na ministrski ravni, potem ko je Generalna skupščina ZN v četrtek sprejela resolucijo, ki poziva k pravičnemu in trajnemu miru ter od Rusije ponovno zahteva, naj umakne svojo vojsko iz Ukrajine. Začetek današnjega zasedanja so zaznamovali z minuto molka, generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je uvodoma dejal, da "Rusija v Ukrajini ustvarja pekel". Na zasedanju so se sicer zvrstile številne kritike na račun Rusije.

WASHINGTON/LONDON - Washington in London sta ob obletnici invazije na Ukrajino napovedala nove sankcije proti Rusiji, ki bodo med drugim neposredno prizadele ruski bančni in rudarski sektor ter njeno obrambno industrijo. ZDA so na seznam sankcioniranih dodale 200, Velika Britanija pa 92 posameznikov in podjetij. Napovedanega novega paketa sankcij medtem še ni sprejela Evropska unija.

BERLIN/STOCKHOLM - Nemčija bo Ukrajini dobavila dodatne štiri bojne tanke leopard 2A6, s čimer se bo skupno število nemških tankov, obljubljenih Kijevu, povečalo na 18. Nemčija bo tako skupaj s partnericami Ukrajini zagotovila prvi tankovski bataljon. Švedska je namreč napovedala, da bo Ukrajini zagotovila okoli deset tankov leopard 2 in dva sistema protizračne obrambe. V skupni izjavi z drugimi nordijskimi državami - Dansko, Norveško, Finsko in Islandijo - pa je ob prvi obletnici ruske invazije na Ukrajino zagotovila, da jo bo še naprej podpirala.

KIJEV - Poljski premier Mateusz Morawiecki je na obisku v ukrajinski prestolnici Kijev ob prvi obletnici ruske invazije izrazil nadaljnjo podporo Ukrajini v obrambi pred Rusijo. Izpostavil je, da je Poljska danes postala prva evropska država, ki je Kijevu predala bojne tanke leopard. Ob tem je bil kritičen do novega svežnja sankcij EU proti Rusiji, ki ga je označil za prešibkega. Diplomati v Bruslju so sicer upali, da bodo pred prvo obletnico invazije objavili nov sveženj sankcij, vendar so povedali, da so pogajanja zastala zaradi nasprotovanja Poljske.

ISTANBUL/PARIZ - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je ob obletnici ruske invazije na Ukrajino v telefonskem pogovoru z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom pozval k pravičnemu miru v Ukrajini, da bi preprečili nadaljnje uničenje in izgubo življenj. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je Erdogana pozval, naj se bori proti ruskemu izogibanju sankcij preko Turčije.

TOKIO - Članice skupine G7 so na virtualnem srečanju, na katerem se jim je pridružil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ponovno poudarile zavezanost ustavitvi ruske agresije na Ukrajino. Ob tem so Moskvo pozvale, naj nemudoma, brezpogojno in v celoti umakne svoje sile s celotnega mednarodno priznanega ozemlja Ukrajine, posvarile pa so tudi pred izogibanjem sankcijam proti Rusiji in zagrozile, da bi morebitni kršitelji za to plačali visoko ceno.

MOSKVA - Nekdanji ruski predsednik ter premier in trenutni podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitri Medvedjev je zatrdil, da bo Rusija v vojni zmagala. Kot je dejal, mora ruska vojska meje groženj Rusiji odriniti čim dlje, četudi do meja Poljske.

PARIZ - Projektna skupina za finančno ukrepanje (FATF), mednarodni organ za sodelovanje držav in drugih jurisdikcij pri preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma, se je zaradi napada na Ukrajino odločila zamrzniti članstvo Rusije. Ta bo medtem še vedno morala spoštovati standarde FATF in izpolnjevati svoje finančne obveznosti.

DUNAJ - Delegati članic Parlamentarne skupščine Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so razpravljali o vojnih zločinih, zločinih proti človeštvu in genocidu nad ukrajinskim ljudstvom. Ob tem so pozvali k obrambi Ukrajine in pregonu odgovornih za vojne zločine v Ukrajini.

BRUSELJ - Predlog EU za normalizacijo odnosov med Kosovom in Srbijo, o katerem bosta v ponedeljek v Bruslju govorila srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti, po navedbah virov v Bruslju predvideva de facto medsebojno priznanje. EU v ponedeljek pričakuje potrditev načrta, pri čemer o vsebini ne bodo več razpravljali.

SARAJEVO - Predsednik srbske entitete BiH Republike Srbske Milorad Dodik je zunanjega ministra Bosne in Hercegovine Elmedina Konakovića danes obtožil, da je s četrtkovo podporo resoluciji Generalne skupščine Združenih narodov o Ukrajini kršil ustavo. Dodik je dejal, da stališče BiH, ki je glasovala za resolucijo, ni bilo usklajeno na ravni tričlanskega predsedstva.

ATENE - Petnajst članic EU, med njimi tudi Slovenija, je sodelovalo na drugi evropski konferenci o upravljanju meja v Atenah, ki je bila namenjena predvsem pregledu učinkovitosti politik EU pri upravljanju njenih zunanjih meja. Članice so v skupni izjavi med drugim pozvale k sklenitvi sporazumov s tretjimi državami o sprejemanju migrantov.

EDINBURGH - Na Škotskem se bodo za mesto naslednika ali naslednice premierke in voditeljice Škotske nacionalne stranke (SNP) Nicole Sturgeon, ki je nedavno napovedala svoj odstop, pomerili trije kandidati. Poslanci škotskega parlamenta Kate Forbes, Ash Regan in Humza Yousaf so edini dosegli potrebno število glasov podpore za uspešno nominacijo. Kandidat bo predvidoma znan 27. marca.

lkr/rpe/rp/akt/mc/vb/vr/spo/msc/ap/blm/jes/lkr
© STA, 2023