Pregled - šport, 24. 2. (petek)

Ljubljana, 24. februarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 24. februarja.

PLANICA - Najboljši slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek je zmagovalec kvalifikacij za sobotno posamično tekmo svetovnega prvenstva v Planici na srednji skakalnici. Lanišek je dobre nastope kazal že na treningih, es pa jih je le še potrdil, kar je odličen obet za tekmo. Odličen je bil tudi Timi Zajc na tretjem mestu. Na tekmo so se uvrstili vsi štirje slovenski skakalci. Poleg Laniška in Zajca, ki sta tako kot na treningih krojila vrh, sta se na tekmo uvrstila tudi Žiga Jelar, ki je pri doskoku začutil bolečine, in Lovro Kos s 33. oziroma 34. mestom. Skakalci se bodo za prva odličja na tem SP pod Poncami pomerili v soboto, ko bo tekma na srednji napravi ob 17. uri. Še pred tem bo že znana odločitev ženske ekipne tekme, ki se bo začela ob 12.15. Slovenijo bodo zastopale Nika Križnar, Ema Klinec, Nika Prevc in Maja Vtič.

PLANICA - Norveški smučarski tekači so dominirali na tekmi v skiatlonu na svetovnem prvenstvu v Planici. Svetovni prvak je postal Simen Hegstad Krüger, ki je zlatu z lanskih olimpijskih iger dodal še svetovni naslov. Za njim so se zvrstili še trije Norvežani. Najboljši Slovenec je bil Miha Ličef na 42. mestu z zaostankom 7:55 minute. Krüger, ki je bil na SP v tej disciplini pred dvema letoma drugi, je zmago slavil pred rojaki Johannesom Hösflotom Klaebom, sicer zmagovalcem sprinta, Sjurjem Röthejem in Palom Golbergom. Obenem je osvojil svoje četrto odličje s SP, a prvo zlato.

PLANICA - Norvežanka Gyda Westvold Hansen je svetovna prvakinja v nordijski kombinaciji. Norvežanka je na svetovnem prvenstvu v Planici vodila že po skoku, po tekaškem delu pa potrdila zlato odličje. Najboljša Slovenka Ema Volavšek je tekmo končala na 12. mestu. Po skoku je bila sedma. Silva Verbič je tekmo končala na 26. mestu. Teja Pavec je slovenske nastope zaokrožila na 29. mestu.

TALLINN - Košarkarji Slovenije so v kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo doživeli četrti poraz. V predzadnjem krogu so morali v Tallinnu priznati premoč Estoniji, ki je bila boljša z 79:78. Najboljši igralci pomlajene zasedbe selektorja Aleksandra Sekulića so bili Gregor Glas z 18 točkami, Žiga Samar, ki je zbral 13 točk in 9 podaj, ter Blaž Mahkovic in Aleksej Nikolić z 11 točkami. Slovenija, ki si je že pred zadnjim ciklusom kvalifikacij zagotovila udeležbo na svetovnem prvenstvu v Aziji, se bo v ponedeljek predstavila še slovenski publiki. Ob 18. uri se bo v Kopru pomerila z Izraelom, ki je po podaljšku izgubil doma proti Finski.

LJUBLJANA - Hokejisti SŽ Olimpije so odigrali zadnjo tekmo v tej sezoni lige ICEHL v dvorani Tivoli. Proti vodilnemu moštvu tekmovanja so doživeli 31. poraz. Rezultat je bil 6:1. Ljubljančani so možnosti za nadaljevanje sezone zapravili že pred nekaj tedni, jasno pa je tudi, da bodo tekmovanje končali na predzadnjem mestu v trinajstčlanski ligi. Na 47 tekmah so vpisali 11 zmag, dve po podaljških, od tega šest v prvih devetih krogih oziroma do 21. oktobra.
Nastope v razširjenem avstrijskem prvenstvu bo SŽ Olimpija končala v nedeljo; ob 17.30 jo čaka gostovanje pri Pustertalu.

JESENICE - Potem ko je hokejski klub Sij Acroni Jesenice sredi januarja vložil prijavo za nastopanje v razširjeni avstrijski ligi ICEHL, je sporočil, da jo umika za sezono 2023/24. Klub se bo tako zdaj osredotočil na uspešen zaključek letošnje sezone v ligi AHL, po sezoni pa bo čas za pogovore o spremembah v vodstvu kluba ter o prihodnosti kluba, so sporočili iz jeseniškega tabora.

COTTBUS - Potem ko je Lucija Hribar v četrtek uspešno začela novo gimnastično sezono in se v kvalifikacijah dvovišinske bradlje na svetovnem pokalu v Cottbusu uvrstila v finale, so imeli Slovenci danes manj uspeha. Na 46. turnirju prvakov je najboljši dosežek uspel Zali Trtnik, ki je bila na gredi 15., Hribar pa 16. Tako Hribar kot Trtnik sta nastopili tudi v kvalifikacijah parterja, kjer je Hribar končala na 18., Trtnik pa na 19. mestu. Telovadec Anže Hribar pa je tekmoval še na drogu, nekdaj paradnem orodju Aljaža Pegana, in zasedel 34. mesto. Finalni nastopi in boji za kolajne so na sporedu v soboto in nedeljo. Prvi dan finalov se bo za kolajne borila tudi Hribar na dvovišinski bradlji.

VALENCIA - Slovenski košarkar Klemen Prepelič je v 25. krogu evrolige dosegel 21 točk in postavil osebni rekord v tej sezoni, vseeno pa je morala njegova Valencia priznati premoč vodilnemu Olympiacosu, ki je slavil z 92:85. Klemen Prepelič je odigral eno svojih najboljših partij v evroligi. Za tri točke je zaostal za rekordom iz 2021. Trojke je metal 5:7, za dve točki 2:2, proste mete pa 2:2. Ob štirih podajah je imel statistični indeks 23.

BAKURIANI - Deskarji so na svetovnem prvenstvu v gruzijskem Bakurianiju opravili kvalifikacije v snežnem parku, v katerih je nastopil tudi Naj Mekinc. Enaindvajsetletni Ljubljančan je v najbolj množični deskarski disciplini zasedel 47. mesto. V ponedeljkov finale se je uvrstilo 16 najboljših. Najvišjo oceno dneva je prejel Japonec Takero Otsuka.

NYON - Evropska nogometna zveza Uefa je izžrebala še pare osmine finala konferenčne lige. V tem delu tekmovanja ni več slovenskih nogometašev, med favorite pa med drugim sodijo West Ham, Fiorentina, Lazio, Villarreal in drugi. Ti bodo svojo vlogo skušali upravičiti na tekmah osmine finala, ki bodo 9. in 16. marca. Pari osmine finala so AEK Larnaka - West Ham, Fiorentina - Sivasspor, Lazio - AZ Alkmaar, Lech Poznanj - Djurgarden, Basel - Slovan Bratislava, Šerif Tiraspol - Nice, Anderlecht - Villarreal in Gent - Istanbul Basaksehir.

NYON - Na sedežu Evropske nogometne zveze so izžrebali pare osmine finala evropske lige. Za slovenske ljubitelje nogometa bo bržkone najbolj zanimiv obračun med špansko Sevillo in turškim Fenerbahčejem, kjer igra Miha Zajc. Med zanimivejšimi pari osmine finale evropske lige so še Sporting - Arsenal, Manchester United - Betis Sevilla in Juventus - Freiburg. Prve tekme v osmini finala bodo na sporedu 9. marca, povratne teden dni kasneje.

NEW JERSEY - Hokejisti New Jersey Devils so v severnoameriški hokejski ligi NHL premagali Los Angeles Kings s 4:3. Ekipa Los Angelesa, za katero je Anže Kopitar dosegel gol in podajo, je na tekmi vodila z 2:0 in 3:2.

DALLAS - Luka Dončić in Kyrie Irving sta dosegla svojo prvo skupno zmago v Dallasu. Mavericks so se v severnoameriški košarkarski ligi NBA izkazali z najboljšim metom za tri točke v tej sezoni. Dončić je dosegel 28 točk, 10 podaj in sedem skokov, Irving pa je prispeval 23 točk za zmago v teksaškem derbiju nad odpisano zasedbo San Antonio Spurs s 142:116. Nastopil je tudi Vlatko Čančar z Denver Nuggets. Koprčan je tekmo začel v prvi peterki ter v 26 minutah dosegel 10 točk, tri skoke in asistenco. Denver je v gosteh premagal Cleveland Cavaliers z izidom 115:109.

lr/zzb/zza/alz/am/gj/ag/zzb
© STA, 2023